Fulani-paimentolaisten väkivaltaiset iskut jatkuvat Nigerian keskiosassa Plateaun osavaltiossa. Syyskuun ensimmäisellä viikolla kymmenet ihmiset menettivät henkensä.
World Watch Monitorin raportin mukaan sotaisten fulanien rynnäköissä menehtyi elokuussa yli 20 ihmistä. Kuolleiden joukossa oli pastori Adamu Wuring Gyang ja hänen perheensä. Pastorin vaimo Jummai ammuttiin ja heidän kolme lastansa poltettiin elävältä.
Sittemmin väkivaltaa on esiintynyt monilla alueilla. Syyskuun 6. päivänä neljä miestä kuoli ja kaksi haavoittui, kun Fulani-militantit hyökkäsivät miesten kylään Nding Susutiin Barkin Ladin hallintoalueella.
Paikallinen asukas James Pam kertoi surmien tapahtuneen vain kaksi päivää sen jälkeen, kun alueen pääasiassa kristityt maanviljelijät ja islaminuskoiset Fulani-paimentolaiset olivat neuvotelleet rauhasta.
”Luulimme, että välillämme oli kaikki hyvin, kunnes aamulla 6. syyskuuta noin kello 6.30 kuulimme laukausten ääniä. Myöhemmin saimme tietää, että fulanit olivat tappaneet muutamia maatilalle menossa olleita nuoriamme ”.
James Pamin mukaan eräitä hänen yhteisönsä jäseniä oli kuollut jo huhtikuussa fulanien hyökkäyksissä. Rauhanneuvottelujen tarkoituksena oli estää tulevat väkivaltaisuudet. Neuvottelut järjesti Barkin Ladin armeijan komentaja. ”Valitettavasti yhteisöämme vastaan hyökättiin vielä tänä aamuna”, Pam sanoi.
Samana päivänä toisaalla hallintoaluetta taistelunhaluisiksi fulaneiksi uskotut miehet väijyivät kuutta ihmistä ja surmasivat heistä neljä.
Päivää aikaisemmin turvallisuusjoukot pidättivät Riyomin hallintoalueella Kwi-kylän kristityn johtajan Joshua Dung Lwon. Hän oli pidätettynä seuraavaan päivään asti. Sinä aikana hänen yhteisöään vastaan hyökättiin.
Syyskuun 4. päivänä Razatin kylän kaivoasalueella sai surmansa neljä miestä (Gyang, Jillim, Lamba ja David) ja yksi nainen (Rebecca). Fulani-militantit tulivat paikalle pakettiautolla ja avasivat tulen ihmisiä kohti.
Samana päivänä otaksutusti fulanit tappoivat kaksi ihmistä, jotka olivat matkalla toiselle kaivosalueelle Gana Ropissa. Vain viikkoa aikaisemmin samaan yhteisöön oli kohdistunut vastaavanlainen, kolme kuolonuhria vaatinut hyökkäys.
”Hyökkäysaalto etnisiä yhteisöjä vastaan on erittäin huolestuttava. Vaadimme hallitusta tekemään enemmän kansalaisten suojelemiseksi terroristeilta”, sanoi Stefanos-säätiön johtaja Mark Lipdo. Säätiö on Plateaussa aktiivisesti toimiva, ihmisoikeuksia puolustava kansalaisjärjestö.
Säätiön kaksi kuukautta sitten julkaisemassa raportissa korostettiin kesäkuisen massamurhan mittakaavaa: 230 ihmistä kuoli ja 11500 jäi kodittomaksi.
Syyskuun 2. päivänä ainakin 11 ihmistä kuoli ja 12 loukkaantui Latiyassa Jos Southin hallintoalueella. Silminnäkijöiden mukaan Fulani-militantit ajoivat paikalle pakettiautolla ja tulittivat kaupoissa ja kaduilla olevia ihmisiä usean minuutin ajan. Auton vauhdin kerrottiin olleen kova ja ampumisen umpimähkäistä.
Vaikka poliisin ilmoittama kuolleiden lukumäärä oli 11, paikalliset puhuivat 12:sta, sillä yhden kadonneen otaksuttiin kuolleen. Loukkaantuneita hoidettiin läheisissä sairaaloissa, ja kaksi heistä menehtyi saamiinsa vammoihin.
Paikallinen kansalaisjärjestö The Middle Belt Forum tuomitsi väkivallan järjestön viestintäkoordinaattorin allekirjoittamissa twiiteissä. Niissä todetaan, että terrori-iskut olivat saaneet Plateaun osavaltiossa uuden ulottuvuuden, kun ihmisiä ammuttiin liikkuvasta ajoneuvosta.
Myös Bassan hallintoalueella Adun kylässä kuoli samana päivänä kaksi ihmistä fulanien väijytyksessä. Paikallisten lähteiden mukaan hyökkäys tapahtui kello 23:n aikaan. Toinen uhreista, Monday Ariki, oli leikelty kappaleiksi ja toinen, Likita Tsi, kuoli seuraavana aamuna sairaalassa.
Fulanit tuhosivat viikon aikana myös kuuden maanviljelijän sadon laiduntamalla laumojaan heidän viljelysmaillaan. Asiasta kertoi Nigerian View Point-lehdelle
Miango Youth Development Associationin puhemies Lawrence Zongo. Hänen mukaansa paimentolaisia ei pidätetty, vaikka teko oli paha ja epäinhimillinen.
Lawrence Zongo totesi: ”Huhtikuusta syyskuuhun 2018 olemme menettäneet tähän mennessä 27 kansalaistamme väijytyshyökkäyksissä. Fulani-paimentolaiset ovat omaksuneet uuden tappamismenetelmän järjestämällä väijytyksiä nuorillemme, kun nämä menevät maatilalle tai palaavat takaisin kotiin.”