Uutiset
08.11.2018

Pakistanilainen kristitty tuomittu elinkautiseen oppimisvaikeuksista huolimatta

Kehitysvammainen Yaqoob Bashir Masih oli vain 20-vuotias, kun joutui syytteeseen jumalanpilkasta kesäkuussa 2014. Hän on ollut tästä lähtien vankilassa. Nyt miehen kotialueen Mirpur Khasin käräjäoikeus on tuominnut hänet elinkautiseen vankeusrangaistukseen, koska hänen katsotaan polttaneen Koraanin jakeita sisältävän vihon.

Kristillisen ihmisoikeusjärjestö ICC:n (International Christian Concern) mukaan Masihin perhe on kaksi kertaa pyytänyt hänen vapauttamistaan takuita vastaan. Pyynnöt hylättiin sekä alemmassa oikeusasteessa että Sindhin provinssin korkeimmassa oikeudessa.
Masihin, jota kutsutaan nimellä ”Kala”, tiedetään kärsivän oppimisvaikeuksista.

Naapuri Mushtaq Masih* kertoi vuonna 2015 World Watch Monitorille tapahtumien kulusta: ”Istuimme iltaseitsemän aikaan vaimoni kanssa kamelikärryissämme, kun kuulimme ihmisjoukon ääniä. Kuulin Yaqoobin vanhemman veljen kysyvän häneltä: ’Missä on Koraanin kopio, jonka uskonnollinen johtaja antoi sinulle tänä aamuna?’ Yakoob ei kertonut, vaan mainitsi muiden naapureiden nimiä. Väkijoukko pahoinpiteli hänet vakavasti. Lopulta hänet kasteltiin kerosiinilla ja uhattiin sytyttää tuleen, jos hän ei vastaa. Silloin hän kertoi polttaneensa vihon ja haudanneensa sen.”

Paikallisten mukaan Yaqoobilla oli tapana käydä uskonnollisen johtajan luona, jonka mukaan hänen kehityksellinen tilansa paranisi, jos hän resitoisi Koraania.
“Tuona aamuna Yaqoob pyysi uskonnollista johtajaa antamaan hänelle Koraanin kopion sanoen, että hänen kaksi sisartaan halusivat lukea sitä hänelle. Mutta sen sijaan, että olisi vienyt vihon kotiin, Yaqoob poltti sen”, kertoo Mushtaq Masih ja selittää taustoja: “Muutama vuosi sitten Yaqoob oli alkanut opiskellla ”mustaa magiaa” ja oli tästä lähtien käyttäytynyt epävakaasti. Suurimman osan ajasta hän käyttäytyi hyvin mutta toisinaan tuntui menettävän kontrollin itseensä. Hänen äitinsä kertoi, että Yaqoob oli vain kolme päivää ennen tapausta repinyt Raamatun neljään osaan ja heittänyt sen lattialle.”

Muutama läheisen islamilaisen korkeakoulun madrassahin opiskelijaa näki Yaqoobin polttavan tekstejä ja teki ilmoituksen. Poliisi sai tiedon Yaqoobin tunnustuksesta ja tuli pidättämään häntä. Samaan aikaan väkijoukko kasvoi hänen ympärillään. Jumalanpilkka on islamilaisessa Pakistanissa hyvin herkkä aihe, josta syyttäminen johtaa usein joukkoväkivaltaan. Tästä syystä jopa jumalanpilkkasyytöksiä tutkivat poliisit ja tuomarit pelkäävät kostotoimia.

Katolisen oikeudenmukaisuuden ja rauhan neuvoston lainopillisen avun koordinaattori Imtiaz Amanat kertoi ICC:lle, että Pakistanin jumalanpilkkalakia pitäisi uudistaa. Tiedossa on monta tapausta, jossa näitä lakeja on käytetty yhteiskunnan haavoittuvimmassa asemassa olevia ryhmiä vastaan.
Masihin tuomiosta tehty valitus toimitetaan kuukauden kuluessa korkeimpaan oikeuteen. Sen käsittelyyn ja mahdolliseen vapauttamiseen menee luultavasti vuosia. Jumalanpilkasta vuonna 2009 kuolemaan tuomittu kristitty nainen Asia Bibi odottaa edelleen päätöstä valitukseensa.

*Nimi ”Masih” tulee sanasta Messias, ja sitä käyttävät usein kokonaiset kristityt yhteisöt Pakistanissa. Nimi ei siis välttämättä viittaa sukulaisuuteen.

Lähde