Uutiset
04.06.2019

Sri Lankan kristityt kamppailevat pääsiäisen pommitusten jäljiltä

YouTube video

Srilankalainen Arasaratnam Verl suree. Pääsiäisaamuna 21.4.2019 protestanttisessa Zion-seurakunnassa Batticaloassa, Sri Lankan itärannikolla räjähtänyt pommi surmasi hänen poikansa ja sisarensa.

Sisaren puoliso kuoli vammoihinsa viikkoa myöhemmin. Pariskunnan orvoksi jäänyt 6-vuotias tytär on edelleen sairaalahoidossa. Perheen 8-vuotias poika selvisi vammoitta.

Verl kertoo: “Poikani ja sisareni kuolivat välittömästi. Jackson oli ainoa poikani.”

”Jeesus kuoli pitkäperjantaina, ja pääsiäisaamuna Hän nousi kuolleista. Poikani, sisareni ja lankoni kuolivat, mutta he nousivat uuteen elämään.”

Verlin sisar toimi pääsiäisaamun pyhäkoulussa. Hän varmisti, että lapset ymmärtävät Jeesuksen ristinkuoleman merkityksen, ja että he olivat tunnustaneet syntinsä ja ottaneet Jeesuksen vastaan. Kun he sitten menivät aamupalalle, pommi räjähti.”

”Läheisten menettäminen tekee kipeää. He eivät ole kuolleet, vaan heidät on kylvetty kuin siemenet. Marttyyrien veri on kirkon siemen.”

Verl uskoo edelleen Jumalaan. ”Jumala on hyvä ja suuri. Elämäni perusta on Jeesus. Minä en ole mitään, Jeesus on kaikki. Poikani oli minun 13 vuotta, mutta hän on ikuisesti Jumalan.”

Verl on yksi sadoista, joiden elämä on muuttunut lopullisesti. Monista perheistä menehtyi useita jäseniä. Apulaispastori Kumaran, joka menetti 14-vuotiaan poikansa, sanoo kyynelsilmin: ”En kysy Jumalalta, miksi. Kysyn vain, miten voin päästä tästä yli, ja kuinka kauan se kestää.”

Surmansa saaneista 29:stä jumalanpalvelukseen osallistuneista 14 oli lapsia. Sata muuta loukkaantui lähes samanaikaisesti Colombossa kahdessa hyökkäyksessä. Niissä kuoli yli 150 seurakuntalaista.

Verlinin ja Jacksonin muistojuliste (Kuva: Open Doors International)

Open Doorsin paikallinen työntekijä kertoo:

”Kaikissa kirkoissa ja moskeijoissa on aseistettuja vartijoita, myös Zion-seurakunnan kokoontumispaikassa.
Väliaikaiseen kirkkotilaan sai viedä vain Raamatun ja henkilötodistuksen. Laukut ja kamerat oli jätettävä ulkopuolelle.

Kirkkosalissa meitä kohtasi koskettava näky: sadat ihmiset huusivat kädet taivasta kohti kohotettuina ”Aamen! Halleluja!”

Pastori Maheshan lausui muistosanat : ”Iskussa kuolleet ovat marttyyreja. He ovat nyt kotona Jeesuksen luona.” Hän luki esirukouksessa kaikkien loukkaantuneiden nimet. Toistakymmentä seurakuntalaista on edelleen sairaalahoidossa.

”Uskovat polvistuivat ja seisoivat laulaen. He anoivat Jumalaa parantamaan loukkaantuneet, auttamaan heitä rakastamaan ja antamaan anteeksi. Sellaista vaikerrusta en ole aiemmin kuullut.”

Sri Lanka on edelleen hälytystilassa uusien hyökkäysten varalta: osa kirkoista on edelleen suljettuna. Yhteensä ainakin 257 ihmistä sai surmansa, joista 45 oli lapsia. Lisäksi noin 500 muuta loukkaantui.

NCEASL, Sri Lankan kansallinen protestanttisten kristittyjen liitto, edustaa yli 200 seurakuntaa ja järjestöä. Se valmistautuu avustamaan hengissä selviytyneitä. Suunnitelmissa on vammautuneiden hoitoa, posttraumaattisesta stressistä kärsivien neuvontaa ja taloudellista apua sitä tarvitseville, kertoo Ravindran, NCEASL:n lakiosaston johtaja.

Kuolleista 257 ihmisestä noin 180 menehtyi kirkoissa, muut Colombon kolmen hotellin hyökkäyksissä. NCEASL:n toiminnanjohtaja Yogarajah sanoo: “Tämä on kuin sisällissodassa tai vuoden 2004 tsunamin jälkeen.” Itsemurhapommittajat kuuluivat paikalliseen ääri-islamilaiseen ryhmään National Thowheed Jamath (NTJ). Sillä on Sri Lankan hallituksen mukaan yhteyksiä ISIS:iin.

Sri Lankan asukkaista yli 70 % on buddhalaisia ja noin 10 % muslimeja. Kristittyjä on alle 8 %, joista valtaosa roomalaiskatolisia.
Kristittyjä on Sri Lankalla vainottu ennenkin. Nyt ensimmäistä kertaa hyökkääjinä oli muslimiterroristien ryhmä.

Lähde