Selaa World Watch -listan maita

22. sijalla World Watch -listalla

Turkmenistan

WWL 2020: Sijalla 22, pisteitä 69/100
WWL 2019: Sija 19
WWL 2018:
Sija 19
WWL 2017: Sija 19

 

Alue: Aasia

Vainon pääsyyt: hallinnon vainoharhaisuus, islamistinen sorto

Vainon taso: erittäin vakava

Väkiluku: 5,9 miljoonaa 

Kristittyjen määrä: 70 500

Pääuskonto: islam

Hallitusmuoto: autoritaarinen tasavalta

Johtaja: presidentti Gurbanguly Berdimuhamedow

Miksi Turkmenistanissa vainotaan kristittyjä?

Alueilla, joissa seurakuntia ei ole rekisteröity, kristityt kärsivät toistuvista poliisiratsioista, uhkailuista, pidätyksistä ja sakoista. Kristillisen materiaalin painattaminen ja maahantuonti on rajoitettua. Muslimitaustaiset kristityt kokevat vainojen ikävimmät seuraukset sekä valtion että perheen taholta, mutta myös ystävien ja yhteisön taholta.

Miksi Turkmenistanin listaussijoitus on muuttunut?

Pisteet kasvoivat yhdellä ja sijoitus nousi yhdellä. Perhe- ja seurakuntaelämän pisteet kasvoivat. Myös väkivallan pisteet ovat kasvaneet.

Millaista Turkmenistanissa on elää kristittynä?

Poliisi, salainen palvelu ja paikalliset viranomaiset valvovat uskonnollista toimintaa. Ne osallistuvat säännöllisesti jumalanpalveluksiin. Jopa Venäjän ortodoksit ja Armenian apostoliset seurakunnat voivat joutua valvottaviksi sunnuntaijumalanpalveluksissaan. Vain valtion järjestämät ja kontrolloimat uskonnolliset tapahtumat ovat sallittuja.

Mitä Open Doors auttaa Turkmenistanin kristittyjä?

Open Doors tarjoaa välitöntä apua Keski-Aasian uskoville, kun he ovat vangittuina, perheistään ja yhteisöistään poissuljettuina ja kun heidän elinkeinonsa ja työnsä viedään heidän uskonsa tähden.

Vahvistamme Keski-Aasian vainottua seurakuntaa seuraavasti:

 • Kirjallisuuden levittäminen
 • Rukoustuki
 • Raamattukoulutus
 • Lapsi-/nuorisotyö
 • Työ naisten parissa
 • asianajotoiminta ja vainoihin varautumisen koulutus (SSTS)
 • Läsnäolokoulutus
 • Ammatillinen koulutus
 • Sosioekonomiset kehitysprojektit

Kuinka sinä voit auttaa turkmenistanilaisia kristittyjä?

Open Doorsin työhön lahjoittaminen on varmin tapa saada apu perille.

Rukoile:

 • Rukoile suojelusta Turkmenistanin kotiseurakunnille. Turkmenistanissa salaiset kotiseurakunnat ovat yhä useammin poliisin ja viranomaisten kohteina. Suurimmalla osalla alueista julkinen jumalanpalvelus ei tule kysymykseenkään. Lisäksi evankelioiminen on rangaistava rikos.
 • Turkmenistania pidetään yhtenä maailman rajoittavimmista maista. Uzbekistanin jälkeen se on Keski-Aasian valtioista kaikkein sortavin uskonnollisille vähemmistöille. Rukoile maahan kasvavaa vapautta.
 • Rukoile muslimitaustaisten kristittyjen puolesta. Heitä painostetaan raivoisasti palaamaan islamiin. Käännynnäiset kokevat vahvinta vainoa, rukoile suojaa ja kestävyyttä.

Rukous Turkmenistanin puolesta

Herra Jumala, kiitos, että ihmiset kääntyvät puoleesi Turkmenistanissa. Vahvista heitä, jotka riskit tiedostaen ovat päättäneet laittaa uskonsa Sinuun. Auta heitä pysymään vahvoina ja kestämään silloinkin, kun painostus on kovaa. Suojele heitä vaaroilta ja pidä heidät turvassa rakkauden ja tuen ympäröimänä, jota heidän uusi, kristittyjen perhe osoittaa.

Turkmenistanilaisen kristityn ajatus

Muutama salaa uskovainen järjesti rukouspäivän:
”Miten tämä erosi muista rukouspäivistä? Yhteys, tahto tulla yhteen, olla yhdessä muiden sisarten ja veljien kanssa, kuulla heidän alueidensa ongelmista ja rukoilla yhdessä. Me todella tarvitsemme kristittyjen yhteyttä Turkmenistanissa.”

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Kristittyjä vainoaa Turkmenistanissa pääosin kaksi tahoa: valtio sekä muslimiyhteisö. Valtiota edustavat poliisi, salainen palvelu ja paikallisviranomaiset, jotka valvovat kaikkea uskonnollista toimintaa ja osallistuvat säännöllisesti jumalanpalveluksiin. Islamilainen kulttuuri tekee kristityiksi kääntyneiden elämästä erityisen vaikeaa.

Vainojen ilmeneminen

Turkmenistanissa valvotaan jopa venäläis-ortodoksista ja armenialaista apostolista kirkkoa ja niiden jumalanpalveluksia. Mahdollisuudet painaa kristillistä kirjallisuutta tai tuoda sitä ulkomailta ovat myös rajoitetut. Muslimitaustaista kristittyä vainoavat sekä valtio että paikallisyhteisö, perhe ja ystävät. Siellä missä kirkkoa ei ole rekisteröity, kristityt joutuvat usein kärsimään poliisin ratsioista, uhkailuista, pidätyksistä ja sakoista. Keski-Aasian maista Turkmenistan onkin Uzbekistanin jälkeen uskonnollisille vähemmistöille vaikein maa asua.

Selaa World Watch -listan maita

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa.

Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä,...

Turkmenistan rukous

Suljetaan rukoukseen Madina*, muslimitaustainen uiguurikristitty, jota perhe on uhkaillut ja pahoinpidellyt sen jälkeen, kun hän...

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.