Uutiset
15.04.2018

Hmong-kansan kristittyjä joutunut sairaalahoitoon yllätyshyökkäyksen seurauksena

Vietnamissa paikalliset lähteet ovat kertoneet World Watch Monitorille (WWM) yllätyshyökkäyksestä erääseen kylään. Iskun takana olivat kylän päälliköt. Hyökkäys kohdistui neljään kristittyyn perheeseen. Hyökkäyksestä kärsi yhteensä 24 ihmistä.

Neljä henkilöä joutui sairaalahoitoon kahdeksaksi päiväksi maaliskuun alussa tehdyn iskun jälkeen. He saivat pää- ja käsivarsivammoja. Kaikki neljä perhettä kuuluvat hmong-kansaan. He ovat vastikään kääntyneet kristityiksi.

WWM ymmärsi paikallisten viranomaisten neuvoneen perheitä kääntymään pois uudesta uskostansa. Lisäksi kyläpäälliköt varoittivat, että perheiden on lähdettävä kylästä, mikäli he eivät kiellä uskoaan Kristukseen. Perheiden pastori on kuuleman mukaan ottanut välikohtauksen johdosta yhteyttä paikallisiin viranomaisiin.

Vietnamin hmong-kansaan kuuluu noin miljoona ihmistä. Joukossa on noin 400 000 kristittyä. Se on suurempi osuus kuin koko Vietnamin kansassa (jossa noin 9 % on kristittyjä). Kristinuskon leviämistä tässä kansanryhmässä pidetään “huomattavana”. Hmongeja, kuten muitakin Vietnamin kristittyjä, uhkaa uskonnonvapauden kaventuminen. Hallituksen uusi uskontolaki on astunut voimaan tänä vuonna. Sitä on jo käytetty katolista messua vastaan tavoitteena saada messu näyttämään rikolliselta toiminnalta.

Vietnamin hmongit elävät pääasiassa maan luoteis- ja keskiosien ylängöillä.

Vietnamin hallituksen suorittama uskonnonvapauden sekä muiden kansalaisoikeuksien tukahduttaminen on nostettu esiin 37. ihmisoikeusneuvostossa, joka on parhaillaan koolla Genevessä.

Pariisissa sijaitsevan Vietnamin ihmisoikeuksien komitean (VHCR:n) puheenjohtaja Vo Van Ai kertoi neuvostolle 14.3.2018 näin: “Vietnam väittää, että heillä ei ole poliittisia vankeja. Heidän mukaansa pidätettynä on vain ihmisiä, jotka ovat ”rikkoneet lakia’. Totuus on kuitenkin se, että Vietnamin lainsäädäntö ei ole verrattavissa kansainväliseen lakiin. Sen sijaan että Vietnamissa kehitettäisiin oikeusvaltioperiaatetta, siellä otetaan käyttöön lakeja, joiden avulla poljetaan ihmisoikeuksia.

Van Ai ilmaisi erityistä huolta “kansallista turvallisuutta koskevista säännöksistä. Säännöksistä sovittiin uudessa rikollisuuslaissa, joka astui voimaan tammikuussa 2018. Näihin turvallisuussäännöksiin “vedotaan jatkuvasti, jotta saataisiin pidätettyä poliittisia ja uskonnollisia toisinajattelijoita sekä ihmisoikeuksien puolustajia”, Van Ai sanoi.

Viimeisimmässä raportissaan VCHR (Vietnamin ihmisoikeuksien komitea) totesi, että “toisinajattelijoiden pidätykset ja kovat tuomiot ovat moninkertaistumassa pelottavalla vauhdilla”. Tätä ennen VCHR oli tilastoinut, että tammikuun lopun jälkeen 16 aktivistia oli tuomittu vankeuteen. Heidän vankeusrangaistustensa pituus on yhteenlaskettuna 95 vuotta.

Aikaisemmin tänä vuonna ”Entiset vietnamilaiset mielipidevangit’-järjestö kuvasi vuotta 2017 “historian pahimmaksi vuodeksi toisinajattelijoille”. Samaan aikaan USA:n ulkoministeriö ilmaisi olevansa “syvästi huolestunut” katolisen aktivistin Hoang Duc Binhin saamasta 14 vuoden vankeusrangaistuksesta.

Tiedon hmong-kristittyjen joutumisesta sairaalahoitoon Vietnamin luoteisosissa julkaisi ensimmäisenä World Watch Monitor.

Lähde: World Watch Monitor