Selaa World Watch -listan maita

16. sijalla World Watch -listalla

Uzbekistan

WWL 2018: Sijalla 16, pisteitä 73/100

 

Asukasluku: 30,7 milj. (350 000 kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam ja vainoharhainen itsehallinto

Vainoavat tahot

Kristityt kohtaavat Uzbekistanissa vainoa niin valtion kuin ympäröivän islamin taholta. Valtion toteuttama vaino  tarkoittaa poliisin, salaisen palvelun ja viranomaisten suorittamaa uskonnollisen toiminnan tarkkailua kuten kotien ja puhelimien salakuuntelua ja ryhmiin soluttautumista sekä jumalanpalveluksissa läsnäolemista. Valtion viranomaiset tekevät säännöllisesti ratsioita rekisteröimättömiin seurakuntiin. Myös ympäröivä  islamilainen kulttuuri tekee kristityksi  kääntyneiden elämän erityisen vaikeaksi.

Vainon ilmeneminen

Kaikki kristilliset yhteisöt kokevat jonkinlaista vainoa. Venäläiset ortodoksiseurakunnat kohtaavat vähiten ongelmia valtion kanssa, koska ne eivät yleensä yritä tavoittaa uzbekkeja. Eniten vainoa kohtaavat sekä valtion että perheen, ystävien ja yhteisön taholta islamista kristinuskoon kääntyneet uzbekistanilaiset. Siellä, missä seurakuntia ei ole rekisteröity, kristityt joutuvat kärsimään toistuvasti poliisiratsioista, uhkailusta, pidätyksistä ja sakoista.

Presidentti Islam Karimov kuoli 2. syyskuuta 2016, ja hänen seuraajakseen tuli kovan linjan edustaja Shavkat Mirziyaev. Kristityille mikään ei muuttunut – ratsiat kotikirkkoihin, uskonnollisten materiaalien takavarikointi, uskovien kuulustelut ja pidättämiset jatkuvat. Perheet, ystävät ja paikallinen yhteisö harrastavat edelleen painostusta ja väkivaltaa muslimitaustaisia kristittyjä kohtaan.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta:

Lastenraamattuja jakamassa

Open Doorsin

Hyväntekijän lahjat

Osta joululahja, jonka arvoa ei voi rahassa mitata!

Käy kauppaan!

You have Successfully Subscribed!