Lehdet
30.12.2023

Vaarallinen usko 4/8 – Jonkin on mentävä rikki

Voisivatko Kristuksen seuraajien usein kohtaamat kipeät asiat olla juuri se uusi tapa, jolla Jumalan ilosanoma leviää maailmalle?

Lue Raamatusta: (raamattu.fi) Apostolien teot 8:1-8, Ap. t. 12 ja Ap. t. 13

Katso video-opetus: (youtube.com) Vaarallinen usko – Jakso 4

Emme ymmärrä, kun kaikki menee pieleen, kun kasvu hidastuu, kun vihamiehet voittavat, kun kaikki heikkoudet tulevat pintaan, kun syöpä iskee, kun hallitus kiristää lainsäädäntöä, kun lahjottu tuomari jää ilman rangaistusta, kun tappaja saa kulkea vapaalla jalalla. Tapahtuuko kaikki Jumalan valtakunnan takia?

Taustaa

  • Jakson tapahtumat ajoittuvat luultavasti noin 30-luvun puoliväliin jKr.
  • Stefanoksen kuoleman jälkeiset vainot kohdistuivat ennen kaikkea toisiin kreikkaa puhuviin juutalaisiin eli hellenisteihin.
  • Tekstissä mainittu Filippos ei ole apostoli, vaan yksi apostoleja auttamaan nimetyistä seitsemästä diakonista (Ap. t. 6:5). Hän asettuu myöhemmin Kesareaan, jossa hän noin 25 vuotta myöhemmin osoittaa vieraanvaraisuutta Paavalille (Ap. t. 21:8).
  • Samaria oli alue Jerusalemin ja Juudean pohjoispuolella, Juudean ja Galilean välissä. Juutalaiset ja samarialaiset vihasivat toisiaan. Juutalaiset pitivät samarialaisia epäpuhtaina ja likaisina. Tämä tekee Filippoksen saarnasta sitäkin merkittävämmän.

Pohdittavaksi

  • Mitä Filippos mahtoi ajatella paetessaan Jerusalemista? Miltä hänestä ehkä tuntui?
  • Vainosta seuraa kaksi asiaa: se antaa voimaa ihmisille, joilla ei ole sitä ennen ollut, ja se kuljettaa ihmisiä paikkoihin, joissa he eivät ole aikaisemmin käyneet. Miksi arvelet näin olevan?

Rukous

Jumala, auta meitä antamaan voimastamme niille, jotka tuntevat olonsa voimattomiksi. Auta meitä viemään sinun sanasi uusiin paikkoihin ja uusille ihmisille. Rukoilemme kaikkien niiden puolesta, jotka kokevat, että heidät on rikottu. Anna heidän nähdä, kuinka teet työtäsi heidän elämässään.