Uutiset
31.05.2019

Burkina Faso: Islamistien hyökkäykset kirkkoja vastaan jatkuvat, 5 johtajaa surmattu 3 kuukaudessa

Toukokuun 12. ja 13. päivän hyökkäyksissä Burkina Fason pohjoisosassa on kuollut ainakin kymmenen kristittyä. 12.5.2019 Dablon kylässä noin 20 aseistettua miestä hyökkäsi katolisen kirkon jumalanpalvelukseen ja avasi tulen. 6 ihmistä sai surmansa, joukossa 34-vuotias pappi Siméon Yampa. Hyökkääjät sytyttivät lähtiessään tuleen kirkon ja sen lähellä olleita rakennuksia.

Seuraavana päivänä katolisten kulkuetta vastaan hyökättiin Singassa, samalla alueella. Aseistetut miehet päästivät lapset pakoon. He tappoivat  4 aikuista ja tuhosivat Marian patsaan, jota katoliset olivat palauttamassa kirkkoon.

Samana päivänä läntisessä Nigeriassa tulitettiin katolista pappia, joka haavoittui.

Kaksi viikkoa aiemmin oli hyökätty asein protestanttiseen kirkkoon Sirgadjin kylässä, raportoi World Watch Monitor.
France24:n mukaan maaliskuussa yli 60 ihmistä kuoli merkittävän paikallisen muslimijohtajan surmaa seuranneissa väkivaltaisuuksissa. Osapuolina olivat kaksi maan suurta etnistä ryhmää.

Näiden väkivaltaisuuksien jälkeen islamistijoukot ovat ottaneet haltuunsa alueen kyliä ja kaupunkeja. He liikkuvat enimmäkseen moottoripyörillä, nykyaikaisin asein varustautuneina. He surmaavat kaikki, jotka eivät hyväksy heidän radikaalia islam-tulkintaansa. Tällaisessa hyökkäyksessä pohjoisessa Sounin maakunnassa helluntaipastori Elie Zoré sai surmansa 23.4.. Häneltä jäi vaimo ja kuusi lasta.

Fr. Siméon Yampa, killed during the attack in his parish in Dablo. (Photo: Catholic Church in Burkina)
Siméon Yampa sai surmansa, kun hänen kirkkoonsa hyökättiin Dablossa

Surmia matkalla

19. helmikuuta 54-vuotias pastori Jean Sawadogo surmattiin matkalla Gorom-Goromiin. Kuun alussa häntä oli neuvottu pakenemaan Tasmakattista, ja hän oli siirtynyt Gorom-Goromiin. Hän oli vieraili Tasmakattissa ystäviensä luona, ja aikoi palata samana iltana. Perhe yritti turhaan soittaa hänelle, kun häntä ei kuulunut takaisin. Seurakunta ilmoitti hänen katoamisensa poliisille,  Hänen ruumiinsa löydettiin myöhemmin maantieltä. Häneltä jäi leski ja seitsemän lasta.

Burkina Fason ja Nigerin rajamailla Djibon katolisen seurakunnan pappi Joël Yougbaré oli matkalla sunnuntaimessusta kotiin 17.3.2019, kun hän katosi.

Nigerissä Italialainen katolinen lähetyssaarnaaja Pierluigi Maccalli kidnapattiin 17.9.2018 lähellä Makalondi’a. Kummankaan olinpaikasta ei ole tietoa.

Kristityt piileskelevät

Kirkkoihin kohdistuva uhka on selvästi lisääntynyt. Paikallinen, oman turvallisuutensa vuoksi nimettömänä pysyttelevä kirkon johtaja sanoi: “Alueen kristityt piileskelevät. Kukaan ei uskalla nukkua omassa kodissaan. Tämä on meille hyvin vaikeaa.”

Monet kristityt ovat jo paenneet turvallisemmille alueille etelässä.

Assemblies of God –helluntaiseurakunnat ovat Burkina Fason suurin evankelikaalinen ryhmä, yli 4000 seurakuntaa ja 5000 pastoria eri puolilla maata. Islamistien väkivalta on aiheuttanut tähän mennessä eniten harmia juuri heille.

Michel Ouédraogo, liikkeen johtaja, sanoo, että seurakunta on vaikeuksissa, mutta hän kehottaa kristittyjä pidättyväisyyteen. “Kosto ei koskaan ole hyvä ratkaisu. Jumala, jota palvelemme, on Rakkaus. Hän kutsuu meitä rakastamaan lähimmäisiämme. Koskettakoon Jumala myös niiden sydämiä, jotka haluavat tappaa naapureitaan aatteensa nimissä.” Hän kehottaa kaikkia kristittyjä rukoilemaan Afrikan kirkon puolesta.

Kansanmurhalle on tultava loppu

Evankelikaalisten seurakuntien ja lähetysten yhteisjärjestön edustaja kertoi World Watch Monitorille: “Maamme pohjoisosissa on hyvin turvatonta, mikä on vaikeuttanut seurakuntien ja yhteisöjen arkea. Koulu toisensa jälkeen on suljettu, myös seurakuntamme ylläpitämä koulu Tin Akoffissa. Ulkoilmatapahtumat ja seurakuntien kokoontumiset on kielletty.”

“Pastori Jean Sawadogon surmaamisen jälkeen kaikkien Malin rajalla olevien seurakuntiemme papit ovat paenneet. Seitsemän muuta seurakuntaa alueella on suljettu. Tarvitsemme rukouksianne”, hän sanoi.

Kansainväliset johtajat ovat tuominneet toukokuun 13. päivän hyökkäyksen. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres twiittasi: ”Burkina Fasosta tulee järkyttäviä uutisia. Palvontapaikasta, jonka pitäisi olla turvasatama, on jälleen tullut väkivallan kohde.” Euroopan Parlamentin presidentti Antonio Tajani sanoi twiitissään, että ”krisittyjen surmaamisen eri puolilla maailmaa on loputtava.”

Pastor Elie Zoré was killed in an attack on 23 April. (Photo: World Watch Monitor)
Pastori Elie Zoré surmattiin 23.4. hyökkäyksessä. (Kuva: World Watch Monitor)

Lähde