Selaa World Watch -listan maita

41. sijalla World Watch -listalla

Kolumbia

WWL 2020: Sijalla 41, pisteitä 62/100
WWL 2019: Sija 47
WWL 2018: 
Sija 49

 

Alue: Latinalainen Amerikka

Vainon pääsyyt: järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio, etninen vihamielisyys, maallistumisen aiheuttama suvaitsemattomuus

Vainon taso: erittäin vakava

Väkiluku: 49,9 miljoonaa 

Kristittyjen määrä: 47,2 miljoonaa

Pääuskonto: kristinusko

Hallitusmuoto: presidentti Ivan Duque Marquez

Johtaja: presidentti Joko Widodo

Miksi Kolumbiassa vainotaan kristittyjä?

Kolumbiassa uhkaillaan, ahdistellaan, kiristetään ja jopa surmataan seurakuntien johtajia. Väkivaltaa harjoittavat sissi- ja muut rikollisryhmät ja sitä tapahtuu erityisesti maan köyhimmillä alueilla.

Useimmiten väkivalta on suoraa seurausta siitä, että kristityt tuomitsevat korruption ja väkivallan, puolustavat ihmisoikeuksia ja ympäristöä, tekevät työtä nuorten keskuudessa ja ovat mukana rauhansopimuksen täytäntöönpanoa koskevissa toimissa. Toimet voivat vaarantaa rikollisryhmien ja vastaavien ryhmittymien laittoman toiminnan.

Kolumbian alkuperäisasukkaiden yhteisöt suhtautuvat erittäin kielteisesti kristittyihin lähetystyöntekijöihin. Kristityksi kääntynyt alkuperäisasukas saatetaan esimerkiksi vangita tai pahoinpidellä. Hänen omaisuutensa voidaan myös takavarikoida. Ideologisen uskonnottomuuden kannattajat ovat radikalisoituneet Kolumbiassa. Kristinuskoon viittaaminen ja uskonnollisten mielipiteiden – etenkin, mikäli koskevat perhettä, avioliittoa ja uskonnonvapautta – esittäminen julkisuudessa katsotaan syrjiväksi vihapuheeksi.

Miksi maan listaussijoitus on muuttunut?

Kolumbian sijoituksen nousu johtuu pääasiassa rikollis- ja etnisten ryhmien aiheuttamasta paineesta sekä surmattujen kristittyjen ja kirkkoihin tehtyjen iskujen määrän kasvusta. Kasvua selittää rauhansopimusten tehottomuus.

Vain viiden maan pisteet nousivat vuoden listauksessa enemmän kuin Kolumbian.

Millaista Kolumbiassa on elää kristittynä?

Rikollis- ja sissiryhmiä vastustavia kristittyjä häiritään, siepataan ja kiristetään – jopa surmataan.
Kristityksi kääntyneet alkuperäisasukkaat voivat joutua vankilaan tai pahoinpidellyksi, heidän omaisuutensa voidaan takavarikoida tai heiltä voidaan evätä julkisia palveluita, kuten koulutus ja terveydenhuolto.

Miten Open Doors auttaa Kolumbian kristittyjä?

Open Doors pyrkii vahvistamaan Kolumbian vainottuja seurakuntia tarjoamalla seuraavanlaista tukea:

 • Raamatunopetus / opetusaineiston levittäminen / Raamattuun pohjautuvien aineistojen kehittäminen
 • Traumaneuvonta
 • Etniseen koulutukseen liittyvä neuvonta
 • Raamatullisen maailmankatsomuksen opettaminen yhteisöjen kehittämiseksi
 • Fyysisen infrastruktuurin parantaminen
 • Erilaiset tuotantoprojektit
 • Koulutusohjelmat (lastenkeskus/stipendiohjelma)
 • Hätäapu vainoa kohdanneille

Rukoile

 • Open Doorsin Kolumbian tutkimusosaston mukaan yli puolet Kolumbian maaseudun konfliktivyöhykkeillä asuvista kristityistä on vaarassa. Heitä uhkaa kuolema, kiristys ja evankeliointikielto. He joutuvat myös olemaan jatkuvasti varuillaan. Vahvistakoon Jumala kaikkia, jotka luottavat evankeliumiin vihamielisimmissäkin olosuhteissa.
 • Noin tuhat Kolumbian seurakuntien tai muiden kristillisten yhteisöjen johtajaa on tällä hetkellä kuolemanvaarassa. 317 heistä on surmattu viimeisten 15 kuukauden aikana. Rukoile, että Kolumbiaan iskenyt kuoleman ja hävityksen aalto päätty. Rukoile myös vaarassa olevien pastoreiden puolesta.
 • Eräs Buenaventuran rannikkokaupungin pastori kertoi, että paikallisen aseellisen ryhmän jäsenet olivat kieltäneet rauhan tai konfliktin päättymisen puolesta rukoilemisen uhaten tappaa ne, jotka rikkovat kieltoa. Rukoillaan, että Jumala vahvistaisi Buenaventuralaisten pastorien ja seurakuntalaisten uskoa ja antaisi heille rohkeutta julistaa totuutta.

Rukous Kolumbian puolesta

Rakas Herra Jeesus, vaikuta Kolumbian rikollisryhmien jäsenten ja jengiläisten sydämiin. Auta kristittyjä pysymään vahvoina erityisesti silloin, kun lähipiiri painostaa heitä luopumaan uskostaan. Lohduta ja hoida väkivallan uhreja. Anna heille armollisuutta antaa anteeksi. Auta meitä Kristuksen ruumiin jäseninä jatkuvasti tukemaan veljiämme ja sisariamme rukouksessa.

Kolumbialaisen kristityn kokemus

Pastori Andrés Galeano, Open Doorsin yhteistyökumppani Buenaventurassa:
”He tekivät minulle erittäin väkivaltaisella tavalla selväksi, että minua ja muita pastoreita on nyt kielletty rukoilemasta rauhaa alueellemme. Jos he kuulevat yhdestäkään rukouskokouksesta, he tappavat meidät kaikki.”

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Korruptoituneessa maassa rikollisjärjestöjen, kuten huumekartellien ja sissien, johtajat ovat merkittävimpiä vainoajia. Kolumbian alkuperäisasukkaiden yhteisöjen johtajat myös ajattelevat, että kristityt yrittävät tunkeutua heidän reviirilleen. Pelätään, että kristilliset kirkot uhkaavat olemassaolollaan etnisiä tapoja ja maailmankatsomusta. Siksi myös alkuperäisasukkaat syrjivät kristittyjä.

Vainojen ilmeneminen

Rikollisryhmien vaino seurakuntia kohtaan on erityisen väkivaltaista. Kristityt uskaltavat vastustaa rikollisjärjestöjen yrityksiä hallita yhteiskuntaa pelon avulla. Siksi rikollisryhmät kokevat asemansa uhatuiksi. He lähettävät tappouhkauksia evankeliointiin osallistuneille kristityille ja heidän perheilleen. Monet kristityt pakotetaan maksamaan ”suojeluvero” ikään kuin vakuutuksena, ettei heitä pahoinpidellä tai tapeta. Tätä tapahtuu erityisesti entisille jengiläisille, jotka ovat kääntyneet kristinuskoon.

Käytännössä kristittyjen vapaa kokoontuminen ja uskon harjoittaminen estetään. Kristityt ovat jatkuvasti vaarassa joutua hyökkäyksen kohteeksi. He ovat niiden armoilla, jotka milläkin alueella pitävät valtaa käsissään.

Sekulaari ideologia on levinnyt mediassa ja poliittisessa keskustelussa. Ideologia kritisoi kristillisiä arvoja. Heidät tehdään naurunalaisiksi, kun he yrittävät osallistua julkiseen keskusteluun. Erityisesti halveksuntaa ilmenee, jos keskustellaan sukupuolesta, avioliitosta ja syntymättömistä lapsista. Uudempien kirkkojen kristityiltä myös evätään useammin kuin roomalaiskatoliselta kirkolta hallituksen suomia etuoikeuksia, kuten rahoitus ja rekisteröinti. Tämä ilmiö tuli entistä selkeämmäksi Paavin vierailtua Kolumbiassa syyskuussa 2017.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.