Selaa World Watch -listan maita

18. sijalla World Watch -listalla

Uzbekistan

WWL 2020: Sijalla 18, pisteitä 73/100
WWL 2019: Sija 17
WWL 2018: Sija 16

 

Alue: Aasia
Vainon pääsyyt: itsevaltaisen hallinnon vainoharhaisuus, ääri-islamilaisten painostus
Vainon taso: erittäin vakava
Väkiluku: 32,8 miljoonaa
Kristittyjen määrä: 349 000
Pääuskonto: islam
Hallitusmuoto: autoritaarinen presidentillinen tasavalta
Johtaja: presidentti Shavkat Mirziyoyev

Miksi kristittyjä vainotaan Uzbekistanissa?

Venäjän ortodoksisella kirkolla on vähiten ongelmia hallinnon kanssa, koska he eivät tavallisesti pyri kontaktiin uzbekkien kanssa.
Ikävimpiä vainojen seurauksia kantavat alkuperältään islaminuskoiset. Heitä vainotaan niin valtion, perheen, ystävien kuin yhteisönkin taholta.

Rekisteröimättömien kirkkojen kristityt kokevat toistuvasti poliisien ratsioita, uhkailua, pidätyksiä ja sakkorangaistuksia.

Miksi Uzbekistanin luokitus listalla on muuttunut?

Vuoden 2020 WWL-listauksessa Uzbekistanin luokitus on laskenut yhdellä pisteellä verrattuna edellisen vuoden pistemäärään. Vaikka luokitus on edellisvuotta matalampi, kristittyjen tilanne Uzbekistanissa on vakava. Äärimmäistä vainoa tapahtuu yksilö-, yhteisö- ja seurakuntatasolla. On liian aikaista arvioida, muuttuuko tilanne presidentti Mirziyoyevin valtakaudella.

Millaista on kristittyjen elämä Uzbekistanissa?

Kristityt kohtaavat valtion vainoa poliisin, turvallisuuspalvelun ja paikallisviranomaisten kautta. Ne seuraavat uskonnollisia aktiviteetteja muun muassa salakuuntelemalla koteja ja puhelimia, soluttautumalla ryhmiin jne. ja osallistumalla jumalanpalveluksiin. Rekisteröimättömät kirkot kärsivät toistuvista poliisien ratsioista, uhkailusta, pidätyksistä ja sakkorangaistuksista.

Yhtenä esimerkkinä on kymmenien kristittyjen pidätys 24.5.2018. Nabijon Bolikulov vangittiin Karshissa viideksi päiväksi, koska hän oli osallistunut jumalanpalvelukseen ilman valtion lupaa. Tuomari sanoi hänelle: ”Rukoile rukouksesi kotona. On lainvastaista kokoontua jumalanpalveluksiin, joita valtio ei ole rekisteröinyt.”

Uzbekistanin islamilaisesta kulttuurista johtuen suurimman vainojen taakan kantavat muslimitaustasta kristityiksi kääntyneet. He kokevat painostusta ja toisinaan myös ruumiillista väkivaltaa perheidensä ja yhteisöjensä taholta, jotka yrittävät pakottaa heidät takaisin islaminuskoon.

Tästä huolimatta Uzbekistanin kristittyjen määrä kasvaa. Jotkut heistä ovat saaneet näyn saavuttaa Afganistanissa ja Turkmenistanissa asuvia uzbekkeja, ja he toimivat aktiivisesti näillä alueilla. Monet Uzbekistanin kristityt ovat kohdanneet vastarintaa kääntymisen ensihetkestä alkaen, mutta vaikeuksista huolimatta he ovat sinnikkäästi kestäneet uskossa.

Kuinka Open Doors auttaa Uzbekistanin kristittyjä?

