Uutiset
21.01.2020

HRW:n dokumentit terrori-iskuista Burkina Fasossa

Islamistiryhmä on tappanut yli 250 ihmistä Burkina Fasossa huhti-joulukuussa 2019. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kertoi tästä tammikuun raportissaan: ”Todistajien mukaan hyökkääjät yrittivät oikeuttaa tappamiset liittämällä uhrit hallitukseen, länteen tai kristittyihin.”

Marraskuussa Ouagadougoussa, pääkaupungissa, tehtyjen haastatteluiden mukaan uhreja ja todistajia oli 54. HRW:stä kerrotaan, että kirjattuja hyökkäyksiä oli 20 ja ne ovat vaatineet 256 ihmisen hengen. ”Todistajat sanovat, että uhrit oli ammuttu toreilla ja kylissä, kun he olivat kirkoissa ja moskeijoissa, ja kun he veivät apua siirrettyihin leireihin.”

Raportti sisältää riipaisevia todistajien lausuntoja maaliskuun 2019 iskusta kirkkoon Dablossa, pohjoisessa. Eräs nainen kertoi HRW:lle: ”Islamistit määräsivät meitä hylkäämään kristinuskon ja sanoivat, että jos he palaavat etsimään meitä hunnuttomia, he tappavat meidät.”

Joulukuussa YK kutsui Burkina Fasoa ”yhdeksi nopeimmin kasvavaksi siirtymäkriisiksi Afrikassa”. Tammikuussa 2019 oli 87 000 sisäisesti siirtynyttä ihmistä. YK:n puhemiehen, Farhan Haqin, mukaan lokakuuhun mennessä määrä oli kasvanut 486 000 ihmiseen: ”Ihmiset kokevat ennennäkemätöntä turvattomuutta. Eroosion takia perustarpeiden ja -palveluiden saatavuus on huono ja se vaivaa maata sekä lisäksi rajanaapureita Malia ja Nigeriaa.”

Keskiviikkona 8. tammikuuta YK:n lähettiläs Sahenista, Mohamed Ibn Chambre, kertoi YK:n turvallisuusneuvostolle, että terroristi-iskut siviilejä ja sotilastukikohtia vastaan ovat kasvaneet ”tuhoisaksi aalloksi” viime kuukausina. Vuodesta 2016 alkaen iskut Malissa, Nigeriassa ja Burkina Fasossa ovat kasvaneet viisinkertaiseksi.

Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta.