Uutiset
11.10.2017

Egyptiläisen järjestön johtaja: Älkää rukoilko, että vaino lakkaisi

Kristittyjen määrä kasvaa Egyptissä vainoista huolimatta – tai juuri niiden vuoksi. Open Doorsin egyptiläisen kumppanuusjärjestön johtaja Michael ei siksi kehota suomalaisia kristittyjä rukoilemaan, että vaino lakkaisi. Hän kehottaa meitä rukoilemaan sen sijaan, että Egyptin kristityt loistaisivat edelleen Kristuksen rakkautta, että heillä olisi anteeksiannon henki ja rohkeutta todistaa Jeesuksesta. Michael vieraili Suomessa 5.–8.10. kertomassa Egyptin kristittyjen tilanteesta.

Jopa puolet Lähi-idän kristityistä asuu Egyptissä. Maan väestöstä noin 15 prosenttia on kristittyjä, joista koptit muodostavat suurimman ryhmän. Egyptin kirkon juuret ulottuvat ajanlaskumme alkuun asti, ja Egyptin kristityt ovat kokeneet vuosisatojen kuluessa paljon vainoa.

– Egyptin kirkko on elossa ja se kasvaa. Tämä ei johdu siitä, että Egyptin kristityt olisivat sankareita. Se johtuu siitä, että palvomme uskollista Jumalaa, Michael painottaa.

Egyptin ”arabikevään” 2011 vallankumous oli käännekohta. Sen jälkeen Egyptin kristityt ovat kokeneet yhä enemmän vainoa. Radikaalimuslimit ovat tehneet useita pommi-iskuja kirkkoihin ja polttaneet kirkkoja. Kristityt ovat kokeneet myös arkielämässään enemmän paineita jopa pukeutumisen osalta.

– Meidän sitoutumisemme Jeesukseen on koetuksella. Kun he haluavat puhdistaa kullan, he sytyttävät sen tuleen. Näin on käynyt meidän kirkoillemme.

Viimeisten kahdeksan kuukauden aikana äärimuslimit ovat tehneet kahdeksan iskua, joissa on kuollut noin sata kristittyä. Ensimmäinen isku tehtiin koptikirkossa, Kairossa 11.12.2016. Itsemurhapommittaja käveli kirkon naistenosaston ovelle ja räjäytti itsensä tappaen 29 naista ja tyttöä. Palmusunnuntaina kahteen kirkkoon hyökättiin jumalanpalveluksen aikana. Toinen kirkoista sijaitsi Tampassa, toinen Alexandriassa. Iskuissa kuoli 49 ja loukkaantui noin 100 ihmistä. Lisäksi helmikuussa 2017 ISIS-taistelijat koputtivat El-Arishin kaupungissa asuntojen oville ja kysyivät perheiden miehiltä, ovatko he kristittyjä. Kun he vastasivat myöntävästi, heidät tapettiin.

– Toivomme ei perustu siihen, että egyptiläisten kristittyjen olosuhteet paranevat, vaan Jumalan suureen rakkauteen, armoon ja myötätuntoon. Jumala on meille uskollinen. Arabikevään jälkeen monet kristityt – myös monet pastorit ja kirkon johtajat – ovat menettäneet toivonsa ja lähteneet Egyptistä. Monet kristityt ovat pelon kahlitsemia, kuin suola purkissa tai valo peitteen alla, Michael kuvailee.

Egyptiläiset kristityt kokoontuvat rukoilemaan yhdessä pienryhmiin ja valtaviin rukouskokouksiin. He rukoilevat myös poltetuissa kirkoissa ja jopa avoimen taivaan alla. Kuten Michael sanoo, kirkko ovat ihmiset, eivät rakennukset.

– Egyptissä puhutaan nyt kristittyjen rakkaudesta ja anteeksiannosta sosiaalisessa mediassa ja jopa televisiossa. Ihmiset ihmettelevät, miksi kristityt, kaikista iskuista huolimatta, ovat niin rakastavia ja armahtavia.

Michael pyytää suomalaisilta veljiltä ja sisarilta rukousta Egyptin kristittyjen puolesta.

– Älkää rukoilko sitä, että vaino lakkaisi. Raamattu sanoo, että niitä vainotaan, jotka elävät oikeamielisesti Jeesukselle. Jumala tietää, mitä käymme läpi. Hän ei ole unohtanut meitä. Rukoilkaa sen sijaan, että me kristityt jatkamme loistamista ja että meillä on rakkauden ja anteeksiannon henki. Se muuttaa yhteiskuntamme. Rukoilkaa meille rohkeutta todistaa Jeesuksesta.

Kirjoittaja: Milla Suonio