Uutiset
07.09.2018

Intian pääministeri tuomitsee ensimmäistä kertaa uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistuvat iskut

Intian pääministeri Narendra Modi on ensimmäistä kertaa tuominnut vähemmistöihin kohdistuvat väkivaltaisuudet. Modin mukaan ”jokaisella on velvollisuus taistella joukkolynkkausten aiheuttamaa uhkaa vastaan.”

Kriitikot sanovat kuitenkin, että Modin oltua jo neljä vuotta hindunationalistisen hallituksen johdossa hänen kommenttinsa ovat auttamattomasti myöhässä. Modin Bharatiya Janata -puolueen (BJP) vallassaolon aikana kristittyihin, muslimeihin ja kastittomiin kohdistuvat väkivallanteot ovat yleistyneet, mutta pääministeri on tähän asti vaiennut asiasta. Poliittinen kommentaattori Saurbh Kumar huomauttaa, että jos Modi olisi määrätietoisesti vastustanut tätä väkivaltaa, monta elämää olisi voinut säästyä.

Pakkokäännytyksiä?

Hiljattain äärihindut hyökkäsivät helluntaikirkkoon Koillis-Intian Biharin osavaltiossa. Hyökkääjät syyttivät kirkkoa hindujen pakkokäännyttämisestä kristinuskoon. Intian kristittyjen maailmanlaajuisen neuvoston puheenjohtajan Sajan K. Georgen mukaan syytökset olivat täysin tuulesta temmattuja. George kertoo, että poliisit pelastivat lopulta kristityt vihaisten kyläläisten käsistä.

Tapauksen jälkeen noin 50 hengen joukko, joka kuului militantin hindujärjestön nuorisosiipeen, saapui kylään uhkailemaan kristittyjä ”kauheilla seurauksilla”. He pahoinpitelivät nuoren kristityn miehen ja käskivät hänen ”puhdistautua” Ganges-joessa, joka virtaa osavaltion läpi.

”Etkö tiedä, että BJP on vallassa?”

Jonkin aikaa sitten Keski-Intian Madhya Pradeshissa 30 hengen joukko pahoinpiteli rukouskokouksesta palaamassa olevan pastori Ramesh Vasunian ja hänen poikansa sairaalakuntoon. Kun pastori yritti tehdä rikosilmoituksen poliisille, vastaus kuului: ”Laitan sinut vielä vankilaan, koska saarnaat Jeesuksesta. Etkö tiedä, että BJP on vallassa?” Vasunia sanoo: ”En voinut väittää vastaan poliisivirkailijalle, koska hän edusti samaa aatetta kuin hyökkääjät. Meillä ei ollut ketään, joka puolustaisi meitä.”

Madhya Pradesh on yksi seitsemästä Intian osavaltiosta, jossa on voimassa niin kutsuttu ”käännytyksen vastainen laki”. Näennäisesti lakien tarkoituksena on estää pakkokäännytykset, mutta käytännössä lakia käytetään usein myös vapaaehtoisen uskonnollisen kääntymisen estämiseen – etenkin vähemmistöuskontoihin, kuten kristinuskoon.

Lähde