Uutiset
05.03.2018

Indonesia: Ahok pyytää korkeimmalta oikeudelta jumalanpilkkatuomionsa uudelleenkäsittelyä

Jakartan entinen kuvernööri, joka on kristitty, on valittanut jumalanpilkkatuomiostaan Indonesian korkeimpaan oikeuteen. Tuomioistuimen puheenjohtaja kertoi, että se on vastaanottanut pyynnön Basuki ”Ahok” Tjahaja Purnamalta tämän oikeusasian uudellen käsittelyyn. Ahok tuomittiin toukokuussa 2017 videosta, jossa hänen kuullaan vastustavan Koraanin käyttöä poliittisiin tarkoituksiin. Ahokin sisar ja asianajaja Josefina A. Suykur toimitti uudelleenkäsittelypyynnön oikeuteen 2.2.2018, kertoo The Jakarta Post. Asia tulee käsiteltäväksi 26. helmikuuta Pohjois-Jakartan käräjäoikeudessa, minkä jälkeen se toimitetaan asiakirjoineen korkeimpaan oikeuteen.

Pohjois-Jakartan käräjäoikeus tuomitsi Ahokin kahdeksi vuodeksi vankeuteen toukokuussa 2017, ja siitä lähtien tämä on ollut vangittuna Depokissa Länsi-Jaavalla. Ahokin jumalanpilkkatapaukseen osallistuva asianajaja I Wayan Sudirta kertoi The Australian Newspaper -lehdelle uskovansa Ahokin olevan syytön ja taistelevansa sen puolesta, että oikeus hylkää hänen tuomionsa.

Syyllinen vihapuheeseen

Alun perin entinen kuvernööri aikoi kieltäytyä valittamasta tuomiosta, koska häntä huolestutti valitusprosessin pitkäaikaisvaikutukset. Asianajaja Sudirta kertoo, että hänen lakitiiminsä harkitsikin usean kuukauden ajan tapauksen uudelleenkäsittelyn esittämistä, erityisesti sen jälkeen, kun tuomioistuin vangitsi Ahokin marraskuussa.

Tuomittu Buni Yani myönsi käsitelleensä videota, jossa silloisen kuvernöörin esitettiin varoittavan äänestäjiä ihmisistä, jotka käyttävät Koraania poliittiseen hyötyyn. Editoitu video levisi kulovlkean tavoin ja synnytti sekä protesteja internetissä että katumielenosoituksia, ja käänsi näin yleisen mielipiteen uudelleen ehdolla olevaa Ahokia vastaan.

Yania vastaan käydyssä oikeuskäsittelyssä syyttäjät olivat toivoneet voivansa asettaa Ahokin todistajaksi Yania vastaan. Yksi Ahokin lakimiehistä, Rolas Sitinjak, kertoi kuitenkin viranomaisten estäneen tämän vedoten siihen, että Ahok oli vangittuna, liian kaukana oikeudenkäyntipaikasta ja että tämän terveydentila oli huono. Ahokin lakimiesten mielestä Yanin tuomitseminen osoitti, että Ahokia ei olisi pitänyt vangita lainkaan.

Sudirta kertoi The Australian newspaper -lehdelle, että Ahok pidättäytyi valittamasta tuomiostaan heti Yanin tuomion jälkeen koska ”hän oli varma, että se vain pahentaisi tilannetta. Hän osaa laskelmoida. Hän tiesi, että tapauksen uudelleenkäsittelyn pyytäminen oikeaan aikaan olisi parempi vaihtoehto.”

Äärimuslimien mielenosoituksia

Äärimuslimiryhmä Islamic Defenders Front (FPI) johti Ahokin oikeudenkäynnin aikana suuria mielenosoituksia Jakartassa, Ryhmä kehotti tuomioistuinta hylkäämään entisen kuvernöörin valituksen. FPI on ollut mukana politiikassa vuodesta 2009 ja sen jäseniä kutsutaan toisinaan nimellä ”pasukan nasi bungkus”. Sillä tarkoitetaan ihmisiä, joille maksetaan mielenosoitukseen osallistumisesta.

Lähde: World Watch Monitor