Kun muslimiperheessä varttunut Naira lähti nuorena tyttönä seuraamaan Jeesusta, hän joutui kokemaan isänsä hylkäämisen. Vaikeudet kuitenkin kasvattivat Nairaa hänen kutsumukseensa kertoa ilosanomaa Keski-Aasian halveksitulle ihmisryhmälle, kuuroille.
Naira* syntyi muslimiperheeseen. Hän opiskeli Koraania jo nuorena, ja hänen isänsä ajatteli, että Nairasta kasvaisi vahva muslimi. Silti Naira janosi sisimmässään henkilökohtaista suhdetta Jumalaan.
”Minä pelkäsin tätä jumalaa, ja se esti minua kommunikoimasta hänen kanssaan”, Naira kertoo.
Hän oli vain 12-vuotias kuullessaan ensimmäisen kerran Jeesuksesta, kun eräs heidän kristityistä naapureistaan kertoi evankeliumia hänen vanhemmilleen. Isä hylkäsi sen heti, mutta äiti kuunteli mielenkiinnolla.
”Minä seisoin oven takana ja kuulin kaiken. Naapuri sanoi myös, että voisimme lukea kirjaa eli Raamattua ja rukoilla Jumalaa omalla kielellämme. Tämä kaikki kiinnosti minua enemmän kuin mikään muu asia”, Naira muistelee.
Kun naapuri lähti pois, Naira meni heti äitinsä luokse ja sanoi, että myös hän haluaisi kuulla Jeesuksesta lisää. Niin äiti ja Naira alkoivat käydä salaa kirkossa sunnuntaisin.
”Kirkossa näin ihmisiä eri kansallisuuksista. Olin hyvin onnellinen ja sanoin, että tänne on hyvä tulla ja oppia lisää Jumalasta.”
Kirkko oli paras paikka, missä Naira oli koskaan ollut. Siellä hän löysi rauhan ja lakkasi pelkäämästä Jumalaa. Kun Naira sai tietää lisää kristinuskosta, hän antoi elämänsä Jeesukselle.
Kirkossa käymisestä seurasi pahoinpitelyä
Nairan isä sai pian selville, että Naira kävi äitinsä kanssa kirkossa. Naira epäilee, että hänen vanhemman sisarensa oli täytynyt kertoa asiasta isälle.
”Isä kielsi meitä menemästä kirkkoon. Hän sanoi, että aviomies on perheenpää, joka määrää, mihin uskontoon perhe kuuluu. Hän oli raivoissaan minulle. Hän sanoi, että hänellä oli ollut suuret toiveet minua kohtaan, mutta nyt olin pettänyt sekä hänet että uskontomme.”
Isänsä vastustuksesta huolimatta Naira jatkoi salaa kirkossa käyntiä. Äiti ei halunnut vastustaa aviomiestään, mutta hän auttoi Nairaa pääsemään kirkkoon. Kotona Naira kertoi äidille kaiken, mitä oli kirkossa oppinut.
”En päässyt bussilla kirkkoon enkä nuoren ikäni takia voinut mennä yksin taksilla, joten kävelin ja juoksin kirkolle ja takaisin. Ehdin kotiin juuri ennen isääni. Vaikka oli rankkasade tai paahtava helle, juoksin kirkkoon, koska halusin oppia tuntemaan Jumalan paremmin”, Naira kertoo.
”Vaikka oli rankkasade tai paahtava helle, juoksin kirkkoon, koska halusin oppia tuntemaan Jumalan paremmin.”
Naira
Hän otti Jeesuksen vastaan 12-vuotiaana, ja 13-vuotiaana hänet oli jo kastettu. Silloin hän joutui kohtaamaan vakavat seuraamukset kääntymyksestään.
”Ennen kristityksi tuloani minua rakastettiin ja mielipiteilläni oli merkitystä. Kääntymisen jälkeen asiat alkoivat muuttua.”
Eräänä päivänä isä oli jo kotona, kun Naira saapui. Isällä oli painava, märkä pyyhe, jolla hän alkoi lyödä Nairaa.
“Isä ei ollut koskaan aiemmin lyönyt perheemme tyttöjä. Mutta tämän päivän jälkeen hän hakkasi minua, huusi minulle eikä halunnut edes istua vieressäni ilta-aterian aikana. Isä sanoi: ’Sinä olet vaihtanut uskontosi ja se on häpeä.’”
Myös Nairan veli alkoi hakata Nairaa, kun isä ei ollut kotona.
”Muut sisaret näkivät, miten huonosti minua kohdeltiin. En halunnut mennä edes kirkkoon. Perheeni sanoi, että olemme muslimeja emmekä koskaan hylkää uskontoamme”, Naira muistelee.
