Uutiset
28.02.2018

Vetoomus ei säästänyt kirkkoa purkutuomiolta Sudanissa

Sudanin evankelisen presbyteerikirkkokunnan (SPEC) kirkko tuhottiin 11. helmikuuta Haj Yousifin esikaupungissa, Sudanin pääkaupungin Khartumin lähellä. Poliisi saapui paikalle kolmella kuorma-autolla sunnuntain aamumessun jälkeen, takavarikoi huonekalut, Raamatut ja soittimet ja jyräsi 29-vuotiaan kirkkorakennuksen raunioksi.

Hävitystöiden estämiseksi oli tehty laillinen, käsittelyä odottanut vetoomus.

– Toivoimme, etteivät viranomaiset koskisi kirkkoomme ennen vetoomuksen käsittelyä, mutta hallitus toimii tuomioistuimista välittämättä, sanoi nimettömänä pysytellyt SPEC-kirkon johtajista uutistoimisto WWM:lle.

Viranomaisten mukaan seurakunnalla ei ollut vaadittua kokoontumislupaa, vaikka SPECin johtajat katsoivat, että vuonna 1989 rakennetun kirkon asiakirjat ovat lailliset.

Kiistat veivät Sudanin kirkkojen johtajia oikeuteen

Seurakuntaa oli vastustettu jo pitkään. Viisi vuotta aiemmin paikallisten muodostama yleisen rauhan ja turvallisuuden komitea oli päättänyt ryhtyä ajamaan kirkon hävittämistä. Vuonna 2017 hallitus määräsi purettavaksi 27 kirkkoa, joihin myös Haj Yosifin kirkko lukeutui. Syyksi ilmoitettiin niiden rakennusmaan käyttötarkoituksen rikkominen.

Kirkkokunnan ongelmat hallituksen kanssa alkoivat vuonna 2012, kun SPECin kiinteistöasioiden johtokunta erotti entisen johtajansa Hamad Muhammad Salahin ja valitsi tilalle Rafat Samirin. Erottamisen syynä oli petos. Salah kuitenkin voitti tekemänsä valituksen ja hallitus kumosi erottamispäätöksen, vaikkei sillä ollut siihen laillista oikeutta.

Useat Salahin paluuta vastustaneet seurakunnan johtajat joutuivat oikeuteen. Helmikuussa seitsemän heistä sai sakot ”viranomaisten vastustamisesta”. 19 muuta vapautettiin todisteiden puuttuessa.

Nyt myös viisi Sudanin Church of Christ -kirkkokunnan (SCOC) johtajaa joutuu oikeuteen 6. maaliskuuta toisessa khartumilaista kirkkoa vastaan nostetussa oikeusprosessissa. Syytteitä ei ole julkistettu. Heidät pidätettiin lokakuussa 2017 ja määrättiin luovuttamaan kirkkonsa omistusoikeus kirkon omalta johtokunnalta valtion asettamalle neuvostolle. He kieltäytyivät ja pääsivät vapaiksi, mutta muutaman päivän kuluttua kirkkoon kohdistui uusi valitus ”liian äänekkäistä” messuista.

Kaksi SCOC-kirkon rakennusta purettiin toukokuussa 2017. Ne lukeutuivat edellä mainittuun 27:n hävitettäväksi tuomitun kirkon listalle.

Sudanin kansainvälisesti kyseenalaistettu uskonnonvapaus

Marraskuussa 2017 USA:n varaulkoministeri John J. Sullivan vaati Sudania lopettamaan kirkkojen tuhoamisen välittömästi. Omdurmanissa Sullivan totesi Al-Neelain moskeijassa eri uskontojen johtajille pitämässään puheessa, että uskonnollisten vähemmistöjen kohtelu osoittaa usein parhaiten hallitusten sitoutuneisuuden uskonnonvapauteen.

Viime kuussa Sudanin uskonnollisen ohjailun ja hyväntekeväisyyden ministeri Abu Bakr Ibrahim kiisti väitteet uskonnonvapauden puuttumisesta. Ibrahimin mukaan ministeriö taistelee ääri-ilmiöitä ja radikalismia vastaan noudattamalla maltillisuuden periaatetta. Hän kertoi Norjan ja Hollannin suurlähetystöjen pyytäneen käännöksiä Sudanin uskonnollisen rinnakkaiselon ministeriön äskettäin järjestämän seminaarin aineistoista. Myös lukuisien kristittyjen mainittiin osallistuneen seminaariin.

Lähde: World Watch Monitor