Uutiset
17.01.2019

Egyptissä kopti-kristitty sai kolmen vuoden vankeustuomion ”Jumalaa pilkkaavasta” Facebook-kirjoituksesta

Egyptiläinen koptikristitty on tuomittu kolmen vuoden vankeusrangaistukseen syytettynä ”vakavasta islamin halventamisesta.” Asiasta raportoi World Watch Monitor.

Egyptin Minyan maakunnassa, Menbalin kylässä asuvaa Abdo Adelia, 43, syytettiin heinäkuussa jumalanpilkasta Facebook-kirjoituksensa perusteella.  Siinä Adel vertaa islamin profeettaa, Muhammadia, Jeesukseen. Kylän muslimit tekivät kirjoituksesta valituksen läheisen Matain kaupungin poliisille, ja Adel pidätettiin 6. heinäkuuta Muhammadin ja islamin halventamisesta syytettynä. Hänen asianajajansa kertoi World Watch Monitorille, että mikäli Adel todetaan syylliseksi, hänet voidaan tuomita jopa viideksi vuodeksi vankeuteen.

Adelin pidätyksen jälkeen väkijoukko hyökkäsi koptien omistamiin taloihin, ja tilanne on siitä asti ollut jännittynyt. International Christian Concern-järjestö arvelee, että Adelin tuomion tarkoituksena saattoi olla kylän tilanteen rauhoittaminen.

”Odotin, että näin tapahtuu, mutta toivon, että hänet vapautetaan valituksensa perusteella”, Adelin lähisukulainen kertoi International Christian Concernille.

Tapaukseen perehtynyt juristi sanoi: ”Tavallisesti ensimmäisen oikeusasteen tuomari langettaa maksimirangaistuksen varmistaakseen, että toimii lain mukaan. Hän tietää, että toisen oikeusasteen tuomari alentaa rangaistusta tai vapauttaa tuomitun.” Adelin valitus kuullaan oletetusti tämän kuun lopussa.

World Watch Monitorin mukaan paikalliset turvallisuusjoukot lähetettiin palauttamaan järjestys kylään hyökkäyksen jälkeen, sillä koptiyhteisön jäsenet pelkäsivät henkensä edestä ja joutuivat piileskelemään kodeissaan.

Levottomuuksien jälkeen pidätettiin 90 muslimia syytettyinä ahdistelusta, koptikristittyjen koteihin tunkeutumisesta, kansankiihotuksesta ja poliisia vastaan hyökkäämisestä. Heidät vapautettiin heinäkuun lopussa.

Yksi Adelin sukulaisista kertoi World Watch Monitorille: ”Abdo on yksinkertainen mies. Hänen työnään on valmistaa ehtoollisleipää kirkon messuihin. Hän on hyvin nöyrä, ja kaikki kirkon jäsenet rakastavat häntä. Hän ei osaa lukea tai kirjoittaa hyvin eikä hoitaa Facebook-tiliään parhaalla mahdollisella tavalla, minkä vuoksi sekä hän että koko kylä joutuivat tähän kriisiin.”

Viime kuukausina muslimijoukot ovat hyökänneet koptikristittyjen koteihin myös Minyan maakunnan muissa kylissä. Elokuussa koptien koteihin hyökättiin, kun paljastui, että he rukoilivat yhdessä niistä. Kyseisessä kylässä ei ole kirkkoa.

Luxorin maakunnassa koptien hiippakunnan kahdeksas kirkko suljettiin elokuussa sen hakiessa laillista asemaa. Väkijoukkojen aggressioiden takia monet virallista asemaa hakevat kirkot eivät saa vietyä prosessia loppuun, vaan joutuvat keskittymään turvallisuuskysymyksiin.

Lähde