Positiiviset
27.04.2018

Pakistanin päätuomari lupaa käsitellä Asia Bibin valituksen pian

Päätuomari Saqib Nisar ilmoitti 21.4., että hän päättää pian jumalanpilkasta kuolemaan tuomitun kristityn, Aasiya Noreenin, kohtalosta. Asia Bibin nimellä tunnetun pakistanilaisnaisen tuomio on herättänyt maailmanlaajuista huomiota ja vaatimuksia Pakistanin tiukkojen jumalanpilkkalakien uudistamiseksi.

Saqib Nisar kertoi 21. huhtikuuta Aasiya Noreenin lakimiehelle, Saif-ul-Malookille, että hän kuulee pian naista ja käsittelee tämän valitusasian. Katolinen viiden lapsen äiti on ollut vangittuna vuodesta 2009 lähtien.  Hänet pidätettiin väitetystä profeetta Muhammedia halventavien huomautusten esittämisestä musliminaisen kanssa käymänsä riidan aikana. Kuolemantuomio Asia Bibille annettiin vuotta myöhemmin.

”Ole valmiina, Saif-ul-Malook. Käsittelen tapauksesi pian ja toimin itse tuomariston puheenjohtajana”, Nisar sanoi katolisen uutispalvelu UCAN:in mukaan. Pakistan Today -lehden mukaan päätuomari sanoi myös, että kaikki Korkeimpaan oikeuteen rikosasioista jätetyt valitukset käsitellään heinäkuuhun mennessä.

Malook kertoi UCAN:ille: ”Bibin perhe ja kaikki, jotka ymmärtävät hänen koettelemuksensa, ovat innoissaan uutisesta, että hänen valitusasiansa käsitellään pian”. Pariisissa päämajaansa pitävä Comite´Intrnational Asia Bibi -kansalaisjärjestön pääsihteeri Anne-Isabelle Tollet kertoi olleensa yhteydessä Noreenin perheeseen ja kuulleensa, että Noreenin kuuleminen tapahtuisi jo 27.4.

”Hän oli hyvin innostunut ja täynnä toivoa ja uskoa ja ylisti Jumalaa”, Vatikaanin uutisorganisaatio, La Stampa, raportoi Jopseph Nadeemin, Asia Bibin perhetuttavan ja koulutussäätiön johtajan, sanoneen vierailtuaan naisen luona Multanin naisvankilassa.  Lähteen mukaan Asia Bibin terveydentila on hyvä. La Stampa raportoi myös, että Pakistanin piispojen neuvosto, joka koostuu lukuisien kristillisten uskontokuntien pastoreista, ilmaisi arvostavansa päätuomarin päätöstä.

Tuomari Nisar määräsi Malookille poliisivartion Asia Bibin valitusasian käsittelyn ajaksi. Kaksi merkittävää pakistanilaista poliitikkoa salamurhattiin vuonna 2010 sen jälkeen kun he puhuivat julkisesti Asia Bibin puolesta.

Lahoren korkein oikeus pidättäytyy kuolemantuomion toimeenpanosta siihen asti, kunnes Asia Bibin valitusasia on käsitelty. Valituksen käsittely Pakistanin korkeimmassa oikeudessa siirtyi 20 kuukautta sitten protestien seurauksena. Ainoastaan Pakistanin korkein oikeus voi muuttaa Asia Bibin kuolemantuomiota. Pakistanin valitustuomioistuin käytti vuonna 2014 Asia Bibin tapausta perusteena vaatia Pakistanin hallitusta muuttamaan oikeuskäytäntöjä siten, että jumalanpilkkatuomioiden antaminen vaikeutuisi.

Jumalanpilkka islamia vastaan on erittäin arka aihe Pakistanissa. Viime marraskuussa jumalanpilkkalakien uudistamista vastustavat protestit pysäyttivät elämän Islamabadissa, Pakistanin pääkaupungissa. Vaikka kansainvälinen paine hallitusta kohtaan lainsäädännön uudistamiseksi lisääntyy, konservatiiviset muslimiryhmittymät vastustavat kiivaasti lakimuutoksia.

Lue lisää Asia Bibin jumalanpilkkatuomion taustoista.

Lue lisää Pakistanin jumalanpilkkalaeista.