Uutiset
23.04.2020

Ramadan: täydellinen tilaisuus julistaa evankeliumia!

Kristittyihin kohdistuva pilkka ja vaino pahenevat yleensä muslimien paastokuukauden ramadanin aikana. Ramadan tarjoaa kuitenkin myös erinomaisen tilaisuuden kertoa Jeesuksesta. Muslimien paastokuukausi alkaa 23.4.2020.

Samir* ja Sarwo* ovat indonesialaisia islamista kääntyneitä kristittyjä. Joka viikko he osallistuvat Open Doorsin järjestämään koulutukseen, jossa heille opetetaan, että Jeesuksen opetuslasten tehtävänä on jakaa Jumalan rakkautta vainosta ja vastustuksesta huolimatta. Tämä pätee myös ramadan-kuussa, vaikka heitä silloin tavallista enemmän painostetaan kääntymään takaisin islamin uskoon.

On tärkeää, että indonesialainen kristitty tuntee omat oikeutensa.

On haaste vastata vainoon rakkaudella

Samir ja hänen vaimonsa kääntyivät kristinuskoon pari vuotta sitten. Sen jälkeen he eivät saaneet olla rauhassa, vaan heitä on jatkuvasti peloteltu ja uhkailtu. Open Doorsin järjestämässä koulutuksessa  ”Seiso vahvana myrskyssä” Samir oppi vastaamaan vainoon raamatullisesti ja rakkaudella. Hän kertoi vainoojilleen seuraavansa nyt ’Isaa’, kuten Jeesusta Koraanissa kutsutaan, ja pyysi heitä jättämään hänet rauhaan. Se ei kuitenkaan auttanut, vaan häntä ja hänen vaimoaan painostettiin entistä enemmän. Yhä useammat ihmiset tulivat heidän kotiinsa esittämään uhkauksia. Heille sanottiin muun muassa, että jos he kuolisivat, kukaan ei hautaisi heitä. Jos he sairastuisivat, kukaan ei auttaisi heitä. Heitä uhkasi myös karkotus kotikylästä.

Vielä tärkeämpää on kuitenkin vastata vainoon rakkaudella.

Moskeijasta kuuluu opetusta

Sarwo on myös kokenut pilkkaa, erityisesti ramadanin aikana. Hänen talonsa on moskeijaa vastapäätä. Siksi hän kuulee joka ilta sen kovaäänisistä sekä iltarukoukset että saarnat. Saarnoissa pilkataan avoimesti kristittyjä ja haukutaan heitä vääräuskoisiksi. Muslimeja varoitetaan ystävystymästä kristittyjen kanssa, ja heitä kielletään vastaanottamasta näiltä mitään apua.

Vastaveto vainolle

Open Doors kouluttaa Indonesian kristittyjä tuntemaan oikeutensa ja vetoamaan tarvittaessa lakiin voidakseen harjoittaa uskoaan. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin se, että Indonesian kristityt auttavat ja palvelevat musliminaapureitaan. Näin he tekevät aivan erityisesti ramadan-kuussa. Heillä ei ole paljon rahaa, mutta he ovat valmiita antamaan aikaansa ja tekemään työtä. He esimerkiksi laittavat ja tarjoavat ruokaa muslimeille.

Samirin hengellinen ohjaaja Lina* kertoo, että viime vuonna alueella kärsittiin puhtaan veden puutteesta. Eräällä kristityllä oli kuitenkin mahdollisuus saada puhdasta vettä, ja sitä jaettiin eteenpäin myös muslimeille. Kolmas auttamisen tapa on ollut jakaa hyväkuntoisia käytettyjä vaatteita niitä tarvitseville.

Yllättävää kyllä, kaikki muslimit eivät paastoa ramadanin aikaan. Yksi tapa  kertoa evankeliumi on ottaa tämä puheeksi. Kristitty voi kysyä, miten muslimi voi varmistaa pelastuksensa omilla teoillaan, ellei edes paastoa. Sitten hän voi selittää, että Jeesus on sovittanut syntimme täydellisesti ja valmistanut meille pelastuksen. Kaikki eivät tietenkään tule uskoon. Muslimi voi esimerkiksi vastata islamin mukaisesti, että Jeesus oli vain profeetta. Joka vuosi kuitenkin ramadan-kuussa ainakin yksi ihminen tulee uskoon ja hänet kastetaan.

Open Doors auttaa Indonesian kristittyjä rakastamaan musliminaapureitaan Jeesukselle.