Open Doors tarjoaa välitöntä apua Keski-Aasian uskoville, kun he joutuvat vankilaan, kun heidät karkotetaan kotoaan ja yhteisöstään tai kun he menettävät elinkeinonsa ja työnsä, koska he uskovat Kristukseen. Voimistamme Keski-Aasian vainottua kirkkoa ensisijaisesti seuraavissa toiminnoissa:

  • Kirjallisuuden jakaminen
  • Rukoustuki
  • Raamattuopetus
  • Lasten ja nuorten koulutus
  • Naistyö
  • Asianajotoiminta ja vainoihin varautumisen koulutus (SSTS)
  • Lääkinnällinen apu
  • Ammatillinen koulutus
  • Sosioekonomiset kehitysprojektit

Rukoile:

Rukoile niiden islaminuskosta kääntyneiden uskovien puolesta, jotka usein joutuvat eristetyiksi uuden uskontonsa tähden ja pelkäävät, että heidän perheensä huomaa heidän kääntymyksensä. Tämä saattaa johtaa pilkkaan, vainoon ja jopa kuolemaan. Joka kerta kun uudet uskovat hakeutuvat kristittyjen yhteyteen ja yhteisöihin, he joutuvat tapaamiensa kristittyjen kanssa hengenvaaraan.

Uzbekistanin diktatuuri on Keski-Aasian rankimpia. Diktaattorit tekevät mitä tahansa säilyttääkseen valtansa. Kaikenlaista oppositiotoimintaa ja normeista poikkeamista vastaan hyökätään. Kristinusko on yksi näistä. Rukoile tilanteeseen muutosta niin että Uzbekistanin kristityt hyväksyttäisiin.

Rukoile baptistien, evankelikaalien ja helluntailaisten puolesta, joita uhataan, pidätetään ja sakotetaan. Uskonnollista toimintaa saa harjoittaa ainoastaan valtiojohtoisissa ja valtion kontrolloimissa instituutioissa.

Rukous Uzbekistanin puolesta:

Isä Jumala, sokaise Uzbekistanin viranomaisten silmät sinun kirkkosi toiminnalle. Suojele kansaasi ja anna sille rohkeutta ja voimaa. Kun muslimitaustaiset uskovasi karkotetaan omista perheistään, anna heidän löytää uusi perhe kirkosta.

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Kristityt kohtaavat Uzbekistanissa vainoa niin valtion kuin ympäröivän islamin taholta. Valtion toteuttama vaino  tarkoittaa poliisin, salaisen palvelun ja viranomaisten suorittamaa uskonnollisen toiminnan tarkkailua kuten kotien ja puhelimien salakuuntelua ja ryhmiin soluttautumista sekä jumalanpalveluksissa läsnäolemista. Valtion viranomaiset tekevät säännöllisesti ratsioita rekisteröimättömiin seurakuntiin. Myös ympäröivä  islamilainen kulttuuri tekee kristityksi  kääntyneiden elämän erityisen vaikeaksi.

Vainojen ilmeneminen

Kaikki kristilliset yhteisöt kokevat jonkinlaista vainoa. Venäläiset ortodoksiseurakunnat kohtaavat vähiten ongelmia valtion kanssa, koska ne eivät yleensä yritä tavoittaa uzbekkeja. Eniten vainoa kohtaavat sekä valtion että perheen, ystävien ja yhteisön taholta islamista kristinuskoon kääntyneet uzbekistanilaiset. Siellä, missä seurakuntia ei ole rekisteröity, kristityt joutuvat kärsimään toistuvasti poliisiratsioista, uhkailusta, pidätyksistä ja sakoista.

Presidentti Islam Karimov kuoli 2. syyskuuta 2016, ja hänen seuraajakseen tuli kovan linjan edustaja Shavkat Mirziyaev. Kristityille mikään ei muuttunut – ratsiat kotikirkkoihin, uskonnollisten materiaalien takavarikointi, uskovien kuulustelut ja pidättämiset jatkuvat. Perheet, ystävät ja paikallinen yhteisö harrastavat edelleen painostusta ja väkivaltaa muslimitaustaisia kristittyjä kohtaan.

Selaa World Watch -listan maita

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa.

Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä,...

Uzbekistan rukous

Bagit* on ainoa kristitty muslimikylässä. Äskettäin hänen ainoa lehmänsä varastettiin. Se oli kova isku, sillä...

Uzbekistan

Kristittyjen vaino Uzbekistanissa ei hellitä, vaan heitä tarkkaillaan, kuulustellaan ja häiritään monin tavoin koko ajan....

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.