Muistan elävästi keskustelun eräässä muslimimaassa: akateemisesti kouluttautunut muslimiystäväni oli juuri kuullut lauseen, joka tuntui mullistaneen hänen maailmansa. Keski-ikäinen mies toisteli mietteliäänä sanomaani: ”Kristinuskossa ei ole kyse uskonnosta vaan suhteesta Jeesukseen”. Mies puuskahti lopulta: ”Miksi kukaan ei ole kertonut tätä minulle aiemmin?!”.

Keskustelussa toteutui kirjaimellisesti Raamatun opetus: ”Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana” (Room. 10:1). Ilman kristittyjä kanssakeskustelijoita, jotka kohtaavat ihmisiä, ei voi syntyä näitä oivalluksia. Tarvitaan Jeesukseen uskovia ihmisiä, jotka kertovat, mistä uskossa on kyse. Valitettavan moni maallistunut muslimi samoin kuin länsimainen sekularisti ajattelee, että kaikki uskonnot ovat samaa. Mutta väitän toisin.

Kristinuskon ytimessä ei ole sokea kuuliaisuus uskonnollisia rituaaleja ja tapoja kohtaan. Kristinusko ei perustu ihmisen suorituksiin ja saavutuksiin kelvata Jumalalle tai saavuttaa rauha. Ei. Kristinuskossa on kyse suhteesta Jeesuksen Kristukseen, joka on kukistanut synnin orjuuden, sen mukanaan tuoman hengellisen, henkisen ja fyysisen kuoleman sekä näiden aiheuttaman pelon vallan. Siksi Raamatussa muistutetaan meitä – erilaisten ulkoisten tapojen sijaan – elämään vapaudessa: ”Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen.” (Gal. 5:1)

Uskosta Open Doors palvelee vainottuja kristittyjä. Heistä moni on nainen, joka joutuu elämään uskonnon nimissä toteutuvan pelon ja alistamisen ympäröimässä yhteisössä. Heille usko Jeesukseen on tuonut elämään toivon, alistavan uskonnon sijaan. Jeesuksessa he näkevät ensi kertaa oman arvonsa Jumalan kuvina.

– Miika Auvinen