ROHKEA USKO

EGYPTIN ORTODOKSIKRISTITTYJEN ELÄVÄ USKO

Mustakaapuinen ja pitkäpartainen pappi, jumalanpalvelukset kulkueineen ja suitsukkeineen, kirkot täynnä ikoneita – vierailu egyptiläisessä koptikirkossa saattaa olla evankeliselle kristitylle erikoinen kokemus. Kuitenkin kun katsoo pintaa syvemmälle, tapaa oman itsen kaltaisia veljiä ja siskoja täynnä Kristuksen rakkautta.

Koptikirkko on joutunut vuosisatojen ajan kokemaan ankaraa vainoa. Silti seurakunta ja uskovat pysyvät vahvana ja loistavat Jeesuksen armoa ja rakkautta tätä maata kohtaan, joka ei kuitenkaan aina hyväksy heitä. Seuraavaksi tavataan viisi egyptiläistä veljeä tai siskoa, joiden elämä inspiroikoon uskoa.

Ortodoksiset koptiseurakunnat Egyptissä.

BOUTROS: RISTI SYDÄMESSÄNI

Egyptiläisessä koptikirkossa tapaamme Boutrosin, iäkkään miehen, joka lakaisee kirkon lattiaa. Hän lopettaa työnsä hetkeksi ja vieraat kohdatessaan julistaa loistavin silmin: “Jeesus on Kuningas!” Samalla hän osoittaa sormellaan ylöspäin. Ylpeänä hän näyttää ranteeseensa tatuoitua ristiä.

Tämä mies ei ole ainoa ristillä tatuoitu: monella egyptiläisellä kristityllä, lapset mukaanlukien, on ranteeseen tai käteen tatuoitu risti. Tatuointi on perinne, joka juontaa juurensa ankaran vainon aikoihin. Lapsi, jonka vanhemmat olivat kohdanneet marttyyrikuoleman, muistaisi aina olevansa kristitty.

“Tämä risti on kiitosmerkki Jumalalle”, Boutros selittää ja näyttää rannettaan. “Kiitän Jumalaa, että olen kristitty. Koska olen kristitty, olen Jumalan lapsi, Kuninkaan poika. Mutta tärkein asia ei ole risti ranteessani, vaan risti sydämessäni. Sydämessäni on risti, ja Kristus on sydämessäni.”

Boutros on hyvin tietoinen vihamielisyydestä, jota Egyptin kristittyjä kohtaan osoitetaan, mutta se ei vähennä hänen innostustaan Jeesusta kohtaan: “Kun joku kysyy minulta, olenko kristitty, vastaan: ´Kyllä olen!´ Jos kiellän uskoni, kiellän Kristuksen. Mitä hyvää kristinuskon ulkopuolelta voisi edes löytää? Kristuksen ulkopuolella ei ole mitään!”

Boutros näyttää tatuointiaan: “Tämä risti on kiitosmerkki Jumalalle!”

MAHROUSA: ÄLÄ PELKÄÄ VAINOA!

Yksi uskonsa ja ristitatuointinsa tähden tapetuista on 27-vuotias Bassem, joka asui El Arishissa, ääri-islamistien vainoamassa kaupungissa. Tapaamme hänen vanhimman siskonsa Mahrousan. Kodin olohuoneessa Bassemin kuva on kunniapaikalla.

“Yhdessä viimeisimmistä puheluista Bassemin kanssa kysyin El Arishin vaaroista”, Mahrousa kertoo. “Kysyin, oliko hän edelleen siellä, ja hän vastasi, ettei voinut jättää työtään pyhäkoulunopettajana El Arishissa. Hän kysyi, miksi olin niin peloissani. Mikäli hän kuolisi Kristuksen tähden, se olisi kunnia!” Kun uutiset Bassemin kuolemasta tavoittivat Mahrousan, hänen maailmansa romahti. “Olin shokissa ja aloin huutaa ja itkeä. Antakoon Jumala minulle anteeksi, mutta sanoin pahoja asioita melkein kaikista, jopa Jumalasta.”

Vaikka Mahrousa suree yhä veljeään, hänen vihansa on laantunut. Sen tilalle on tullut kunnioitus veljeä kohtaan ja pelottomuus uskossa. “Vaikka Bassem oli nuorin veljemme, juuri hän vahvisti minun ja sisarusteni uskoa. Hänestä tuli meille esimerkki.”

Mahrousa (keskellä oikealla) menetti nuoremman veljensä (vasemmalla), joka tapettiin uskonsa tähden.

MAGED: ODOTA VAINOA

Egyptin ja koko Lähi-idän suurin kirkko sijaitsee yhdellä Kairon köyhimmistä alueista. Siellä tapaamme Magedin, joka on täynnä Kristusta ja kertoo ihmeistä ihmeiden perään.

