Uutiset
20.09.2018

Pastori ja hänen lapsensa poltettiin joukkomurhassa Nigeriassa

Elokuun lopun väkivaltaisuudet ovat murskanneet toiveet rauhasta keski-Nigeriassa. Kolme kuukautta aiemmin raskaasti aseistetut fulanitaistelijat surmasivat yli 230 ihmistä saman alueen kylissä. Kylien väestö on pääosin kristittyjä. Yli 11,500 ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan.

Plateau’n osavaltion kuvernööri määräsi väkivaltaisuuksien estämiseksi lähialueille öisen ulkonaliikkumiskiellon. Presidentti Buhari, jota on arvosteltu viileästä suhtautumisestaan fulanien aiheuttamiin väkivaltaisuuksiin, vieraili Plateaun pääkaupungissa Josissa. Hän ilmoitti turvallisuusjoukkojen käyttöönottamisesta alueella. Turvallisuusjoukoista huolimatta väkivaltaisuudet eivät ole laantuneet.

28. elokuuta fulanitaistelijat hyökkäsivät useisiin alueen kyliin. Yli 14 ihmistä tapettiin, 95 taloa poltettiin ja viljasatoja tuhottiin. Abonongin kylässä uhrien joukossa olivat pastori Adamu Gyang ja hänen perheensä. Pastori asui perheineen pienessä asunnossa kirkon yhteydessä. Hän oli hyökkäyksen aikana sulkeutunut kotiin kolmen lapsensa kanssa. Pastorin vaimo Jummai ammuttiin ensin. Pastori jalapset poltettiin kodin mukana.

Perheestään ainoana henkiin jäänyt Adamu (keskellä) ja hänen vanhempansa (Kuva: World Watch Monitor)

Vanhin poika opiskelee kolmatta vuotta Josin yliopistossa. Hän on nyt ainoa, joka perheestä on jäänyt henkiin. Hän sai facebookista tiedon tapahtuneesta. Hän löysi perheensä ruumiit seuraavana aamuna kotikylässään. ”Isäni on aina ollut perheemme voimanlähde. Juuri nyt en tiedä, miten selviän elämästäni.”

Hyökkäyksen jälkeisenä aamuna kristityt olivat kokoontuneet ruumiiden ympärille. Muutamia nuoria lähetettiin vartioimaan kylää. ”Hetkeä myöhemmin jotkut heistä palasivat juosten. He sanoivat nähneensä fulanien olevan tulossa. Se oli totta. Fulanit aloittivat ampumisen – olimme täysin avuttomia heidän edessään.” Turvallisuusjoukot saapuivat iltapäivällä, kun hyökkääjät olivat jo lähteneet kylästä. Sotilaat ampuivat kylän nuoria, jotka protestoivat kaduilla hyökkäyksiä vastaan.

Sotilaat ampuivat myös naisen, joka yritti estää heitä pidättämästä kylän nuoria. Videolla, jossa naisen ruumista kannetaan väkijoukossa, esiintyy hyvin kiihtynyt pappishenkilö. Hän vetoaa länsimaiden ja YK:n apuun: ”Auttakaa meitä, me kuolemme. Eilen pastoritoverini tapettiin lastensa ja vaimonsa kanssa. Olin itse paikalla. Katsokaa näitä naisia, jotka ottavat osaa meidän tuskaamme. Yhtäkkiä tulivat sotilaat. He saivat aikaan vain sekasortoa. Kun he menevät, kuka jää meitä puolustamaan? Olemme valmiina sanomaan viimeiset rukouksemme, islam ottaa maassa vallan. He ovat jo jakaneet meidän maamme, kylät annetaan fulani-paimentolaisille. Kaikki vaikenevat, papitkin. Naisia ja miehiä kuolee joka päivä. Vetoan teihin: ei ole mitään kriisiä – ihmisten kimppuun vain hyökätään ja heidät tapetaan koteihinsa.”

YouTube video
Dachollom Chumang Datiri (Kuva: World Watch Monitor)

Fulani-paimentolaiset ovat karjoineen myös tuhonneet maissiviljelyksiä. Turvallisuusjoukot ovat ottaneet karjaa kiinni ja auttaneet näin maanviljelijöitä saamaan korvauksia tuhotusta sadosta. Pastori ja kirkkoliiton (COCIN) presidentti Dachollom Datiri toteaa tästä: ”Hallituksen ensisijaisena vastuuna on ihmisten turvallisuus. Menkää katsomaan Abonongiin, pellot kasvavat mutta asukkaat tapettiin. Hyökkääjät eivät voi sanoa, että ongelma oli näissä viattomissa ihmisissä. Ja vaikka olisi ollutkin, ongelma ei voinut olla pastori, joka saarnaa kääntymään pois pahuudesta.”

Usein sanotaan, että väkivaltaisuus johtuu yhteisöjen välisistä yhteentörmäyksistä. Yhteentörmäyksiä tapahtuu etupäässä kristittyjen maanviljelijöiden ja muslimipaimentolaisten välillä. Presidentti Buhari viittaa kilpailuun luonnonvaroista, kuten vedestä ja viljelysmaasta. Kuitenkin monet alueen kirkonjohtajat esittävät, että kiistassa on myös uskonnollinen puoli ja ellei sitä tunnisteta, ristitiitatilannetta ei voida aidosti kohdata.

28. elokuuta Josissa, 150 km päässä hyökkäysten alueelta, päättyi Pohjois-Nigerian kristittyjen järjestämä rauhan konferenssi. Konferenssiin osallistui korkeimpia virkamiehiä, kuten liittovaltion pääsihteeri ja osavaltion kuvernööri, sekä kirkonjohtajat, naisten ja nuorten johtajat Nigerian 19 pohjoisesta osavaltiosta sekä pääkaupunkialueelta Abujasta. Konferenssin otsikkona oli: ”Uskonnollisten johtajien rooli pysyvän rauhan ja turvallisuuden luomisessa Pohjois-Nigeriassa”. Konferenssissa pyrittiin löytämään kestäviä ratkaisuja väkivaltaisuutta vastaan, joka viime kuukausien aikana on lisännyt turvattomuutta keski- ja pohjois-Nigeriassa.

Lähde