RÄPPÄRI LÖYTÄÄ ELÄMÄN TARKOITUKSEN

Nadir* luopui pahoista tavoistaan ja joutui perheensä hylkäämäksi – loistaa valona Pohjois-Afrikan eristetyille kristityille

Seurakunnan johtaja Nadirin aiempi elämä ei ennakoinut hänen kutsumustaan. Hän oli 28-vuotias rap-muusikko, jonka itseriittoinen elämäntapa on tuttu monille länsimaisille nuorille. Hän poltti hasista, käytti alkoholia ja nautti bilettämisestä, mutta hän luopui kaikesta tästä ystävyyssuhteen päättyessä. Hän ei tiennyt, että koko hänen elämänsä muuttuisi. Hän löytäisi kutsumuksensa, mutta joutuisi perheensä hylkäämäksi.

Kymmenen vuotta sitten Nadir luki Koraania ja kävi paikallisessa moskeijassa Pohjois-Afrikassa. Siellä käynnit loppuivat, kun rap-musiikki vei hänet mukanaan. Hän sanoo nyt: ”Ensimmäinen askeleeni rap-maailmaan oli ensimmäinen askeleeni suureen syntiin”.

Rap-maailmaan Nadirin johdatti hänen lapsuudenystävänsä, joka oli rap-muusikko. He päätyivät kisaamaan keskenään rap-taidoistaan.
”Silloin ystäväni sanoi monia pahoja asioita, ja sen jälkeen kielsin häntä puhumasta minulle enää koskaan.”

Kului kolme kuukautta ennen kuin Nadir tapasi ystävänsä seuraavan kerran. ”Olin kahvilassa. Hän tuli luokseni ja pyysi tapahtunutta anteeksi.” Nadir ei koskaan aiemmin ollut kuullut ystävänsä puhuvan anteeksiantamisesta. Sitten ystävä rupesi kertomaan Nadirille Jeesuksesta. “Silloin ymmärsin, mitä olin etsinyt koko elämäni. Tarvitsen Jeesusta!”

Nadirin elämässä alkoi uusi vaihe. Hän halusi oppia kaiken kristinuskosta. Hän lainasi Raamatun ja luki kirjoista ja netistä kaiken kristinuskoon liittyvän, mitä löysi. Hän kuvailee Jumalan apua uskontaipaleensa alkuaskelissa: ”Niin kuin Jeesus tarttui Pietarin käteen, ja tämä käveli veden pinnalla. Jeesus sanoi minulle: ’Pysy kanssani, seiso kanssani’.”

Nadirin perhe pani merkille muutokset: juominen ja bilettäminen loppuivat. Hän oli kääntänyt uuden lehden elämässään.

Perhettä kiinnosti Nadirin uusi käytös. Äiti seurasi kerran Nadiria tämän huoneeseen ja näki Raamatun. Nadir kertoi äidilleen kääntyneensä kristityksi. Äiti kysyi:”Miksi, kun koko perhe on muslimeja.” Äiti kielsi Nadiria puhumasta uskostaan hänelle enempää.

Isän reaktio oli voimakkaampi. Hän käski minua ottamaan vaatteeni ja lähtemään pois, koska hän ei halua nähdä minua enää. Hän sanoi menevänsä viranomaisten puheille ja poistavansa nimeni perheen tiedoista. Isäni käski esimiestäni erottamaan minut, koska olin kristitty.

Nadirin isä kertoi moskeijan imaameille, että hänen poikansa oli kääntynyt kristityksi. Nämä kehottivat isää toimittamaan pojan vankilaan ja jopa tappamaan hänet.

Rahattomana Nadir eli jonkin aikaa kadulla syöden muiden ihmisten jätteitä. Lopulta hän löysi turvapaikan toisen kristityn luona. Pian Nadir alkoi etsiä muita pohjoisafrikkalaisia kristittyjä Internetistä.

Ensimmäiset islamista kääntyneet kristityt Nadir löysi Facebookista. He rohkaisivat toisiaan säännöllisillä viesteillä. ”Yhteys perheeseeni oli katkennut, mutta Jumala antoi minulle upeita uusia ihmissuhteita.” Nykyään Nadir matkustaa usein tapaamaan kristittyjä, joihin hän on tutustunut netissä. Hän myös kutsuu lähellään asuvia kristittyjä omaan kotiinsa, jossa hän johtaa kotiseurakuntaa.

Eniten Nadir kuitenkin tavoittaa ihmisiä radiolähetystensä välityksellä. Hän puhuu uusille kristityille internetpohjaisen radioaseman kautta. Hänen luottavainen ja kaunis puhetyylinsä perustuu taitoihin, joita hän kehitti räppärinä.

Nadirilla on unelmia. ”Pohjois-Afrikassa ihmiset kokoontuvat mielellään kahviloissa. Haluaisin perustaa kahvilan, jossa voisin kertoa ihmisille Jeesuksesta.”** Nadir ja hänen kristityt ystävänsä tapaavat paitsi sunnuntaisin, myös arkipäivisin.

Kristittynä Nadir on tavannut naisen, josta tuli hänen vaimonsa. Nadirin perhe ei osallistunut häihin.

Monille muslimitaustaisille kristityille pahin vaino tulee oman perheen keskeltä, mutta Nadir näkee toivoa sovinnosta.

