Uutiset
06.04.2018

Keski-Afrikan tasavalta: seurakunnan vanhimmistoveli yksi kuudesta tapetusta avustustyöntekijästä

Unicefin työntekijä, baptistiseurakunnan vanhimmistossa toimiva Gabriel Ole, 66, sai surmansa väijytyksessä. Ole kuului kuuden avustustyöntekijän ryhmään.

Ryhmässä oli myös kaksi opetusministeriön virkamiestä sekä kolme Unicefin yhteydessä työskentelevän paikallisen avustusjärjestön jäsentä. Ryhmä oli matkalla Markoundan kaupunkiin lähelle Tsadin rajaa, kun se joutui väijytykseen. Kaikki kuusi saivat surmansa.

Jotkut uhreista ammuttiin, toisilta viillettiin kurkku auki. Heidän autonsa sytytettiin tuleen, paikalliset viranomaiset kertoivat World Watchille. Olea jäävät kaipaamaan vaimo ja 7 lasta.

Maan johto tuomitsee surmatyön

Unicefin läntisen ja keskisen Afrikan paikallisosaston johtaja Marie-Pierre Poirier toteaa, että tällainen avustustyöntekijöihin kohdistettu järjetön teko tuomitaan ankarasti.

Keski-Afrikan tasavallan pääministeri, Simplice Matthieu Sarandji, kunnioitti uhreja Markoundaan tekemänsä vierailun aikana. Hän totesi, että koulutus on avain yhteiskunnan kehittymiseen. Jokainen opettajia vastaan suunnattu hyökkäys on rikos lasten koulutusta vastaan.

Pääministeri vaati, että oikeus täytyy tapahtua, eikä tällainen pelkurimainen teko saa jäädä rangaistusta vaille.

Surmansa saaneet työntekijät olivat Unicefin mukaan aloittamassa vapaaehtoisten opettajien valmennuskurssia Markoundassa. Yli 7000 maan sisäistä pakolaista on etsinyt kaupungista turvapaikkaa viimeisten kolmen kuukauden aikana.

Hyökkääjien uskotaan kuuluvan Keski-Afrikan tasavallan vapautusta ajavaan MNLC-järjestöön, joka on alueella aktiivisesti toimivan Seleka-kapinallisryhmän osa.

Alueella on ollut väkivaltaisia yhteenottoja viime joulukuusta saakka, jolloin taistelut luonnonvarojen hallinnasta alkoivat kilpailevien aseellisten ryhmittymien välillä. Väkivaltaisuuksissa on kuollut yli 100 henkeä ja 60000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan. Ihmisiä on paennut myös rajan yli Tsadin puolelle.

Maailman vaarallisin maa

Sodan runtelemassa Keski-Afrikan tasavallassa on hyökätty aiemminkin avustustyöntekijöitä kohtaan. Elokuussa 2017 kymmenen Punaisen Ristin työntekijää tapettiin verilöylyssä, josta syytetään entisiä Seleka-ryhmän taistelijoita.

Kansainvälisen kansalaisjärjestön (INSO) mukaan Keski-Afrikan tasavallassa raportoitiin viime vuonna yli 365 avustustyöntekijöiden turvallisuuteen liittyvää tilannetta. Määrä on suurempi kuin Syyriassa, Afganistanissa, Irakissa tai Somaliassa, ja tämän takia Keski-Afrikan tasavalta on avustustyöntekijöille maailman vaarallisin maa .

Turvattomuus valtaa alaa Keski-Afrikan tasavallassa

Keski-Afrikan tasavallassa on käyty jatkuvaa sisällissotaa vuodesta 2013 lähtien. Väkivaltaisuudet saavuttivat ennennäkemättömän laajuuden viime vuonna. Arviolta 20% väestöstä on joutunut pakenemaan joko maan sisällä tai maan rajojen ulkopuolelle.

