Uutiset
20.08.2021

Afganistan otti käyttöön sharia-lain – salaisten kristittyjen tulevaisuus synkkä

Afganistanin pieni kristittyjen joukko pelkää pahinta, kun Talebanien valta vakiintuu ja sharia-laki palautuu jälleen käyttöön.

Korkea-arvoinen Talebanin edustaja Waheedullah Hashimi vahvisti hiljattain uutistoimisto Reutersin haastattelussa, ettei Talebanien hallitsemasta Afganistanista tule demokratiaa ja että he tulevat käyttämään vain sharia-lakia.

”Mitään demokraattista järjestelmää ei tule, koska sillä ei ole pohjaa maassamme. Me emme tule keskustelemaan siitä, mitä poliittista järjestelmää meidän tulisi soveltaa Afganistanissa, koska se on selvä. Se on sharia-laki ja vain se”, Hashimi sanoo.

Taleban tunnettiin sen 1990-luvun valtakauden aikana sharia-lain ääritulkinnoista kuten naisia alistavista säännöistä ja vääräuskoisten väkivaltaisesta rankaisemisesta, mikä ulottui myös kristityiksi kääntyneihin muslimeihin.

”Nämä ovat epävarmoja aikoja Afganistanin kristityille. Tilanne on ehdottoman vaarallinen. Emme tiedä, mitä tulevat kuukaudet tuovat mukanaan, minkälaista sharia-lain soveltamista tulemme näkemään, mutta pyydämme edelleen rukousta veljiemme ja siskojemme puolesta. He kohtaavat ylitsepääsemättömiä vaikeuksia. Meidän on rukoiltava lakkaamatta”, Open Doorsin Aasian-kenttäjohtaja veli Sam* vetoaa.

”Jotkut kristityt tunnetaan heidän yhteisöissään”

Yhdysvaltalaismedia CBN:lle yksinoikeudella antamassaan haastattelussa paikallinen kristitty Hamid* kertoi pelkäävänsä, että Taleban tulee eliminoimaan kristillisen väestönosan.

”Tunnemme kristityn, jonka kanssa olemme tehneet työtä pohjoisessa. Hän on johtaja, ja olemme menettäneet yhteyden häneen, koska hänen kaupunkinsa on joutunut Talebanin valtaan”, Hamid sanoo. ”Myös kolmessa muussa kaupungissa olemme menettäneet yhteyden kristittyihin.”

”Jotkut kristityt tunnetaan heidän yhteisöissään. Ihmiset tietävät, että he ovat kääntyneet islamista kristinuskoon, ja heitä pidetään luopioina, mistä rangaistus on kuolema”, Hamid sanoo. ”Talebanit tunnetaan tuon rangaistuksen täytäntöönpanosta.”

Talebanin maanantaisen täyden valtaannousun myötä Afganistanin yli on käynyt kaaoksen ja aavemaisen hiljaiselon aalto. Kuvat amerikkalaiskoneisiin tunkeutuvista paikallisista ovat täyttäneet sosiaalisen median, kun samaan aikaan kiväärejä kantavat talebanit kulkevat kaduilla ja markkinapaikoilla ylläpitämässä rauhaa.

Entinen Afganistanin presidentti Ashraf Ghani, jonka aiemmin kerrottiin paenneen Uzbekistaniin tai Tadžikistaniin, astui keskiviikkona julkisuuteen Arabiemiraateissa. Venäjän Afganistanin suurlähetystö syytti Ghania pakenemisesta maasta helikopteri täynnä rahaa. Ensimmäisessä julkisessa puheessaan Ghani kuitenkin vakuutti, että hänen oli turvallisuusvirkailijoiden painostuksesta lähdettävä Kabulista verenvuodatuksen estämiseksi.

Rukoile Afganistanin puolesta