”Häiden jälkeen isäni soitti ja pahoitteli, ettei päässyt häihimme rahapulan vuoksi. Hän itki puhelimessa.” Nadir kertoi isälleen rukoilevansa tämän puolesta, ja sen jälkeen asiat ovat muuttuneet. ”Olemme ystäviä, nauramme yhdessä ja puhumme paljon. Perheeni on kysynyt, milloin pääsen käymään heidän luonaan, ja milloin he voivat tulla luokseni kylään. Minusta on nykyään mukava jutella perheeni kanssa. Jumala kuuli rukoukseni.”

* Henkilönimi muutettu ja tapahtumamaa jätetään kertomatta turvallisuussyistä.

** Open Doors on antanut Nadirille mikrolainan, jonka auvlla hän voi käynnistää unelmiensa kahvilan.

Lähde

KULTAISET KYYNELEET

Yhdeksän naista esittelee ylpeänä värikkäitä maalauksiaan. Jokainen työ on omakuva, jossa on kimaltelevia kultaisia kyyneleitä. Kuvilla he kertovat tarinansa maailmalle väkivallasta, vihasta ja häpeästä. Mutta tarinat kertovat myös sovituksesta, parantumisesta ja...

Kannattaako Jeesuksen vuoksi kärsiä?

Tässä kuvatarinassa esittelemme neljä srilankalaista pastoria, jotka ovat kokeneet buddhalaismunkkien, poliisin ja kansan vainon. Tarinassa on jokaisen valokuva, lyhyt tilannekuvaus ja yhden lauseen tiivistelmä tämän hetken polttavimmasta ristiriidasta. Lisäksi mukana...

TERVETULOA LYDIAN JOHTAMAAN HYLKIÖIDEN KIRKKOON – Kadonneet löytyvät, sairaat paranevat, kuolleet palaavat elämään

Beth, Open Doorsin toimittaja, matkusti hiljattain Etelä-Filippiineille tapaamaan muslimitaustaisia uskovia, joita Open Doors tukee. Osana Bethin työtä on kutsua maailman kristittyjä rukoilemaan vainottujen siskojensa ja veljiensä puolesta ja tukemaan...

USKO YHDISTÄÄ VALTAMERTEN YLI

Muutama kuukausi sitten englantilainen Heather George osallistui kansainvälisen naisten ryhmän mukana yhteiseen konferenssiin Etiopian vainottujen kristittyjen naisten kanssa. “En ole koskaan oikein välittänyt kristillisistä naisten konferensseista. Monet, joihin...

Yhteistä kasvua salassa Keski-Aasiassa, naisten opetuslapseusryhmä kokoontuu viettämään kansainvälistä naistenpäivää

Kansainvälinen Naistenpäivä 8. maaliskuuta on koko Keski-Aasiassa vapaapäivä. Silloin järjestöt, yritykset ja oppilaitokset antavat naistyöntekijöille lahjoja ja kukkia. Miehet antavat lahjoja elämänsä tärkeille naisille ja pöytä täytetään herkuilla. Keski-Aasian...

Lesken ylistys rohkaisee

Neljäkymmentä nigerialaista naista lauloi riemullisesti, kun minä ja joukko naisia ympäri maailmaa saavuimme kahdeksi päiväksi tapaamaan ja rohkaisemaan heitä: ”Olemme kokoontuneet yhdessä tänne tapaamaan Häntä, Herraamme. Kutsumme kaikki Hänen omansa tänne. Olemme...

Vuorilla liikkuva usko: Agustina on vaimo, äiti ja Raamattujen salakuljettaja

Pohjois-Kolumbiassa muuan nainen ja hänen perheensä uhmaavat kristityille asetettuja rajoituksia. He liikkuvat yöllä ulkona, salakuljettavat Raamattuja ja vierailevat salaisissa kirkoissa viidakon keskellä. Riskit ovat suuret, mutta vielä suurempi on heidän...

Kuinka Isis tuli osaksi taidettani? – Open Doorsin tukema taideterapiaprojekti Jordaniassa

Tervetuloa paikkaan, jossa toivutaan traumoista ja jossa kotinsa, kylänsä ja viattomuutensa jättämään joutuneita lapsia autetaan tulemaan jälleen lapsiksi! Tässä artikkelissa pääset tutustumaan Open Doorsin tukemaan taideterapiaprojektiin lasten äänen...

Syyrian kirkkoa jälleenrakennetaan – 5 kertomusta Open Doorsin valmennuksista

Yksi työmme pääkohteista Syyriassa on raamattukeskeinen valmennus eri kirkkokuntien jäsenille ja pastoreille. Tuellanne 21 589 Syyrian kristittyä osallistui johonkin valmennusohjelmaamme vuonna 2017. Tässä viisi heistä kertoo, miten valmennus on vaikuttanut heidän...

La Casitassa asuvalla Mateolla on suuria unelmia

  Kolumbian alkuperäisasukkaiden lapsuus on lyhyt. He alkavat auttaa vanhempiaan jo kuuden, seitsemän vuoden iässä. Lapset lähtevät heidän mukaansa muokkaamaan peltoa, raivaamaan metsää ja pitämään huolta eläimistä. Lastenkin tehtävänä on huolehtia perheen...