Egyptin Minyassa sijaitsevan Ezbat Al-Fornin kylän koptikristityt ovat saaneet luvan avata jälleen kirkkonsa, joka suljettiin viime kuussa turvallisuussyistä. Saman päivänä avattiin uudelleen myös Minyan Kidwan kylässä sijaitsevan kirkon ovet. Koptit ovat toiveikkaita, että myös muita alueen kirkkoja voidaan avata uudelleen.

Ezbat Al-Fornin kylässä asuvat koptikristityt juhlivat kirkon toiminnan jatkumista messussaan viime viikon sunnuntaina (10.9.2017). Messussa oli mukana Minyan poliisijoukkoja turvaamassa messua muslimiradikaalien hyökkäyksiltä. Messussa jopa vieraili muutamia muslimeja onnittelemassa kristittyjä kirkon uudelleen avaamisesta.

Ezbat Al-Fornissa sijaitseva noin 400 hengen koptikristittyjen yhteisö joutui lopettamaan sunnuntaimessujensa pitämisen poliisin vaatimuksesta 20.8.2017. Poliisin mukaan yksityiskodissa kokoontuvalla koptiyhteisöllä ei ollut tarvittavaa lupaa käyttää tilaa uskonnollisten kokoontumisten järjestämiseen. Virallisista poliisin asiakirjoista kuitenkin ilmenee, että kirkko suljettiin paikallisten muslimien kanteluiden johdosta ilmeisesti koptien suojelemiseksi.

Minyassa asuu noin 5 miljoonaa ihmistä, joista 35-40 prosenttia on kopteja. Minyassa ja sen ympäristössä on suljettu viime vuosien aikana yhteensä 15 kirkkoa, ja 70 kylässä ei ole kristillistä kirkkoa tai muuta kokoontumistilaa lainkaan. Esimerkiksi Saft el-Khirsan kaupungissa asuu noin 12 000 ihmistä, joista noin 70 perhettä on kristittyjä. Kylässä on kymmenen moskeijaa muttei ainoatakaan kirkkoa.

Minyassa on raportoitu viimeisen kuuden vuoden aikana jo 75 hyökkäystä kristittyjä kohtaan.

Lähde: www.worldwatchmonitor.org

Tule kuulemaan lisää Egyptin kristittyjen tilanteesta! Saamme lokakuussa vieraaksemme Egyptistä kumppanuusjärjestömme johtajan Michaelin, jota pääset kuulemaan seuraaviin tilaisuuksiin:

To 5.10. klo 18.30 HELSINKI Luther-kirkko, Fredrikinkatu 42
Pe 6.10. klo 18.30 HELSINKI (Verkosto) Glow-ilta, Alppilan kirkko, Kotkankatu 2
La 7.10. klo 17.00 ESPOO Majakka-ilta, Matinkartanontie 16 B
Su 8.10 klo 11.00 JÄRVENPÄÄ Helluntaiseurakunta Saalem, Valtuustonkatu 5
Su 8.10. klo 18.00 HELSINKI Raamattu puhuu -srk, Pukinmäenaukio 4 B