Yleinen
18.09.2024

Boko Haramin hyökkäyksistä selvinneet kristityt eivät saa apua ja turvaa Nigerian pakolaisleireillä

Tuoreen tutkimuksen mukaan Boko Haramin joukkoja paenneita kristittyjä ”syrjitään systemaattisesti” Koillis-Nigerian Bornon osavaltiossa. Raportti vahvistaa aiemmat havainnot, että yhä useampi kristitty on lainsuojaton jopa pakolaisleireillä muslimienemmistöisessä Pohjois-Nigeriassa.

Vainottuja kristittyjä palveleva kansainvälinen järjestö Open Doors julkaisi kesäkuussa 2024  “No road home”  -nimisen tutkimusraportin Pohjois-Nigerian kristittyjen pakolaisten tilanteesta. Raportti kokoaa yhteen 292 pakolaiseksi ajetun henkilön syvähaastattelun sekä viranomaisten ja tutkijoiden arvioita. Kristityt pakolaiset olivat joutuneet pakenemaan islamistien hyökkäyksiä. Useat heistä olivat todistaneet aviomiehensä teloituksen, kun tämä oli kieltäytynyt kääntymästä islaminuskoon. Haastatteluihin perustuen kristityiltä evätään apu rutiininomaisesti väliaikaisissa pakolaisleireissä. Joskus apu torjutaan pelkästään sen takia, että henkilöllä on kristinuskoon viittaava nimi.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (International Office of Migration, IOM) mukaan yli kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan Koillis-Nigeriassa. Pääosin syynä ovat ääri-islamistien tekemät väkivaltaiset iskut. Pakolaisista 80 % on nyt Bornon osavaltiossa.

”Tuore raporttimme paljastaa miljoonien kristittyjen järkyttävän tilanteen. He ovat menettäneet kotinsa ja elantonsa Boko Haramin tai Isisin länsiafrikkalaisen siiven, ISWAP-terroristien, iskuissa. Sitten heitä vielä syrjitään järjestelmällisesti pakolaisleireillä”, toteaa John Samuel*, Open Doorsin Saharan eteläpuolisen Afrikan oikeusasiantuntija.

Terroristien iskuista henkiin jääneet pakolaiset kertoivat, että kristityiltä tarkoituksellisesti evätään ns. ’valkoinen paperikortti’. Se todistaisi, että heidän kuuluu saada Nigerian hallituksen pakolaisleireille järjestämää humanitaarista apua. Avunsaantiin oikeuttavia todistuksia annetaan usein yhteisön muslimipäälliköille. He suosivat kortteja jakaessaan oman yhteisönsä jäseniä ja ohittavat kristityt.

Kristityt saattoivat jonottaa päiväkausia ruoan toivossa ja joutuivat sitten käännytetyiksi pois. Avun jakaminen suunnitellaan usein sunnuntaille kirkonmenojen aikaan. Näin jumalanpalvelukseen osallistuvat ihmiset jäävät siitä paitsi.

“Kristityt eivät ole ainoa ihmisryhmä, joihin Boko Haramin ja muiden terroristiryhmien iskut kohdistuvat. Silti etenkin kristityt ovat tuossa tilanteessa erityisen haavoittuvassa asemassa. He ovat jo monissa Nigerian pohjoisissa osavaltioissa toisen luokan kansalaisia”, John Samuel toteaa.

Tästä syystä Nigeria on sijalla kuusi Open Doorsin julkaisemassa vuoden 2024 World Watch List -vainoraportissa. Se listaa vuosittain kristittyjen uskonnonvapautta räikeimmin loukkaavat maat.

“Pohjois-Nigerian ja Sahelin alueen islamistien väkivalta on johtanut arviolta 16,2 miljoonan kristityn pakolaisuuteen. Open Doorsin käynnistämä kansainvälinen Nouse Afrikka -hanke nostaa tilanteen esille. Se mahdollistaa avun kymmenille tuhansille syvästi traumatisoituneille kristityille. Käydessäni alueella sain itse nähdä, kuinka tärkeää tuo apu on”, kertoo Open Doors -järjestön Suomen toiminnanjohtaja Miika Auvinen.

Raportin pohjalta Open Doors vetoaa Nigerian hallitukseen sekä Bornon osavaltion viranomaisiin. Näiden tulisi varmistaa, että kaikki maan sisäiset pakolaiset saavat välttämättömän avun iästään, sukupuolestaan, uskonnostaan tai vakaumuksestaan riippumatta.

Tutustu pakolaisraporttiin.