Uutiset
14.06.2020

IRAN: KRISTITYT VAPAIKSI TAKUITA VASTAAN JA USKONNOLLISILLA PAIKOILLA TULIPALOJA

Neljä kristityksi kääntynyttä iranilaista pääsi vapaiksi takuita vastaan oltuaan viikon ajan Lakanin vankilassa, joka sijaitseen Pohjois-Iranissa Rashtin kaupungissa.

Moslem Rahimi, Ramin Hassanpour ja hänen vaimonsa Kathrin Sajadpour ja yksi nimettömänä pysyttelevä kristitty määrättiin vangittivaksi toukokuussa, kun he eivät kyenneet maksamaan 500 miljoonan tomanin (noin 27 000 euron) takuusummaa.

Heidät vapautettiin viikon kuluttua vangitsemisesta takuusumman laskettua 200 miljoonaan tomaniin (noin 10 000 euroon).

Kristityt pidätettiin helmikuussa ja heitä syytettiin erään kotiseurakunnan jäsenyydestä. He ovat Iranin kirkon jäseniä Rashtissa. Kirkko on ollut hallituksen silmätikkuna: vähintään yhdeksän yhdestätoista pidätetystä iranilaisesta kristitystä kuuluu ko. seurakuntaan.

OIKEUDELLINEN KOSKEMATTOMUUS

Eslamsharin kaupungin kristillinen hautausmaa on yksi kolmesta uskonnollisten vähemmistöjen paikoista, joissa on sytytetty tulipaloja. Hallitus syyttää tapauksesta ruohikkoa polttanutta vartijaa. Hindutemppelissä syttynyttä paloa hallitus pitää uskonnollisista esineistä alkaneena. Esterin ja Mordecain hautamuistomerkillä tapahtunut palo on raportoitu hyökkäyksestä johtuneeksi.

Vaikka näiden tapahtumien ajoitus saattaa olla sattumanvarainen eikä Iranin hallituksen osallisuudesta ole todisteita, “kenellekään ei ole salaisuus, että Iranin islamistisella tasavallalla on ollut vallankumouksen ensimmäisestä päivästä lähtien ongelmia vähemmistöjen, erityisesti uskonnollisten, kanssa”, sanoo Kamran Ashtary, erään kansalaisjärjestön edustaja.

Hallitus hyväksyy osaltaan väkivaltaisuudet uskonnollisia vähemmistöjä kohtaan eikä huolehdi niiden oikeusturvasta. Tämä on antanut hyökkääjille tietynlaisen oikeudellisen koskemattomuuden niihin tekoihin, joita hallitus ei voi suoraan toteuttaa. Myös Iranin korkein uskonnollinen johtaja, Khamenei, on antanut hyväksyntänsä teoille. Tätä mieltä on sosiologi ja yliopiston professori Saeed Peyvandi.