Uutiset
30.03.2017

YK: Pahin humanitäärinen kriisi sitten toisen maailmansodan

YK:n mukaan Nigerian koillisosissa on käsillä pahin humanitäärinen kriisi sitten vuoden 1945. Kriisin laajuus on paljastumassa Boko Haramin perääntyessä hallitsemiltaan alueilta. YK arvioi viime joulukuussa 75 000 lapsen olevan vaarassa kuolla nälkään.

14 miljoonaa ihmistä on humanitäärisen avun tarpeessa Nigeriassa, Kamerunissa ja Tšadissa. Yli puolella heistä on arvioitu olevan vakava ruoan loppumisen riski. Nigeriassa etenkin Bornon, Adamawan ja Yoben maakunnat ovat avun tarpeessa.

 

Apua etsimässä

Adamawan maakunnan pääkaupungissa Yolassa Maurice Kweirang, Pyhän Teresan katolisen kirkon isä, koettaa tehdä parhaansa auttaakseen nälkiintyviä. Hänen kirkkonsa järjestämä viikottainen ruoka-apu tavoittaa pakolaisleireillä tuhansia, mutta kymmenet ja sadat tuhannet ovat kirkon avun ulkopuolella. ”Olen ottanut yhteyttä avustusjärjestöihin. He ovat kuitenkin siirtäneet avustustoimintansa naapurimaakuntaan Bornoon, koska Adamawan maakunnan virallinen raportti tilanteesta kertoo, ettei kriisiapua tarvitsevia, alkuperäiseen väestöön kuuluvia ihmisiä ole Adamawassa”, sanoo isä Kweirang. ”Olemme lähettäneet vetoomuksia myös lahjoittajille, muttemme vielä ole kuulleet vastausta”.

Tilannetta pahentaa Kamerunin väkisin takaisin kotimaahansa lähettämät pakolaiset. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on velvoittanut Kamerunia kunnioittamaan kansainvälisiä ja alueellisia sopimuksia, kuten myös maan omaa lainsäädäntöä. Kamerun ei myönnä pakottaneensa ketään lähtemään, vaan sanoo pakolaisten lähteneen vapaaehtoisesti.

”Näin ensimmäisen joukon maahan palaavia, heitä oli noin kymmenen tuhatta. Toinen joukko on tulossa – heitä tulee olemaan enemmän. Yli 60 000 pakolaista on edelleen ansassa pohjoisessa Kamerunissa”, kertoo isä Kweirang.

Hätämajoitus Nigeriassa 2017
Hätämajoitusta kriisialueella.

 

Korruption tuhovoima

Koillisen Nigerian paljastuva humanitäärinen kriisi on myös suoraa seurausta korruptiosta. Hallitus vaatii avustusten kulkevan heidän kauttaan, jolloin valtava osa avustusvaroista jää viranhaltijoiden taskuihin. Bornon osavaltion pääkaupungin piispa Oliver Dashe Doeme kertoo useimpien Nigerian poliitikkojen olevan korruptoituneita.

 

Boko Haramin ote pitää paikoin

Paikallisen televisiokanavan kautta nähty kuva on lohduton: ihmiset ovat hyvin laihoja ja henkisesti runneltuja. Heidän mukaansa Kamerunin turvallisuusjoukot kohtelivat heitä kuin Boko Haramiin kuulumisesta epäiltyjä.

Vaikka pakolaiset ovat nyt kotimaassaan, he eivät voi turvallisuussyistä vielä palata asuinseuduilleen. Useimmat heistä ovat kotoisin Mandara-vuoriston ympäristöstä, missä Boko Haramilla on edelleen leirejä. Terroristijärjestö suorittaa leireistä käsin iskuja lähikyliin, varastaen ruokaa, polttaen omaisuutta ja siepaten tyttöjä ja naisia.

 

Läntisen maailman vastuu

Yhdysvalloissa entinen kongressin jäsen Frank Wolf vetosi presidetti Trumpiin, jotta tämä lähettäisi edustajan kriisialueelle selvittämään tilannetta. Wolf pitää kriisiä vakavana uhkana yleiselle turvallisuudelle. Samassa yhteydessä Atlantti-Seuran Afrikan-keskuksen johtaja Peter Pham muistutti, ettei ”Nigerian kriisiä voida erottaa kolonialismin historiasta”. Näin sanoen Pham velvoittaa läntistä maailmaa auttamaan hädässä olevaa Nigeriaa ja sen lähialueita.

 

Lisää aiheesta: BBC News | World Watch | UNHCR:n lahjoitussivu