Kuuden Intiassa harjoitettavan uskonnon johtajat ovat antaneet yhteisen lausunnon, jossa he tuomitsevat uskonnon käyttämisen poliittisten päämäärien ajamiseen ja ilmaisevat huolensa vihan lietsomisesta maassaan.
Budhalaisten, kristittyjen, hindujen, jainalaisten, muslimien ja sikhien johtajat tapasivat Intian läntisessä Goan maakunnassa 5. huhtikuuta keskustellakseen eri puolilla maata lisääntyneistä yhteisöllisistä jännitteistä. Yhteisessä lausunnossaan he ilmaisivat ”syvän huolensa siitä tavasta, millä viha ja jaottelut pyrkivät polarisoimaan Intian yhteiskuntaa.”
” Kukaan ei saa ottaa päätäntävaltaa yksilöllisistä ratkaisuista. Ketään ei myöskään tule luokitella kansakunnan vastustajaksi tai epäisänmaalliseksi uskonnon, alueen tai yhteisön perusteella”, johtajat sanoivat.
Hindunationalistinen BJP-puolue voitti ylivoimaisesti vuoden 2014 yleisvaalit. Tämän jälkeen Intian uskonnolliset vähemmistöt ovat valittaneet lisääntyneestä syrjinnästä. BJP hallitsee 21 Intian 30 osavaltiosta.
Lausunnossa tuotiin esiin, että hindunationalistiset ryhmittymät määräävät kristityille, muslimeille ja daliteille rajoituksia uskonnollisiin vapauksiin, erityisesti rajoitetaan sitä, keiden kanssa he voivat mennä naimisiin ja mitä he saavat syödä. World Watch Monitor on aiemmin raportoinut syrjinnästä hindujen ja ei-hindujen välisten avioliittojen suhteen sekä naudanlihaa syövien ihmisten vihamielisen kohtelun lisääntymisestä. Äärihindut uskovat, että lehmät ovat pyhiä eläimiä.
Goassa pidetyssä konferenssissa puhunut hindujohtaja Sushil Goswamy Maharaj varoitti: ” Jos uskonnot eivät pysty näkemään ja kohtaamaan toisiaan, Intia ei voi mennä eteenpäin.”
Piispa Theodore Mascarenhas, Intian katolisten piispojen konferenssin pääsihteeri, sanoi, että kahden viime vuoden aikana Intiassa raportoitiin ainakin 270 vähemmistöihin kohdistunutta väkivaltatapausta, mukaan lukien kirkkojen tuhoaminen. Elokuussa 2017 julkaistun raportin mukaan kristityt kokivat vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla lähes yhtä monta hindunationalistien hyökkäystä kuin koko vuoden 2016 aikana. Piispa sanoi, että kirkon ryhmät aikovat järjestää yhteisöllisiä kokoontumisia auttaakseen ja neuvoakseen ihmisiä ”voittamaan vihan voiman.”
Piispa Thomas Oommen, Etelä-Intian protestanttisten ja anglikaanisten kirkkojen liiton koordinaattori, sanoi 9. huhtikuuta julkaistussa avoimessa kirjeessä, että hän jakaa ihmisten pelon siitä, että hallituksesta ”on tullut painajainen Intian köyhille ja vähemmistöille”. Hän syytti hallitusta hindutvan, nationalistisen agendan, ajamisesta, joka asettaa hindu-uskonnon arvot intialaisen identiteetin keskiöön.
”He tuhoavat kirkkoja ja moskeijoita, hajottavat uskonnollisia patsaita ja symboleja, vainoavat kristittyjä ja muslimeja, vaihtavat koulujen oppikirjoihin dogmaattista uskonnollista sisältöä sekä kieltävät elokuvia, kirjoja ja vähemmistöjen festivaaleja väittäen niiden loukkaavan kansallisia tunteita”, Oommen kirjoitti.
Lue tästä koko artikkeli englanninkielisenä.
Lähde: World Watch Monitor