Uutiset
08.03.2018

2017 oli traumaattinen vuosi Intian kristityille

Intian evankelinen järjestö (EFI) kuvaili vuotta 2017 yhdeksi vuosikymmenen traumaattisimmista vuosista Intian kristityille. Järjestö listasi 351 viharikosta, jotka oli kohdistettu nimenomaan kristityille.

Järjestön uskonnonvapauskomissio koostuu yli 50 protestanttisen liikkeen kristityistä. Komissio on antanut lausunnon, jonka mukaan hallituksen täytyy palauttaa kristittyjen luottamus sen kykyyn suojella heitä.

Evankelisen järjestön vuosiraportin viharikosluku ei ole tyhjentävä. “Monet tapaukset jäävät ilmoittamatta joko siitä syystä, että uhri on niin kauhuissaan tai siksi, että poliisi (erityisesti pohjoisissa osavaltioissa) kieltäytyy ilmoittamasta viharikosta”, järjestöstä todetaan.

Vuosiraportissa todetaan myös, että hinduihin kuulumattomia yhteisöjä vastaan hyökättiin jättämällä viharikoksia rankaisematta. Komissio vaatiikin Intian hallitusta rankaisemaan niitä, jotka levittävät vihaa kristittyjä ja muita ei-hinduja vastaan.

Raportin tekijät vertasivat viime vuonna koetun väkivallan astetta vuonna 2008 Kandhamalissa tapahtuneeseen “pogromiin”. Silloin lähes 100 kristittyä tapettiin ja 6000 kotia sekä 300 kirkkoa tuhottiin. Tämän seurauksena 56000 kristittyä jäi kodittomaksi.

Ilmoitettujen viharikosten määrä on kasvanut viime vuosina; vuonna 2014 rikoksia oli 147, vuonna 2015 puolestaan 177 ja jo vuoden 2016 alkukuukausina 134.

Uuden raportin mukaan murhia on ollut neljä, fyysisen väkivallan tai pidätyksen ilmoituksia 110. Uhkailua tai ahdistelua on tapahtunut 70 kertaa. Jumalanpalvelus on keskeytetty väkivalloin 64 kertaa ja kristittyjä on syytetty tai pidätetty väärin perustein 49 kertaa.

Raportissa todetaan, että Intian hindunationalistinen hallitus tunnusti parlamentissa, että yhteisöllinen väkivalta – termi, jota käytetään kuvaamaan uskonnollisten ryhmien välisiä yhteenottoja, on kasvanut 28 prosentilla kolmen viime vuoden aikana.

Evankelisen järjestön pääsihteeri pastori Vijayesh Lal kertoi World Watchin tarkkailijalle, että Intian kristittyjen tilanne on huononee melko rajusti jatkuvasti. Pääsihteerin mukaan kristittyihin kohdistuvan väkivallan lisääntyminen heikentää kristittyjen luottamusta hallitukseen. “ Luottamus hallitukseen on saatava palautettua. Me esitämme tämän raportin hallitukselle, jotta se voi ryhtyä tarpeellisiin korjaaviin toimenpiteisiin”, pääsihteeri Lal sanoo.

Pääsihteeri kertoo pelkäävänsä vielä pahempaa vuoden 2019 aikana. Hän viittaa ensi kevään vaaleihin, joiden aikana kristittyihin kohdistettu väkivalta saattaa lisääntyä, ja heidät saatetaan leimata uhaksi “hindulaiselle Intialle”.

Uskonnonvapauskomission raportin mukaan väkivalta ajoittuu pääosin sunnuntaijumalanpalveluksien, paaston ja joulun ajalle. Monet kirkkoihin kohdistuvat hyökkäykset ovat tapahtuneet juuri jumalanpalveluksien aikana. Huhtikuussa ja joulukuussa tapahtuneita hyökkäyksiä oli enemmän kuin muina kuukausina keskimäärin.

Raportissa todetaan, että oikeistolaisten hinduaktivistien hyökkäykset, jotka kohdistuvat jopa yksityisiin jumalanpalveluksiin, aiheuttavat paljon kärsimystä. Ne loukkaavat yksityisyyttä ja niillä rikotaan perustuslaillisia oikeuksia.

Kristittyjä vastaan on hyökätty myös aivan uudenlaisin keinoin. Poliisit ovat pidättäneet raamattuleireille aikovia lapsia. Heitä on pidetty vangittuina päiväkausia syytettynä kääntymyksestä.

Suurin osa viharikoksista (52) tapahtui eteläisessä Tamil Nadun osavaltiossa. Suurin osa muista ilmoitetuista rikoksista tapahtui kuitenkin keskisen Intian osavaltioissa, joissa on vallalla pääministeri Narendra Modin BJP-puolue. BJP tunnetaan hindunationalistisesta ohjelmastaan.

Tamil Nadu-osavaltiossa väkivallanteoissa on huolestuttava, kastijärjestelmään liittyvä piirre. Väkivallan uhrit ovat ns. alempiin kasteihin kuuluvia henkilöitä. Väkivaltaa tapahtuu kylissä, joissa valtaa pitävät ryhmittymät vastustavat rukoushuoneita ja jopa lähetystyöntekijöitä.

BJP-puolueen hallitsemissa osavaltioissa Sangh (hindunationalisti)-joukoilla on vapaat kädet toimia. Sekä poliisi että hallintoviranomaiset joko katsovat toisaalle tai ovat osasyyllisiä puolueen toimiin.

Raportin mukaan maaseudun oikeuselimet joko sivuuttavat tai rikkovat lakisäädöksiä, vaikka yleiseen ja uskonnolliseen vapauteen sekä henkeen liittyvien säädösten tulisi kuulua jokaiselle kansalaiselle.

Komission toiminnan pääpaino on kristityissä. Raportti tuo kuitenkin julki myös muihin uskonnollisiin vähemmistöihin sekä dalit-heimoon (kastittomat) ja naisiin kohdistuvan vainon.

Raportin mukaan joidenkin osavaltioiden hallinnot ja niiden virkamiehet ovat käyttäneet julkisia varoja kristittyjen ilmiantamiseen.

Raportissa varoitetaan poliittisen ilmapiirin kiristymisestä kevään 2019 vaaleihin liittyen. BJP-puolueen rivimiehet ovat lisänneet vihakampanjointia ja hyökänneet yksittäisiä henkilöitä ja ryhmiä (pääasiassa uskonnollisia vähemmistöjä ja daleja) vastaan.

Laskelmien mukaan uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt pääministeri Narendra Modin aikana. Eräs BJP-puolueen jäsen ja Modin hallituksen ensimmäinen kristitty tosin väittää, että Modin tultua valtaan ei ole tullut ilmi yhtään tapausta, jossa kirkkoja olisi poltettu tai kristittyjä vastaan hyökätty.

Lähde: World Watch Monitor