Uutiset
20.10.2018

Indonesia: lupakiistat johtavat kirkkojen sulkemiseen

Syyskuun viimeisellä viikolla Länsi-Kenalin kylässä Indonesiassa suljettiin kolme kirkkoa. Syynä sulkemiseen oli huhu, että muslimit aikoivat järjestää mielenosoituksen.

Kyläpäällikkö oli valittanut kirkoista virkamiehille ja saanut radikaalin islamistiryhmän (FPI) suunnittelemaan mielenosoitusta kirkkoja vastaan. Päivää ennen kirkkojen sulkemista oli huhuttu, että tuhat paikallista muslimia kokoontuisi näiden kolmen kirkon ympärille perjantaina 28.9.2018. Hallitus päätti sulkea kirkot levottomuuksien ehkäisemiseksi.

Yhden suljetun kirkon pastori kertoi World Watch Monitor -lehdelle, että heidän ”Assemblies of God’ –seurakuntansa on toiminut vuodesta 2004 ja kaikki lupaehdot täyttyvät. ”Meillä on myös hyvät suhteet paikallisiin viranomaisiin. Toimintalupaa ei ole kuitenkaan myönnetty. Alueemme seurakunnat ovat viime vuosina kasvaneet nopeasti. Ehkä se on saanut musliminaapurimme hermostumaan.” Kaksi muuta suljettua kirkkoa kuuluvat Huria Kristen Indonesia- ja Gereja Methodist Indonesia- seurakunnille.

Viranomaiset sinetöivät vuodesta 2004 toimineen Assemblies of God-seurakunnan kirkon Länsi-Kenalin kylässä, Sumatralla. (Kuva: World Watch Monitor)

Indonesian Evankelinen Yhteisö (PGLII) ja Indonesian Kirkkojen Yhteisö (PGI) julkaisivat tiedotteen, jossa ne vaativat hallitusta tukemaan uskonnonvapautta, suojelemaan vähemmistöjä ja torjumaan ympäristön painostusta. PGI lähetti myös lakiasiantuntijoita seurakuntien tueksi. ’Paikallishallinto jarruttaa lupaprosessia tai hylkää hakemukset ilman perusteluja’, sanoo PGI:n pääsihteeri Gomar Gultom.
Aluehallinnon edustajan Abu Bakarin mielestä kirkkojen sulkeminen oli vain ”väliaikainen toimi hallinnollisista syistä’. Hän kielsi FPI:n painostuksen kirkkojen sulkemiseksi ja lupasi, että jos seurakunnat toimittavat tarpeelliset asiakirjat hallintoviranomaisille, toimintaluvat voidaan myöntää viikossa.

Uskonnon politisoituminen

Baylorin yliopiston uskonnonvapauden professori Paul Marshall varoitti hiljattain, että Indonesiassa nähtäisiin uskonnon politisoitumista vuoden 2019 vaalien edellä. ”Tähän manipulointiin osallistujat eivät ole kovin uskonnollisia. Yhteenottoihin johtaa yleensä pinnallinen uskonnollisuus, jota käytetään politiikan tekemiseen. Ongelmana ei ole vahva uskonto, vaan heikko uskonto, joka vahvasti määrittää ihmisten identiteetin”, hän sanoi elokuussa Bangkokissa pidetyssä uskonnonvapauskonferenssissa.

Indonesiassa on yli 1000 kirkkoa joko suljettu tai niiden rakentaminen on estetty vuonna 2006 säädetyn ’uskontorauhan lain’ nimissä. Laki vaatii uskonnollisia vähemmistöjä hankkimaan paikallisen enemmistön luvan kokoustilojensa rakentamiselle. Esimerkiksi Jaavan länsiosassa Cilegonin kaupungissa sijaitsevat 21 kirkkoa on kaikki suljettu tai niitä uhkaa sulkeminen, kertoi seurakuntien yhteistyöjärjestön johtaja Steven Polii syyskuussa 2017. Paikallisviranomaiset ja paikalliset muslimijohtajat ovat sopineet, että muslimi-identiteetin säilyttämisen vuoksi alueella ei sallita ainoatakaan kirkkoa.

Lähde