Selaa World Watch -listan maita

9. sijalla World Watch -listalla

Iran

WWL 2020: Sijalla 9, pisteitä 85/100
WWL 2019: Sija 9
WWL 2018: Sija 10
WWL 2017: Sija 8
WWL 2016: Sija 9

 

Alue: Lähi-itä / Pohjois-Afrikka
Vainon pääsyyt: islamistinen sorto, hallinnon vainoharhaisuus, järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio
Vainon taso: äärimmäisen vakava
Väkiluku: 82,8 miljoonaa
Kristittyjen määrä: 800 000
Pääuskonto: islam
Hallitusmuoto: islamilainen tasavalta
Johtaja: presidentti Hassan Rouhani

Miksi Iranissa vainotaan kristittyjä?

Kristinusko nähdään Iranissa länsimaisena vaikutuksena ja uhkana. Kaikkia etnisiä persialaisia pidetään muslimeina. Äärimmäinen vaino yhteiskunnallisen ja kirkollisen elämän osa-alueilla osoittaa, että painostusta harjoittaa pääosin maan hallinto.

Iranissa on kiellettyä tuottaa kristillistä kirjallisuutta tai pitää kirkossa tilaisuuksia paikallisella farsin kielellä. Etnistä persialaista, joka jättää islamin, voidaan rangaista kuolemalla. Tosin todennäköisemmin he saavat vankeustuomion ”rikoksesta kansallista turvallisuutta vastaan”.

Millaista Iranissa on elää kristittynä?

Muslimitaustaiset kristityt pitävät uskonsa salassa. Salaisia kotikirkkoja tarkkaillaan ja niihin tehdään usein ratsioita, joiden yhteydessä kymmeniä kristittyjä vangitaan kauhistuttaviin oloihin. Armenian ja Assyrian kirkkojen kristityt saavat harjoittaa uskontoaan avoimesti, mutta kohtaavat silti syrjintää. Heidänkin on laitonta kertoa evankeliumia muslimeille.

Miten Open Doors auttaa Iranin kristittyjä?

Puhuttaessa Open Doorsin työstä Iranissa, maahan voidaan viitata ainoastaan termillä ‘persiankielinen alue’. Tuemme persiankielisen alueen kristittyjä yhteistyökumppaneidemme kautta seuraavin tavoin:

  • Raamatun ja kristillisen kirjallisuuden internet-jakelukoulutukset (esim. opetuslapseuskoulu, traumakoulutus, vainoihin valmistava koulutus)
  • Alueelliset kristilliset mediahankkeet
  • Asianajotoiminta

Näissä toiminnoissa kiinnitetään erityistä huomiota tiettyihin kohderyhmiin, kuten johtajat (miehet ja naiset), naiset, entiset ja nykyiset vangit, nuoret, nuoret johtajat sekä lapset.

Kuinka sinä voit auttaa Iranin kristittyjä?

Lahjoita varoja mahdollisuuksiesi mukaan.

Open Doorsin näkynä on, että persiankielisen alueen seurakunnilla olisi hengellisesti terveitä, palvelevia johtajia, jotka ovat sitoutuneita ja kykeneviä vastaamaan seurakuntansa tarpeisiin.

Open Doors panostaa erityisesti maanalaisen kirkon nuorten johtajien kasvuun kehittämällä heidän johtajuustaitojaan ja Raamatun tuntemustaan. Open Doors varmistaa myös, että heille maksetaan palkkaa, jolla voi elää.

  • Keskimääräiset kustannukset johtajaa kohti ovat noin 2150 dollaria vuodessa.
  • Noin 50 eurolla kyetään tarjoamaan uskoa vahvistava opetuslapseuskoulutus persiankielisellä alueella elävälle kristitylle.

 

Rukoile:

Vainon suurin syy Iranissa on islamistinen sorto. Lähes kaikki farsinkielisiä jumalanpalveluksia järjestävät kirkot on suljettu viime vuosina. Niiden johtajat on lisäksi pidätetty. Rukoile Iranin vankiloissa olevien kristittyjen puolesta, jotta he voisivat rakastaa vartijoitaan ja vankitovereitaan.

Muslimiperheelle on suuri häpeä, mikäli joku sen jäsen hylkää islamin. Rukoile niiden kristittyjen puolesta, jotka on kirottu ja erotettu perheistään uskonsa tähden.

Rukous Iranin puolesta:

Jeesus, tuomme eteesi Iranin vainotut kristityt. Olkoon vahva läsnäolosi niiden ympärillä, jotka on vangittu uskonsa tähden. Anna heille rohkeutta todistaa yhä Sinusta. Kosketa hallinnon edustajien ja muiden vallanpitäjien sydämiä, jotta he sallisivat uskonnonvapauden laajeta ja huolehtisivat niitä, jotka ovat tulleet perheidensä ja lähipiirinsä hylkäämiksi.

Open Doorsin perustanut veli Andreas toteaa: “Rukouksemme vievät meidät sinne, minne itse emme voi mennä. Kaikki rajat, vankilan muurit ja ovet aukeavat, kun rukoilemme.”

