Maassa astui juuri voimaan laki, joka kriminalisoi käännyttämisen ja uskonnollisten tunteiden loukkaamisen. Nepalin kristitty vähemmistö pelkää nyt, että lakia käytetään väärin, kuten naapurimaassa Intiassa.
Nepal on allekirjoittanut uskonnonvapauden takaavat kansainväliset sopimukset. Parlamenttiedustaja Lokmani Dhakai on tehnyt aloitteen käännyttämisen kriminalisointia koskevan osuuden poistamiseksi vedoten siihen, että maan tulisi noudattaa sopimuksia myös käytännössä.
Vuoden 2011 väestönlaskennassa kristittyjä oli vain 364.000. Monet tarkkailijat kuitenkin uskovat, että heitä on paljon enemmän. Äskettäin kääntyneet eivät vain uskalla ilmaista uskontoaan. He pysyvät hinduiksi rekisteröityinä, sillä kaikki väestönlaskennan aikaan poissa olleet kirjattiin hinduiksi.
Nepalin uskonnollisen vapausfoorumin puheenjohtaja, professori Tanka Subedi, sanoi äskettäin WWM:n haastattelussa järkyttyneensä maan pääministerin avoimesta arvostelusta ulkomaisia kristittyjä kohtaan.
Pääministeri K.P. Oli sanoi maaliskuussa: ”Olemme karkottaneet monia, jotka ovat tulleet Nepaliin tarkkailijoina, mutta todellisuudessa käännyttäneet ihmisiä muihin uskontoihin”. Professori Subedi kommentoi asiaa: ”Emme odottaneet pääministeriltä tällaista puhetta. Myös kristityt ovat äänestäneet häntä, ja hänen puolueessaan on monia kirkon jäseniä”.
Professori kertoi myös Mongolien kansallisarmeija -nimisen ryhmittymän (Mongol National Army) aiheuttamista ongelmista. Se on uhannut lehdistötiedotteessaan tuhota kaikki hindutemppelit ja haudat, rakentaa niiden tilalle kirkkoja ja tehdä Nepalista kristillisen kansakunnan vuoteen 2025 mennessä. ”Olemme esittäneet vastalauseen ja sanoneet, ettei meillä ole mitään yhteyttä ryhmään. Se ei ole kristillinen yhteisö. Mutta sisäministeri on eri mieltä. Hän on asettunut julkisesti vastustamaan kristittyjä ja uhannut heitä ja käännyttämistä ankarilla toimenpiteillä.”
Äskettäin joku ampui hindupapin Virat Nagarissa. Paikalle oli jätetty juliste, jossa hinduja syytettiin intialaismielisiksi ja heidän väitettiin myös tuhonneen Raamattuja. Raamattu-sanan vuoksi jotkut katsovan kristittyjen olevan vastuussa asiasta. Kaupungeissa eri puolilla Nepalia on järjestetty mm. kristittyjä vastustavia joukkokokouksia.
Professori Subedin mukaan osaa pastoreista on uhkailtu ja vaadittu tuomaan esiin mongolien kansallisarmeijan väitetty johtaja David Tamang. ”Emme tiedä, kuka David Tamang on – onko häntä edes olemassa – tai mikä organisaatio mongolien kansallisarmeija ylipäätään on. Kristittyjen yhteisö ei ole missään tekemisissä heidän kanssaan. Nepalin kristityt on maan alkuperäinen uskonnollinen yhteisö ja tämä on asia, jota hallituksen pitäisi kunnioittaa. Nyt koemme, että hallitus pyrkii syrjimään meitä.”