Selaa World Watch -listan maita

6. sijalla World Watch -listalla

Sudan

WWL 2019: Sijalla 6, pisteitä 87/100

WWL 2018: Sija 4

 

Asukasluku: 42,2 milj. (2 milj. kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam ja vainoharhainen itsehallinto

Vainoavat tahot

Sudanissa kristittyjen vainojen taustalla on sekä valtio että ääri-islam. Vainot muistuttavat luonteeltaan etnisiä puhdistuksia.  Sudanissa presidentti al-Bashin ja hänen puolueensa valtaa ei säädellä lailla, mutta lehdistön ja muun median toimintaa lainsäädäntö rajoittaa voimakkaasti. Myös yksittäisen kansalaisen ilmaisuvapaus on hyvin rajoitettua.

Historiallisesti islam on juurtunut  syvästi Sudanin yhteiskuntaan. Sudanin valtio tukee vahvasti yhden uskonnon, kielen ja kulttuurin politiikkaa. Siitä lähtien, kun Etelä-Sudan itsenäistyi Sudanista vuonna 2011, tuhannet kristityt ovat muuttaneet Etelä-Sudaniin.

Vainojen ilmeneminen

WWL:n vuoden 2018 raportointikausi on ollut Sudanissa vaikea. Vaikeuksia on tuonut se, että kristityt ovat menettäneet kirkkojaan, joihin he ovat vuosien ajan kokoontuneet jumalanpalveluksiin. Valtio on lakkaautanut yli 20 kirkkoa. Valtio on myös pidättänyt ja uhkaillut monia kristittyjä johtajia. Kirkon jäseniä on muun muassa painostettu äänestystilanteissa valtion taholta.

Maan kulttuuris-etninen tilanne on myös monimutkainen: arabit ja muslimit vastaan afrikkalaiset ja kristityt. Etelä-Sudanin itsenäistyminen vuonna 2011 ei ratkaissut ongelmia. Ongelma koskettaa erityisesti etnisiä afrikkalaisia, joista merkittävä osa on kristittyjä ja jotka vielä asuvat Sudanissa. Kristittyjen yhteisöjen jäsenet Sudanissa eivät uskalla keskustella uskostaan muslimien kanssa, sillä se saatetaan tulkita tekona, joka “rohkaisee islamista luopumiseen”.

Etnisten afrikkalaisten ja kristityksi kääntyneiden ihmisten kohtaaman vainon määrä on valtava. Esimerkiksi vakoilusta syyttäminen on yleistä. Moni kirkko on tuhottu, ja muut kirkot ovat virallisella listalla odottamassa purkamista. Monien kristittyjen kimppuun on hyökätty esimerkiksi Nuban-vuorten asuinalueella, jossa on meneillään valtion ja kapinaryhmien välinen konflikti.

Paljastumisen pelosta kristityksi kääntyneet eivät usein kasvata lapsiaan kristityiksi, koska se saattaisi herättää valtion ja yhteisön johtajien huomion (lapset saattavat epähuomiossa paljastaa vanhempiensa uskon). Pelko yltää jopa hautajaisiin. Muslimitaustaiset kristityt haudataan usein islamilaisten perinteiden mukaan muslimien hautausmaille, vaikka kristityillä ja muslimeilla on erilliset hautausmaat.

Kristityksi kääntyneet muslimitaustaiset henkilöt ovat erityisesti vaarassa, sillä maan lain mukaan muista uskonnoista keskusteleminen on kuolemantuomion uhalla kiellettyä. Siksi he eivät useinkaan omista kristillistä materiaalia tai katso kristillisiä TV-kanavia tai  internetsivustoja. Jos kristityt paljastuisivat, perheenjäsenet ja viranomaiset voisivat käyttää niitä todisteena heitä vastaan. Usein kristittyjen lapsia ahdistellaan kouluissa ja leikkikentillä heidän vanhempiensa uskon tähden. Kristittyihin kohdistuvaa väkivaltaa on paljon. Pastorit saavat osakseen syytteitä, kun tuovat julkisuuteen maassa tapahtuvia vainoja.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta:

Pysy ajan tasalla

Tilaa tästä sähköpostiisi ajankohtaista tietoa Open Doorsin toiminnasta ja vainottujen kristittyjen tilanteesta maailmassa. Saat sähköpostiisi myös ajankohtaisia rukousaiheita noin kaksi kertaa kuukaudessa.

Kiitos tilauksesta!