Pääkaupunki Banguissa tilanne on ollut hieman rauhallisempi, mutta olosuhteet ovat sielläkin muuttumassa huonompaan suuntaan. Helmikuussa 2018 kolme henkilöä kuoli ja ainakin seitsemän muuta loukkaantui aseellisten ryhmien välisissä taisteluissa PK5-alueella, joka on pääsääntöisesti muslimien asuttama pääkaupungin taloudellinen keskus.

Kolme kuukautta aiemmin neljä ihmistä kuoli ja 20 haavoittui rauhankonserttiin tehdyssä kranaatti-iskussa PK5-alueella. Seuraavana päivänä kolme muuta ihmistä kuoli kostoiskussa.

Pääkaupungin katolisen yliopistokeskuksen johtajan mukaan viimeaikaiset taistelut pääkaupungissa ovat vakavia, mutta poikkeuksellisia.

Taustaa: Keski-Afrikan tasavallan kapinallisryhmiä kohdealueineen

Seleka: Muslimikapinallisten ryhmä, jonka presidentti Bozize syöksi vallasta 2013. Entisen johtajansa Michael Djotodian aikana taistelijat raiskasivat ja murhasivat pääasiassa kristittyjä ja tuhosivat näiden omaisuutta joutumatta rangaistuiksi. Vaikka ryhmä on lakkautettu, jäsenet jatkavat väkivaltaisuuksia. Ryhmää kutsutaan nykyään ex-Seleka -nimellä.

FPRC: Vuonna 2014 entinen Seleka-ryhmän johtaja Djotodia perusti FPRC-ryhmittymän. Myöhemmin johtoon nousi Noureddine Adam, joka julisti autonomisen Logonen tasavallan syntyneeksi. Hallitus on kieltäytynyt tunnustamasta tasavaltaa.

UPC: Ali Ndarass, FPRC:n kenraali, kieltäytyi tukemasta FPRC:n itsenäisyysjulistusta ja muodosti UPC (Union for Peace in the CAR) -ryhmän pääosin fulanien asuttamaan, Bambarin kaupunkiin, joka on strateginen rajakaupunki muslimien ja kristittyjen alueiden välillä.

Anti-Balaka: Syyskuussa 2013 paikalliset asukkaat muodostivat anti-Balakaksi (anti-machete) kutsuttuja itsepuolustusryhmiä, jotka aloittivat kostoiskuja Seleka-ryhmiä vastaan. Ryhmät kutsuvat itseään kristityiksi, joskin jäsenet ovat animisteja, joihin kirkko on tehnyt selkeän pesäeron. Tosin osa kristityistä liittyi ryhmittymiin, kun hallitus ja YK epäonnistuivat heidän puolustamisessaan.

3R (Return, Reclamation, Rehabilitation): Ryhmä muodostettiin vuonna 2015, johtajana Sidiki Abbas. Se koostuu pääosin karjankasvattajamuslimeista, jotka taistelevat anti-Balakaa vastaan.
Vuoden 2016 joulukuuhun mennessä ainakin 30000 paikallista asukasta on joutunut pakenemaan 3R:n tieltä. Ryhmä häiritsee avustustoimia.

MPC (Central African Patriotic Movement): Perustettu marraskuussa 2016 Mahamat Al Khatimin johdolla, kun FPRC ja anti-Balaka liittoutuivat ajaakseen UPC-ryhmän Bambarista. Vaikka UPC lähti alueelta, se jatkaa taistelua MPC:tä vastaan alueen herruudesta. Väkivaltaisuudet ovat levinneet useaan kaupunkiin. Ryhmittymät tulevat todennäköisesti kääntymään toisiaan vastaan, kun UPC on saatu ajetuksi alueelta.

LRA (Lord´s Resistance Army): Joseph Konyn johtama ryhmittymä on edelleen aktiivinen maan kaakkoisosassa. YK luotti Ugandan ja Yhdysvaltain armeijaan Konyn kiinnisaamiseksi, mutta operaatio on keskeytetty. Muut kapinallisjoukot täyttävät näin muodostuneen tyhjiön. LRA on tappanut, ryöstänyt ja kidnapannut ihmisiä maan kaakkoisosassa sekä Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Lähde: World Watch Monitor