Syyria on totutellut kohta puoli vuotta uuteen hallintoon. Maan kristityt pohtivat, mitä muutos tarkoittaa heidän yhteisöilleen – onko tämä mahdollisuus uuteen alkuun vai vaarallinen käänne entistä epävarmempaan tulevaisuuteen?
Kun Bashar al-Assadin valtakausi päättyi Syyriassa vuonna 2024, poliittiset tarkkailijat eri puolilla maailmaa olivat järkyttyneitä. Assad ja hänen isänsä olivat hallinneet Syyriaa yhteensä yli 50 vuotta.
Heidän hallintonsa oli ollut usein julmaa. He olivat väkivaltaisesti tukahduttaneet kaikki heidän auktoriteettiaan uhkaavat henkilöt. Maa oli kokenut muun muassa sisällissodan, Isisin uhan, massiivisen maanjäristyksen, taloudellisen taantuman – ja nyt se koki vallanvaihdon.
Järkytystä lisäsi tieto siitä, mikä taho otti Syyrian hallintaansa. Hayat Tahir al-Sham (HTS) -nimisen järjestön juuret ovat islamistisissa sotilaallisissa ryhmissä, ja monien länsimaiden hallitukset pitävät sitä terroristijärjestönä. Nyt se oli yhtäkkiä vallan kahvassa Syyriassa ja lupasi suojella vähemmistöjen oikeuksia ja tehdä lopun epävakaudesta, joka on piinannut maata vuosikausia.
Kristityille tilanne toi mieleen kysymyksiä, joihin oli vaikea vastata. ”Ilmassa oli paljon pelkoa, paljon epäilystä ja epävarmuutta tulevaisuudesta”, selittää piispa Joosef, kristitty johtaja Syyriasta. ”Keitä nämä ihmiset ovat, kuka maata tulee hallitsemaan ja miten he tulevat sen tekemään?”
Katso videolta, mitä syyrialaiset kristityt sanovat:
Syyrian kristityt kertovat samaa, mitä Open Doorsin asiantuntijat Syyrian ulkopuolella ovat sanoneet: tulevaisuus on epävarma ja tilanne epävakaa, niin ettei kukaan ole aivan varma, mitä tulee tapahtumaan.
Tämä oli ilmiselvää maaliskuun alussa, kun yhteenotot entiselle hallitukselle lojaalien joukkojen ja uuden hallituksen joukkojen välillä johtivat raporttien mukaan yli 1 500 ihmisen kuolemaan. Sen lisäksi ne johtivat myös huolestuttaviin syytöksiin rikoksista ihmisoikeuksia vastaan.
Jatkuuko tuhansia vuosia kestänyt taisto yhä?
Syyrian kristityt ovat vähemmistö, jonka historiassa voidaan palata takaisin aina apostoli Paavaliin ja Pietariin. Sisällissodan aikana islamistiset sotilaalliset ryhmät, erityisesti Isis, kohdistivat suoria iskuja kristittyihin: ne tuhosivat yhteisöjä, tappoivat kristittyjä ja jättivät kristityt korjaamaan tuhon jälkiä ja jälleenrakentamaan asuinsijojaan.
Kun uusi hallitus nousi valtaan, monet kristityt miettivät, mitä tapahtuisi. Pystyisivätkö he elämään vapaammin? Vai olisiko tämä vain yksi vaihe niiden tapahtumien sarjassa, jotka ovat jättäneet Syyrian kirkon taistelemaan olemassaolostaan?
”Me emme tiedä, onko uusi Syyria tällainen vai elämmekö vain siirtymäaikaa.”
Pastori Edward
”Me emme tiedä, onko uusi Syyria tällainen vai elämmekö vain siirtymäaikaa”, selittää pastori Edward, joka toimii Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa. ”Ajattelen, että kestää jonkin aikaa nähdä, millainen Syyriasta ja sen uudesta perustuslaista tulee.”
Toinen kirkollinen johtaja, joka tekee työtä Latakiassa, arkkimandriitta Malatius, ajattelee samalla tavalla. ”Pahinta tässä todellisuudessa on se, että se yhdistyy mielissämme epävarmaan tulevaisuuteen ja suureen tuntemattomaan”, hän sanoo. ”Siksi suurin ongelmamme kirkon johtajina suhteessa seurakuntaamme on se, että ihmisiltä puuttuu varmuus ja turvallisuuden tunne.”
”Jokainen tarvitsee rauhaa”
Kuitenkin jatkuvasta epävarmuudesta huolimatta Syyrian kristityissä on nähtävissä sama luottamus Jumalaan, joka kantoi heitä läpi sodan kauhujen, Isisin ajan ja luonnonkatastrofien.
”Olemme iloisia siitä, jos voimme olla valona pimeässä ja keskittyä kristittyjen rohkaisemiseen ja yksinkertaisesti vaikuttaa omalla paikallamme, olla suolana”, pastori Edward kertoo.
”Jokainen tarvitsee rauhaa”, Malatius selittää. ”Ei poliittisessa mielessä, koska poliittinen rauha voi olla pelkkä unelma keskellä maailmanvaltojen poliittisia ohjelmia. Lapsillamme on puhdas sydän ja he tahtovat vain säilyttää ihmisarvonsa ja elää rauhassa ilman poliittisia vaatimuksia. Etsimme sydämen ja mielen rauhaa, jotta lapsemme voivat tuntea rauhan sydämissään ja mielissään, kun he käyvät nukkumaan.”
”Olemme keskittyneet seuraamaan kutsumustamme ja olemaan läsnä, jotta voimme auttaa yhteisöämme.”
Pastori Edward
Syyrian kristityt tietävät, ettei tulevaisuus ole helppo – mutta heillä on toivo ja luottamus Jumalan tekoihin elämässään.
”Meillä ei ole lainkaan helppoa, mutta olemme keskittyneet seuraamaan kutsumustamme ja olemaan läsnä, jotta voimme auttaa yhteisöämme”, pastori Edward sanoo. ”Keskitymme juuri nyt siihen, että haluamme jälleenrakentaa maatamme.”
Syyrian kristityt pyytävät rukousta. Sen kautta maailmanlaajuinen seurakuntaperhe voi olla läsnä heidän elämässään ja kaikkein epävarmimmissakin tilanteissa osoittaa, että palvelemme Jumalaa, joka on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti (Hepr. 13:8).
“Pyydämme esirukousta kaikilta niiltä kirkoilta ja ihmisiltä, jotka ovat kiinnittäneet katseensa Jeesukseen, niin että maamme, mielemme, sydämemme ja elämämme voivat täyttyä sillä rauhalla, josta Herra puhuu evankeliumissa: ‘Minun rauhani minä jätän teille, minun rauhani minä annan teille’”, Malatius sanoo. ”Tämä tekee meidät rikkaiksi.”
Rukoile
- Pyydä rauhaa Syyriaan.
- Rukoile voimaa Syyrian kirkon johtajille, jotta he eivät väsy.
- Rukoile Syyrian kristityille rohkeutta ja kestävyyttä olla suolana, valona ja sovinnon tuojina (2. Kor. 5:18).
- Pyydä Syyrian kristityille sitä toivoa ja rauhaa, jonka vain Jumala voi antaa.