Iranilaisten kristittyjen ajatuksia

Darya (nimi muutettu):
“Viikottain joukkoomme liittyy uusia uskovia. Kohtaamme paljon vaikeuksia ja painostusta. Joka päivä saamme silti uutta voimaa, kun näemme, kuinka teinit, nuoret aikuiset ja vanhemmat ihmiset löytävät Kristuksen. On ihmeellistä nähdä, kuinka innoissaan he ovat ja kuinka he sydämestään rakastavat ja janoavat Jumalaa. Teidän pitäisi tulla tänne ja nähdä, kuinka valmiita ja kaipaavia ihmisten sydämet ovat.”

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Suurin uhka Iranin kristityille on maan hallitus. Iran on julistautunut shiiaislamistiseksi valtioksi, joka yrittää aktiivisesti laajentaa shiiojen vaikutusta alueella. Kristityt ja muut vähemmistöt koetaan vakavaksi uhaksi.

Perheiden ja yhteisöjen painostuksesta kristittyjä kohtaan on raportoitu joitakin tapauksia, mutta pääsääntöisesti Iranin yhteiskunta on paljon maan johtoa maltillisempi. Iranissa leviää shiilaisuutta maltillisempi, mystinen sufi-islamilaisuus, ja iranilaiset ovat ylpeitä myös persialaisesta taustastaan, joka juontuu aikaan ennen islamia.

Vainojen ilmeneminen

Iranin hallinnon kovan linjan johtajat vastustavat voimakkaasti kristinuskoa, ja vaikka kaikki kristilliset ryhmät kohtaavat vaikeuksia hallinnon taholta, suurin paine kohdistuu muslimitaustaisiin kristittyihin. Hallitus “mainostaa” historiallisia armenialais- ja assyrialaiskirkkoja ainoiksi oikeiksi kristillisiksi yhteisöiksi ja julistaa tällä perusteella muut kristilliset yhteisöt epäaidoiksi.

Historialliset yhteisöt saavat evankelioida keskuudessaan asuvia ihmisiä omalla kielellään, mutta persiankielisille muslimeille saarnaaminen on kielletty,  eivätkä muslimit myöskään saa osallistua jumalanpalveluksiin. Vaikka kristilliset yhteisöt onkin laillisesti tunnustettu, niihin kuuluvia kohdellaan toisen luokan kansalaisina ja heihin kohdistuvasta väkivallasta (vangitsemiset, fyysinen pahoinpitely, uhkailu, syrjintä) on raportoitu.

Yhden Iranin kristittyjen ryhmistä muodostavat maahan muualta, esimerkiksi Filippiineiltä, Etelä-Koreasta ja länsimaista, muuttaneet kristityt. Jotkut ulkomaalaiskristittyjen seurakunnista ovat joutuneet lopettamaan toimintansa muslimikäännynnäisten osallistuttua jumalanpalveluksiin. Myös yhteiskristillisiä rukouskokouksia on jouduttu perumaan turvallisuustilanteen vuoksi.

Vainotuin Iranin kristittyjen ryhmistä ovat muslimitaustaiset kristityt, jotka kokevat vainoa niin hallituksen, sukulaisten kuin yhteisöjenkin taholta. Iranin hallituksen mukaan islamista kääntyneet kristityt ovat osa länsimaiden yritystä heikentää islamin vaikutusta maassa. Kasteella käyminen on kielletty: sen katsotaan olevan julkinen kristityksi kääntymisen merkki ja näin ollen islaminuskon totaalista hylkäämistä. Kristityiksi kääntyneiden lapset rekisteröidään automaattisesti muslimeiksi.

Kristittyjä johtajia on pidätetty, ja he ovat saaneet pitkiä vankeustuomioita ”rikoksista kansallista turvallisuutta vastaan”. Vuoden 2014 jälkeen myös muille kuin johtohenkilöille on langetettu vastaavia tuomioita. Kristittyjen täytyy olla erittäin varovaisia, ja monet harjoittavatkin uskoaan erillään muista. Muslimitaustaisia iranilaiskristittyjä asuu myös ulkomailla, ja iranilaisia on tullut ulkomailla ollessaan uskoon.

Iranissa on myös evankelis-, baptisti- ja helluntaitaustaisia kristittyjen yhteisöjä. Näihin kuuluvilla on usein juutalaiset, armenialaiset, assyrialaiset tai zarathustralaiset juuret. Lisäksi muslimitaustaisten kristittyjen lapset ja lapsenlapset muodostavat kristittyjen yhteisöjä. Kaikki nämä ryhmät kokevat vakavaa vainoa hallituksen taholta ja syrjintää yhteiskunnassa.

Selaa World Watch -listan maita

Iran rukous

Muistetaan Iranin uskovia, jotka ovat vankilassa tai viranomaisten valvonnassa. Rukoillaan, että heidän sydämissään vallitsee Jeesuksen...

Iran rukous

Hallituksen ja Iranin kansan välinen kuilu kasvaa edelleen. Yhä useammat vastustavat hallituksen länsimaille vihamielistä propagandaa....

Iran rukous

Monet asiantuntijat katsovat, että Iranin hallitus ei kerro koronakriisin todellista mittakaavaa. Erään kotikirkon johtaja kirjoittaa:...

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.