Selaa World Watch -listan maita

9. sijalla World Watch -listalla

Iran

WWL 2019: Sijalla 9, pisteitä 85/100

WWL 2018: Sija 10

WWL 2017: Sija 8
WWL 2016: Sija 9

 

Asukasluku: 80,9 milj. (800 000 kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam

Vainoavat tahot

Suurin uhka Iranin kristityille on maan hallitus. Iran on julistautunut shiiaislamistiseksi valtioksi, joka yrittää aktiivisesti laajentaa shiiojen vaikutusta alueella. Kristityt ja muut vähemmistöt koetaan vakavaksi uhaksi.

Perheiden ja yhteisöjen painostuksesta kristittyjä kohtaan on raportoitu joitakin tapauksia, mutta pääsääntöisesti Iranin yhteiskunta on paljon maan johtoa maltillisempi. Iranissa leviää shiilaisuutta maltillisempi, mystinen sufi-islamilaisuus, ja iranilaiset ovat ylpeitä myös persialaisesta taustastaan, joka juontuu aikaan ennen islamia.

Vainojen ilmeneminen

Iranin hallinnon kovan linjan johtajat vastustavat voimakkaasti kristinuskoa, ja vaikka kaikki kristilliset ryhmät kohtaavat vaikeuksia hallinnon taholta, suurin paine kohdistuu muslimitaustaisiin kristittyihin. Hallitus “mainostaa” historiallisia armenialais- ja assyrialaiskirkkoja ainoiksi oikeiksi kristillisiksi yhteisöiksi ja julistaa tällä perusteella muut kristilliset yhteisöt epäaidoiksi.

Historialliset yhteisöt saavat evankelioida keskuudessaan asuvia ihmisiä omalla kielellään, mutta persiankielisille muslimeille saarnaaminen on kielletty,  eivätkä muslimit myöskään saa osallistua jumalanpalveluksiin. Vaikka kristilliset yhteisöt onkin laillisesti tunnustettu, niihin kuuluvia kohdellaan toisen luokan kansalaisina ja heihin kohdistuvasta väkivallasta (vangitsemiset, fyysinen pahoinpitely, uhkailu, syrjintä) on raportoitu.

Yhden Iranin kristittyjen ryhmistä muodostavat maahan muualta, esimerkiksi Filippiineiltä, Etelä-Koreasta ja länsimaista, muuttaneet kristityt. Jotkut ulkomaalaiskristittyjen seurakunnista ovat joutuneet lopettamaan toimintansa muslimikäännynnäisten osallistuttua jumalanpalveluksiin. Myös yhteiskristillisiä rukouskokouksia on jouduttu perumaan turvallisuustilanteen vuoksi.

Vainotuin Iranin kristittyjen ryhmistä ovat muslimitaustaiset kristityt, jotka kokevat vainoa niin hallituksen, sukulaisten kuin yhteisöjenkin taholta. Iranin hallituksen mukaan islamista kääntyneet kristityt ovat osa länsimaiden yritystä heikentää islamin vaikutusta maassa. Kasteella käyminen on kielletty: sen katsotaan olevan julkinen kristityksi kääntymisen merkki ja näin ollen islaminuskon totaalista hylkäämistä. Kristityiksi kääntyneiden lapset rekisteröidään automaattisesti muslimeiksi.

Kristittyjä johtajia on pidätetty, ja he ovat saaneet pitkiä vankeustuomioita ”rikoksista kansallista turvallisuutta vastaan”. Vuoden 2014 jälkeen myös muille kuin johtohenkilöille on langetettu vastaavia tuomioita. Kristittyjen täytyy olla erittäin varovaisia, ja monet harjoittavatkin uskoaan erillään muista. Muslimitaustaisia iranilaiskristittyjä asuu myös ulkomailla, ja iranilaisia on tullut ulkomailla ollessaan uskoon.

Iranissa on myös evankelis-, baptisti- ja helluntaitaustaisia kristittyjen yhteisöjä. Näihin kuuluvilla on usein juutalaiset, armenialaiset, assyrialaiset tai zarathustralaiset juuret. Lisäksi muslimitaustaisten kristittyjen lapset ja lapsenlapset muodostavat kristittyjen yhteisöjä. Kaikki nämä ryhmät kokevat vakavaa vainoa hallituksen taholta ja syrjintää yhteiskunnassa.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta: