EMME VOI NUKKUA YÖTÄMME RAUHASSA.

BOKO HARAMIN KRISTITTYJÄ VASTAAN TEKEMÄT HYÖKKÄYKSET KAMERUNISSA.
Kymmenen vuotta vanha Pohjois-Nigeriaa islamilaiseksi valtioksi muuttavan Boko Haramin kapina paikallisia vallanpitäjiä vastaan on aiheuttanut inhimillisen tragedian. Sen vaikutukset tuntuvat useiden vuosien ajan. Taistelijat ovat sittemmin laajentaneet iskujaan naapurialueille. Pohjois-Kamerunin kylät kärsivät säännöllisistä hyökkäyksistä. Se tekee elämästä erittäin vaikeaa useimmille Kamerunin kansalaisille maan pohjoisilla alueilla, mutta sitäkin vaikeamman kristityille, jotka ovat erityisesti silmätikkuina. Open Doors matkustaa näiden yhteisöjen kanssa, ja työtoveri Amora * on hiljattain vieraillut alueella. Hän oppi, mitä poikkeuksellista rohkeutta vaaditaan päivittäin veljiltämme ja sisariltamme.

Kun he kohtaavat tämän myrskyn, tukenne saa aikaan valtavan muutoksen heidän elämäänsä.

Kamerunin pohjoisimman osan Mayo-Tsanagan läänissä 2019 oli erityisen vaikea vuosi alueella asuville kristityille. Tammikuussa 2019 kapinalliset ryöstivät ja polttivat kaksi kirkkoa, sytyttivät tuleen kirkon johtaman klinikan sekä useita taloja Gossin ja Toufoun kylissä. Epävakaus jatkuu edelleen.

Hyökkäysten alkamisen jälkeen taistelijat ovat tuhonneet useita kirkkorakennuksia. Joka kerta, kun uusi kirkko on perustettu, taistelijat ovat pyrkineet pääsemään myös siitä eroon. ”He yrittivät avata teräsoven pakolla ja sytyttää rakennuksen tulen”, selittää kirkon vanhin osoittaen luodinreikiin. Mutta onneksi kirkko on edelleen pystyssä. ”Viimeinen hyökkäys oli vain noin viikko sitten”, yksi vanhimmista selitti. He tulivat noin klo 18 huutaen ”Allahu Akbar” (Allah on suurempi). Ihmiset pakenivat. Hyökkääjät ryöstivät kaiken arvokkaan. ”
Kun Boko Haram hyökkää, kyläläisillä ei ole aikaa kerätä omaisuuttaan. Taistelijat rikkovat ja tuhoavat selviytymiseen välttämättömiä henkilökohtaisia tavaroita, mutta myös arvokkaita kirkon resursseja ja Raamattuja.
Henkilökohtaiset kustannukset pohjoisimman maakunnan kristityille ovat erittäin korkeat. Lami Mari on 22-vuotias leski. Hän on jäänyt yksin huolehtimaan vauvastaan Kochikasta. Hänen aviomiehensä Baba Boukar (27) ja Blama Angola (29), molemmat UEEC-seurakunnan jäseniä, tapettiin 4. marraskuuta 2019. Raporttien mukaan Boko Haramin taistelijat tappoivat miehet, kun he joutuivat yllätyshyökkäyksen kohteeksi. Alueen partioivat turvallisuusjoukot löysivät myöhemmin heidän ruumiinsa, jotka taistelijat olivat vain heittäneet pois.

Lami Mari ja hänen vauvansa Kochika

40-vuotias Madeleine on menettänyt aivan liian paljon Boko Haramin takia. Hänen poikansa Elie (25) ja aviomies Paul (melkein kuusikymmentä) kuolivat vuonna 2015 Boko Haramin tekemien väkivaltaisuuksien takia rajalla. Talo, jossa he asuivat, on hylätty. Nyt hän taistelee saadakseen varansa riittämään viiden elossa olevan lapsensa ruokkimiseen. Hän on voinut perustaa pienyrityksen elokuussa 2019 saamansa Open Doors -apurahan avulla. Se auttaa häntä tulemaan toimeen. Tavallaan.

Madeleine

Sarah on 22-vuotias äiti. Hänellä on malaria. Koska kuume on heikentänyt häntä, Sarahin vanha äiti yrittää rauhoittaa Sarahin kuukauden ikäistä tytärtä Adjia. ”Sinä päivänä, jona hän syntyi, tapahtui isku ja Sarahin oli pakko paeta hänen kanssaan pensaaseen”, sanoo äiti. Miten se on mahdollista vastasyntyneen kanssa? Sarah selittää: ”Minulla ei ollut valintaa. Otin hänet vain syliini ja juoksin, vaikka minulla oli vielä kipua ja olin yltä päältä veressä. Hyppäsin talon takana olevan muurin yli ja juoksin pensaaseen. ” Hän todennäköisesti sairastui malarian silloin ollessaan tavallista alttiimpi hyttysille.

Sarah

Tukesi ansiosta Open Doors on pystynyt toimittamaan monipuolista apua Kamerunin pohjoisalueen rohkeille uskoville. Vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen aikana toimitimme hätäapua yli 250 kristityn perheelle, jotka olivat kärsineet iskuista. Hätäapu koostui välttämättömistä esineistä, kuten riisistä, maissista, kalasta, öljystä, suolasta, vaatteista, saippuasta, ämpäreistä ja matoista, jotka auttaisivat yhteisöjä jälleenrakentamaan elämänsä.

”Ennen tätä meillä ei ollut mitään syötävää eikä paikkaa, minne mennä”, sanoi yksi kristitty kyläläinen. ”Mutta kiitämme veljiämme ja sisariamme Kristuksessa siitä, että he auttoivat meitä palaamaan jaloillemme. Se antaa meille toivoa jatkaa. ”

Tukesi on myös antanut meille mahdollisuuden tulla kristittyjen rinnalle, kun he uudistavat klinikkoja ja kirkkoja. Nykyisestä epävarmuudesta huolimatta Hitawan seurakunta on alkanut rakentaa kirkkoa uudelleen vanhan rakennuksen viereen. Open Doors tukee heitä tässä jälleenrakennuksessa.

Kaksi UEEC kirkon jäsentä, Kaladjavi ja Samuel seisomassa uuden rakenteilla olevan kirkon edessä.

HYÖKKÄYKSET: JOULUKUU 2019 – TAMMIKUU 2020
Hyökkäykset jatkuvat Kamerunissa, ja ne vaativat ainakin 22 kristittyjen hengen 1.12. – 19.1.2020 välisenä aikana.
 • 1. ja 2. joulukuuta: 12 kristityn kotia ryöstetty ja vandalisoitu Yegouassa. Kotrehessa lähellä Kourguiä kuoli neljä kristittyä, jotka tunnistettiin Andre Boukariksi, Etienne Devagoksi, Nevada Marciksi, Warda Tchangoksi, 3 haavoittunutta.
 • 2.-3. joulukuuta: Tayer hyökkäsi kello 02:00. Hyökkääjät ampuvat noin 14-vuotiasta kristittyä tyttöä Abgaa jalkaan hänen paetessaan mahdollista sieppausta.
 • 5. joulukuuta: Zangola hyökkäsi ja 3 tapettiin. Hänet tunnistettiin Djougoudoum Talakeksi (46), 6 lapsen isäksi ja Nachi Mogban aviomieheksi, Haya Zabgaksi (71), 7 lapsen isäksi, Talaka Marien puolisoksi (58); Lamara Silaksi (37), 6 lapsen isäksi, Namaya Annellen aviomieheksi (35) ja 1 haavoittunut. Hyökkääjät ryöstävät vaatteita, ruokaa, polkupyöriä ja rahaa viideltä kristityltä.
 • 7. joulukuuta: Toinen hyökkäys Tayerissa, jossa kuoli kaksi – Amadou Pierre (43), 8 lapsen isä, Wakita Estherillen (40) aviomies; Awija Mechi, 5 lapsen isä, Aissatou Ajougellen aviomies.
 • 12. joulukuuta: Hyökkäys Gansessä, jossa kuoli 3 lapsen isä Koulouje Makode, Didja Fidelellen aviomies. Kourgui hyökkäsi myös ja 7 kristittyä perhettä joutui ryöstön kohteeksi (hirssi, eläimet, vaatteet jne.)
 • 17. joulukuuta: Hyökkäys Makoulahessa, jossa kuoli yksi henkilö, joka tunnistettiin Aminou Barnabasiksi, 3 lapsen isäksi, Mbassi Christinillen (26) aviomieheksi.
  26. joulukuuta: Hyökkäys Ganaiissa, jossa kuoli Gozga David (25), 1 lapsen isä, Bekele Abinen (21) aviomies
 • 30. joulukuuta: Hyökkäyksessä Gansessa kuoli yksi henkilö nimeltään Houldje Mehode (32), 2 lasta. Hyökkääjät hyökkäsivät armeijan kimppuun ja koska uhrin talo oli lähellä armeijan tukikohtaa, hän lähti pakenemaan ja tuli ammutuksi.
 • 6. tammikuuta: 5 kristittyä tapettiin kolmessa paikkakunnassa tapahtuneissa hyökkäyksissä Kamerunin pohjoisimman maakunnan Touroun alueella. Myös 3 lasta siepattiin.
 • 7. ja 8. tammikuuta: Hyökkäykset Nguedjeleen ja Gochimeen, missä hyökkääjät ryöstivät ruokaa ja vaatteita. Hitawan ja sen ympäristöjen asukkaiden, jotka olivat etsineet turvapaikkaa Gochimesta, piti jälleen paeta. Ainakin yhden nimeämättömän henkilön on ilmoitettu kuolleen Nguedjelessa.
 • 19. tammikuuta: Hyökkäys noin 20:00 Gansessa. 5 kristittyä tapettiin, mukaan lukien Sababa Thomas (60) 9 lapsen isä, Ndawatcha Bouban aviomies. 4 muuta olivat nuoria.

Alaviitteet: * Nimi muutettu identiteetin suojaamiseksi.

Kamerun

____________________

EGYPTIN ORTODOKSIKRISTITTYJEN ELÄVÄ USKO

Mustakaapuinen ja pitkäpartainen pappi, jumalanpalvelukset kulkueineen ja suitsukkeineen, kirkot täynnä ikoneita – vierailu egyptiläisessä koptikirkossa saattaa olla evankeliselle kristitylle erikoinen kokemus. Kuitenkin kun katsoo pintaa syvemmälle, tapaa oman itsen...

Itä-Afrikka – EVÄITÄ KRISTITTYNÄ ELÄMISEEN

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kirkko kasvaa nopeasti. Monet uusista kristinuskoon kääntyneistä ovat muslimitaustaisia. Useimmissa Itä-Afrikan maissa vallitsee uskonnonvapaus, mutta joissakin evankeliointi ja kristityksi kääntyminen on kielletty lailla.Kaikkien...

Laos

–LAOSIN KRISTITTYJEN VANKIEN KERTOMATTOMAT TARINATYHDESSÄ LAOSIN KAUKAISIMMISTA KOLKISTA KOLME AKHA-HEIMOON KUULUVAA KRISTITTYÄ PIDÄTETTIIN ELOKUUSSA 2020 EVANKELIUMIN ROHKEAN JULISTAMISEN TÄHDEN.Kolmen kuukauden ajan veljekset Saengchan* ja Sithat* sekä heidän...

Vainotut lapset viettävät joulua – Jeesuksen syntymäpäiväjuhlat eri puolilla maailmaa

Joulu on vuoden parasta aikaa monille kristityille lapsille, jotka kuuluvat vainottuun kirkkoon. Jotkut heistä ovat tuolloin uskonsa tähden tavallistakin hankalammassa asemassa, mutta Jeesuksen syntymän juhliminen ei jää keneltäkään väliin. Esittelemme muutamia...

KUINKA KAUAS KULKISIT RIISISÄKILLISEN TÄHDEN?

KUINKA KAUAS KULKISIT RIISISÄKILLISEN TÄHDEN? Joillekin Myanmarin syrjäisten kylien naisille tuo matka on 7 km yhteen suuntaan, 14 km sinne ja takaisin. Sadekauden takia moottoripyörällä matkustaminen on vaikeaa, joten naiset taittavat matkan jalan.  Koronapandemian...

Minä ja Raamattuni: Jumalan sana leviää Irakissa

Rakastatko Raamattua? Sukellatko Sanaan joka aamu saadaksesi inspiraatiota uutta päivää varten? Vai kuulutko niihin, jotka mieluummin keskustelevat Raamatun jakeista seurakunnan raamattupiirissä? Et ole tässä suhteessa ainoa. Vainotuille kristityille Raamattu on...

HYÖKKÄYKSET SIGISSÄ – Indonesiassa

Marraskuun 27. päivä vuonna 2020 Se oli tavanomainen päivä Lewunon kylässä*. Aurinko paistoi itäisellä taivaalla, ja kyläläiset olivat aamutoimissaan. Kandi, koko ikänsä kylässä asunut nuori nainen, oli sinä aamuna vanhempiensa kotona aviomiehensä ja pienten lastensa...

BANGLADESH: COVID-19 JA SYKLONI

Kun pyörremyrsky Amphan iskiHirmumyrsky Amphan iski Bangladeshin lounaisosiin toukokuussa. Se riehui kaksi päivää tuhoten totaalisesti niin kevytrakenteisia majoja kuin kunnon talojakin, repien puita juurineen ja tuhoten sadon sekä karjaa. Useita ihmisiä kuoli. Samaan...

Hajaratun tarina

Chibobin kylätie on pölyinen ja poltetun siennan värinen. Siinä on paljon kuoppia, jotka ovat täynnä vettä äskeisen myrskyn jäljiltä. Talot ovat pienissä rykelmissä. Vuosien kuluessa kylään on syntynyt polkuja, jotka risteilevät talosta toiseen. Kylän ympärillä...

”RISTI MERKITSEE VOITTOA” Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa. Mitä risti merkitsee sinulle?Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt...

DANIELAN JOULU – Tarina Kolumbiasta

Caucasia on keskikokoinen kolumbialainen kaupunki, jonka asukasluku on vähän yli 100 000. Siellä elämä tuntuu olevan hitaampaa, rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Siellä on tomuisia hiekkateitä, asfaltoituja katuja, ja jotkut talot on rakennettu korkealle tulvien...

Pahoinpitelyä, uhkailua ja karkotuksia: Elämää kristittynä kommunistisessa Vietnamissa.

VIETNAMIN KRISTITYT KOKEVAT HIRVEÄÄ VAINOA.Open Doorsin vuotuisessa 50 maata sisältävässä kristittyjä kohtaan kohdistuvaa syrjintää ja vainoa mittaavassa World Watch-listassa Vietnam on sijalla 21.Kun maa muuttui kommunistiseksi vuonna 1975, seurakuntaelämä on ollut...

Khalid: Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään...

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset...

YHDESSÄ KESTÄMME: LEIRIT VAHVISTAVAT NUORIA USKOVIA MALESIAN AINOALLA KRISTILLISENEMMISTÖISELLÄ ALUEELLA

Muistan ensimmäisen kerran kun osallistuin kristilliselle nuortenleirille. Olin 14-vuotias ja todella innoissani saadessani olla ikäisteni kristittyjen nuorten ympäröimä. Kotikirkossani oli vain kourallinen muita teinejä, ja jos kerroin koulussa avoimesti uskostani,...

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ    Open Doorsin työntekijä vieraili järkyttyneen yhteisön luona ja palasi mukanaan kutsu kiireelliseen rukoukseen. Burkina Faso on muslimienemmistöinen maa, jonka väestöstä noin 35% on kristittyjä. Maa...

PÄÄSIÄISSAFARI: Muista tänä pääsiäisenä sisariasi ja veljiäsi eteläisessä Afrikassa

ETIOPIA Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.  Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen...

Miksi Pohjois-Korea on yhä World Watch -listan kärjessä? – Pohjois-Koreasta paenneen näkemys

Pohjois-Koreasta paennut Timothy Cho* kertoo, kuinka maan johtajiin liittyvä henkilökultti on saanut aikaan äärimmäistä kristittyjen vainoamista. Synnyin Pohjois-Koreassa 1980-luvun lopulla, jolloin maata hallitsi tiukalla otteella kansakunnan johtajien eli Kimin...