Kun kysymme häneltä vainoista, hänen vastauksensa on yksinkertainen. “Jo Raamatussa kerrotaan vainoista. Kristittynä kohtaat haasteita. Raamatussa sanotaan niin, ja me uskomme siihen. Vaikka me Egyptissä koemme haasteita erityisellä tavalla, niin Raamatun sanat ovat totta kaikkien kristittyjen kohdalla: sinua vainotaan ja pilkataan.”

Raamattua tutkiessaan Maged ei odota vainojen päättyvän. “Kautta aikojen monet egyptiläiset kristityt ovat joutuneet kuolemaan uskonsa tähden ja sama jatkuu tänäänkin: 21 kristittyä, jotka ISIS tappoi Libyassa, ovat vain yksi viimeaikainen esimerkki.” Eikö Maged sitten pelkää vainojen täyttämää tulevaisuutta? “En ollenkaan”, hän kertoo. “Sanoihan Jeesus: ´Autuaita olette te, kun teitä minun tähteni vainotaan ja kun teistä valheellisesti puhutaan kaikkea pahaa.´”

Maged.

YOUSSIF: JUMALAN TIET OVAT IHMEELLISIÄ

“Terroristit uskoivat minun olevan kuollut”, kertoo Youssif tätinsä kodissa, jonne koko suku on kokoontunut perhetapaamiseen. Vuonna 2018 tämä sama perhe ja suku teki matkan läheiseen luostariin. Viisitoista suvun jäsentä lähti matkaan, mutta vain kahdeksan heistä palasi takaisin. Paluumatkalla luostarista ääri-islamistit hyökkäsivät heidän kimppuunsa ja tappoivat puolet perheestä sekä pakettiauton kuljettajan. Youssifia ammuttiin, mutta hän toipui myöhemmin sairaalassa.

Youssif menetti isänsä, setiään ja muita sukulaisiaan hyökkäyksessä. Silti hänen suhteensa Jumalaan säilyi vahvana, sillä hän tunsi Jumalan kosketuksen. “Jumala on minulle isä ja veli, Hän on minulle kaikki. Kukaan ei ole niin hyvä ja myötätuntoinen kuin Jumala. Kun etsin Häntä ja puhun Hänelle, Hän ei hylkää minua. Hän ei petä luottamustani. Hän on kanssani, minne ikinä menenkin. Hän ei ole vain minun, vaan kaikkien sukulaisteni kanssa.”

Youssif miettii yhä, miksi hyökkäyksen piti tapahtua, mutta hän luottaa Jumalaan. “Minulla on tämä periaate: Jumalan tarkoitusperät ovat vain Jumalan tiedossa. Kuljen käsi Jumalan kädessä. Seuraan Hänen askeliaan, minne ikinä Hän minut viekin. Hän on kanssani.”

Yusif äitinsä ja siskonsa kanssa.

Egyptin maaseudulla kohtaamme isä Benjaminin. Kylä, jota hän palvelee, on köyhä, mutta kirkko, jonne hän meidät kutsuu, on upea. Suurikokoinen maalaus Jeesuksesta täyttää pääsalin seinän. “Kirkko on elämämme keskus. Siksi panostamme siihen niin paljon”, isä Benjamin kertoo.

Neljä vuotta sitten isä Benjaminin paras ystävä ja kollega isä Samaan tapettiin väkivaltaisessa hyökkäyksessä Kairon kaduilla. “Äkkiä menetin elinikäisen ystävän, rakkaimman ja läheisimmän ihmisen”, Isä Benjamin keskeyttää kertomuksensa hetkeksi ja jatkaa sitten, “Olimme todella läheisiä, tunteneet toisemme yliopistosta lähtien ja teimme yhdessä töitä hänen kuolemaansa saakka.”

Isä Benjamin on selvinnyt suuresta menetyksestään rukouksen avulla. “Kristus sanoo: ´Olkaa rohkeat! Minä olen voittanut maailman. Luottakaa minuun!´ Rukouksen avulla olen yhteydessä Jumalaan ja  lataan itseni Jumalan energialla – rukouksen kautta. Jumala täyttää minut ja alan jakaa Jumalasta toisille.”

Isä Benjamin.

Ennen kuin lähdemme, isä Benjaminilla on meille viesti eteenpäin jaettavaksi: “Sano kaikille kristityille ympäri maailman, että kun vaikeat päivät ovat edessämme, on pysyttävä uskollisena Kristuksessa. Laulujen laulussa sanotaan: ´Pidin hänestä kiinni enkä päästänyt irti.´ Pysykää Kristuksessa, niin saavutatte kaiken ja voitatte itsellenne valtakunnan. Pysykää Kristuksessa näinä päivinä, sillä vaikeat ajat ovat käsillä.”

Egypti

_________________________