Uutiset
29.01.2019

Hindunationalistien vaalitappio Intian osavaltiovaaleissa on helpotus kristityille

Hallitseva hindunationalistinen BJP-puolue kärsi marras-joulukuussa selvän vaalitappion kolmessa Keski-Intian osavaltiossa, joissa kristityt ovat kärsineet jatkuvasta väkivallasta ja häirinnästä. Tätä ennen BJP oli voittanut kolmet peräkkäiset vaalit ja pitänyt valtaa 15 vuotta Chhattisgarhin ja Madhya Pradeshin osavaltioissa.

”Toivomme, että tilanne ja ajat nyt paranevat”, sanoi Madhya Pradeshin katolisen kirkon johtaja, arkkipiispa Leo Cornelius uutistoimisto World Watch Monitorille (WWM).

Chhattisgarhin 90-paikkaisessa osavaltioparlamentissa BJP:n kannatus romahti 50:stä 15 edustajaan, samalla kun opposition kongressipuolue voitti 68 paikkaa. Suuremmassa Madhya Pradeshin osavaltiossa kongressipuolue sai 114 yhteensä 230 paikasta ja BJP jäi 108 paikkaan (vuoden 2013 vaalien 165 paikan sijasta). Kun vaalitulos oli vahvistettu, BJP:n kolminkertainen pääministeri Shivraj Singh Chauhan jätti paikkansa.

Rajasthanissa BJP sai 73 parlamentin 200 paikasta (vs. 163 vuonna 2013). Kongressipuolue voitti 99 paikkaa ja sen kapinalliset (joilla ei ole virallista puolueen jäsenkirjaa) saivat pääosan lopuista paikoista.

”Rauha oli järkkynyt, mutta ääriryhmien (hindunationalistien) toimiin ei puututtu” sanoi arkkipiispa Cornelius viitaten kristittyjen kokemaan häirintään ja väkivaltaan BJP:n hallintokaudella.

Arkkipiispa Cornelius ei ollut ”lainkaan yllättynyt” nimensä puuttumisesta äänestäjäluettelosta, kun hän meni 28.11. äänestämään samaan paikkaan, missä oli äänestänyt vuodesta 2007.

”Luettelosta puuttuivat lisäksi useiden pappien ja nunnien nimet”, hän sanoi. ”Kyse ei voi olla vahingosta. Jätin protestin, mutta muuta ei ollut tehtävissä. Toivomme, että uusi hallinto noudattaa oikeusvaltion periaatteita”, hän jatkoi.

BJP:n tappio kolmessa hindujen sydänmaiden osavaltiossa voi johtua monista eri tekijöistä, sanoi Intian Evankelisen Yhteisön EFI:n pääsihteeri Vijayesh Lal. Osa oli yksinkertaisesti kyllästynyt hallintoon kolmen kauden jälkeen, samaan aikaan kongressipuolue elpyi ja viljelijät olivat kiukkuisia maataloustuotteiden alhaisista hinnoista ja korkeista viljelykustannuksista.

”Madhya Pradeshissa ja Chhattisgarhissa kristityt ovat jo pitkään olleet viharikosten kohteena”, sanoi pääsihteeri Lal. EFI on julkaissut useita raportteja niistä.

Madhya Pradesh kiristi ”käännytystyön kieltolakia” BJP:n 15-vuotisella kaudella ja Chhattisgarhissa säädettiin samanlainen laki. Niiden perusteella kristittyjä on vangittu ja hindufundamentalistit ovat hyökänneet kristittyjen kimppuun.

Vaikka BJP on syösty vallasta, pääsihteeri Lal sanoi pelkäävänsä, ettei vähemmistöjen tilanne juuri parane – varsinkaan kristittyjen, jotka ovat edelleen helppo kohde. Alkuvuodesta 2019 on kansalliset vaalit, ja Lal varoittaa mahdollisesta ”vihamielisestä polarisaatiosta ja uusista iskuista vähemmistöjä vastaan hinduäänestäjien kannan vahvistamiseksi”.

Jopa kansallinen media on kiinnittänyt huomiota siihen, miten BJP-hallinto on kohdellut uskonnollisia vähemmistöjä. ”Vaalitulokset varoittavat BJP:tä käyttämästä hindunationalismia poliittisena taktiikkana” uutisportaali Scroll.in otsikoi. ”Ennenaikainen varmuus enemmistön säilyttämisestä on epädemokraattista ja ikävystyttävää”, varoitti The Indian Express BJP:tä pääkirjoituksessaan.

Lähde

 

Intia on World Watch List 2019 sijalla 10. Lue lisää.