Uutiset
02.01.2023

Eristäminen ja väkivalta eivät tuhonneet itäafrikkalaisen Aminan uskoa

Itä-Afrikassa asuvasta Aminasta tuli kristitty, kun hän etsi apua poikansa paranemiseksi. Aviomies yritti eristämällä, nälkiinnyttämällä ja hakkaamalla saada hänet palaamaan islaminuskoon. Mies arvioi väärin vaimonsa uskon vahvuuden.

Aminan perhe asui pienessä muslimivaltaisessa kalastajayhteisössä Itä-Afrikan rannikolla. Aminan miehen oli köyhyyden takia työskenneltävä kuorma-autonkuljettajana yhtiössä, joka oli kaukana toisessa kaupungissa. Hän oli pitkiä aikoja poissa kotoa ja lähetti rahaa ruokaan ja muihin arjen menoihin. Amina hoiti kotia ja lapsia.

Epätoivo tuo esirukoilijan luo

Aminan matka kristityksi alkoi vuonna 2017, kun hänen vanhin lapsensa sairastui. Poika menetti lyhyiksi ajoiksi tajuntansa. Pojan isä vaati heitä menemään lapsen kanssa moskeijaan, jossa luettiin rukouksia, mutta siitä ei ollut apua. Amina vei pojan myös noitatohtorien luo, mutta sekään ei auttanut.

Pojan terveysongelmat lisääntyivät. Amina tiesi, että oli kolmas tapa saada hengellistä parantumisapua: kristitty kirkko. Mies ei kuitenkaan sallinut hänen valita tätä tietä.

Epätoivoisena poikansa terveyden heikentymisestä Amina päätti olla välittämättä kiellosta mennä kirkkoon. Seurakunnan pastori asui lähellä, ja Amina piti häntä ystävällisenä miehenä. Amina halusi kokeilla rukouksia hänen kirkossaan ja päätti kääntyä kristityksi, jos rukoukset tekisivät pojan terveeksi. 

Amina meni kirkkoon, jossa rukoiltiin pojan puolesta, ja tämä alkoi toipua. Siinä oli tarpeeksi todistetta Aminalle.

Aminan perheen kotiympäristö Itä-Afrikassa.

Mies eristää Aminan

Amina soitti miehelleen ja kertoi, että oli vienyt pojan rukoiltavaksi kirkkoon ja että tämän terveys oli kohentunut. ”Mieheni ei pitänyt siitä. Hän sanoi, että oli hyvä, jos rukoukset olivat auttaneet, mutta että kirkossa käyntimme oli loputtava siihen”, Amina kertoo. 

”Kun en mennyt kirkkoon vähään aikaan, poikani tila paheni. Vein hänet jälleen rukoiltavaksi. Päätin että minusta tulisi oikea kristitty lapseni auttamiseksi.”

”Jos et luovu kristinuskosta, et voi jäädä tähän taloon”

Kun Aminan mies tuli kotiin pariksi päiväksi, Amina toivoi, että he löytäisivät sopuratkaisun, mutta näin ei käynyt. ”Jos et luovu kristinuskosta, et voi jäädä tähän taloon”, mies sanoi. Mies komensi sisälle kaksi vanhinta poikaa, jotka olivat olleet Aminan mukana kirkossa, kuritti heitä ja käski heidän olla menemättä kirkkoon enää koskaan.

Mies palasi työhönsä toiseen kaupunkiin, ja Amina jäi taloon. Hän ei voinut jättää lapsiaan, eikä hänellä ollut paikkaa minne mennä. Mies oli pyytänyt lähellä asuvaa veljeään ruokkimaan lapset, mutta ei Aminaa.

”Mieheni oli myös käskenyt ihmisiä pitämään minua silmällä ja kertomaan hänelle, jos olisin tekemisissä kristittyjen kanssa”, Amina kertoo.

Herra antaa ihmeellistä apuaan

Kului kaksi kuukautta. Elämä oli vaikeaa, eikä Amina tiennyt mitä tehdä. Sitten seurakunnan pastori otti yhteyttä ja kehotti Aminaa tulemaan salaa hänen kotiinsa. Amina kertoi pastorille tilanteestaan ja toiveestaan avata pieni kauppa. Aminan miehen talo oli vilkkaan tien varrella, ja se olisi ihanteellinen paikka kaupalle.

Amina sai seurakunnan kautta Open Doorsin tuella tarvitsemansa alkupääoman. Hän osti puutavaraa ja peltilevyn ja pystytti yksinkertaisen kojun talon viereen. Sitten hän osti vihanneksia, kuivattua kalaa, jauhoja ja muuta tavaraa ja aloitti kaupankäynnin. Se toimi, ja hän alkoi ansaita rahaa eikä ollut enää riippuvainen muista.

Hän ei halunnut avioeroa, mutta tälläkään tavalla ei voinut elää.

Vähitellen hän pystyi jopa elättämään lapsiaan, jotka olivat hädin tuskin pysyneet hengissä miehen veljen ”hoidossa”.

Jonkin ajan päästä Amina laajensi toimintaansa ja alkoi tarjota kahvia ja teetä ohikulkijoille. Kun mies noin kuuden kuukauden kuluttua palasi kotiin, hän näki, että Amina pärjäsi hyvin.

”Hän kieltäytyi tervehtimästä minua. Hän asui yhdessä huoneessa ja minä toisessa. Päätin pysyä talossa, vaikka hän nöyryytti minua. Ansaitsinhan oman elantoni ja saatoin auttaa lapsia pärjäämään koulussa”, Amina kertoo.

Amina on toiveikas tulevaisuuden suhteen. Open Doors jatkaa hänen tukemistaan paikallisseurakunnan kautta. Tavoitteena on auttaa häntä, kunnes hän pystyy elättämään itsensä ja lapsensa.

Särkymisestä uuteen alkuun

Eräänä yönä mies alkoi potkia ja lyödä Aminaa. Hän oli estänyt lasten pääsyn huoneeseen, mutta lopetti hakkaamisen, kun lapset alkoivat pitää kovaa meteliä. Mies käski Aminan hajottaa kauppansa ja lähteä talosta, jos halusi pysyä hengissä.

Amina oli paniikissa. Hän harkitsi jo itsemurhaa, mutta ei pystynyt siihen lasten takia. Hän ei halunnut avioeroa, mutta tälläkään tavalla ei voinut elää. ”Päättelin sitten, että mieheni oli ottanut eron minusta. Hajotin kauppani ja lähdin”, hän kertoo.

Aminalla oli lähistöllä pieni maapala, jota hän ei ollut vielä täysin maksanut, mutta se oli kaikki, mitä hänellä oli. Seurakunnan kautta ja Open Doorsin avulla Amina aloitti elämänsä uudestaan, toistamiseen. Hän sai rahaa yksinkertaisen savitalon rakentamiseen.

Amina avasi jälleen kauppansa, mutta koska uusi talo ei ole vilkkaan tien varrella, kauppa ei menesty yhtä hyvin kuin aikaisempi. ”Voin nyt saada ruoan itselleni ja niille lapsille, jotka halusivat asua kanssani. Aluksi lapset eivät käyneet koulua, koska koulumaksuihin ei ollut rahaa, mutta teidän avullanne he opiskelevat jälleen.”

Amina on toiveikas tulevaisuuden suhteen. Open Doors jatkaa Aminan tukemista paikallisen seurakunnan kautta. Tavoitteena on auttaa häntä, kunnes hän pystyy elättämään itsensä ja lapsensa.

Kuuntele podcast