Kutsu kuurojen pariin
Nairan elämä oli tällaista siihen asti, kunnes hän 22-vuotiaana meni naimisiin kristityn miehen kanssa. Naira pystyy nyt harjoittamaan uskoaan vapaasti, koska keskiaasialaisen kulttuurin mukaan mies on perheenpää, joka määrää mihin uskontoon perhe kuuluu.
Hän kuitenkin ajattelee, että vaikeudet muokkasivat hänen uskoaan ja valmistivat häntä palvelemaan Herraansa.
Kun Naira oli vielä pieni tyttö, joka kävi salaa kirkossa, hän näki siellä ensimmäistä kertaa kuuroja ihmisiä. He olivat jumalanpalveluksen aikana erillisessä huoneessa, jossa heille tulkattiin viittomakielellä jumalanpalvelus.
Siellä hän tapasi myös tulevan aviomiehensä. Miehen vanhemmat olivat kuuroja, ja heidän mentyään naimisiin anoppi alkoi opettaa Nairalle viittomakieltä.
Naira oppi kommunikoimaan appivanhempiensa kanssa ja alkoi ymmärtää, miten vaikeaa on elää kuurona. Sokeat, kuurot, mykät ja sairaat eivät ole hyväksyttyjä hänen yhteiskunnassaan.
”Ihmiset ajattelevat, että Jumala on kironnut heidät. Lapset kasvavat piilotettuina muilta ihmisiltä. He kasvavat nöyryytettyinä ja ei-toivottuina aikuisiksi, joita yhteiskunta ei hyväksy. Kuuroina ja lukutaidottomina he eivät voi löytää mistään töitä.”
Naira pystyi oman hylkäämiskokemuksensa kautta ymmärtämään heitä. Hän sai sydämelleen kutsun palvella kuuroja ihmisiä Keski-Aasiassa.
Kuurojen lapset seksuaalisen väkivallan uhreina
Nairan ja hänen kaltaistensa kautta moni ihminen on saanut kokea Jumalan rakkautta.
”Kun ystävystymme, he kysyvät uskostamme, ja kun he kuulevat sanomamme, myös he haluavat ottaa Jeesuksen vastaan. Kun he ottavat Jeesuksen vastaan, he muuttuvat”, Naira kertoo.
Nairan ja muiden, jotka työskentelevät kuurojen parissa Keski-Aasiassa, täytyy työskennellä salaa, koska heidän toimintansa voisi aiheuttaa vainoa hallituksen taholta. Se huonontaisi myös kuurojen tilannetta, joka on jo nyt heikko.
Monet kuurojen vanhempien tyttäret – kuurot ja kuulevat – ovat joutuneet seksuaalisen väkivallan ja hyväksikäytön uhreiksi, koska vanhemmat eivät kykene auttamaan. Nämä nuoret tytöt eivät voi kertoa kenellekään, koska tapahtunut toisi vain häpeää perheelle ja heidät hakattaisiin tai heidät laitettaisiin naimisiin vastoin heidän tahtoaan.
”Vanhemmat eivät voi edes kääntyä poliisin puoleen, koska he ovat kuuroja ja heitä ei hyväksytä yhteiskunnassa.”
Naira
”Kuulimme monista tällaisista tapauksista. Tytöt eivät voi kertoa vanhemmilleen, joten vanhemmat eivät voi auttaa heitä. Vanhemmat eivät voi edes kääntyä poliisin puoleen, koska he ovat kuuroja ja heitä ei hyväksytä yhteiskunnassa.”
Mutta he avautuvat Nairalle ja muille Open Doorsin yhteistyökumppaneille, jotka viettävät aikaa heidän kanssaan. Nairan ja hänen kaltaistensa ihmisten ansiosta nämä tytöt ovat löytäneet elämäänsä toivon.
Open Doors tekee yhteistyötä ja tukee Nairan ja hänen miehensä kaltaisia ihmisiä Keski-Aasiassa.
Rukoile
- Rukoile Nairan ja hänen miehensä kaltaisten työntekijöiden puolesta, jotka ovat valmiita auttamaan kuuroja ihmisiä Keski-Aasiassa. Rukoile, että monet ihmiset kiinnostuisivat evankeliumista, kun näkevät Jumalan rakkauden heidän työnsä kautta.
- Rukoile heille ja heidän pitämilleen kokouksille varjelusta ja että ne eivät herätä ei-toivottua huomiota.
- Rukoile, että Jumala lähettää lisää Nairan kaltaisia ihmisiä palvelemaan.
- Rukoile Keski-Aasian kuurojen puolesta ja varjelusta niille, joilla on vaikeuksia perheittensä kanssa.
- Rukoile, että Jumala muuttaa ihmisten asenteet kuuroja kohtaan.
- Rukoile, että kuurojen kouluissa voisi saada hyvää opetusta, jotta kaikki oppisivat kunnolla lukemaan.
- Rukoile kuurojen lasten puolesta. Heitä pahoinpidellään ja käytetään hyväksi, koska heidän vanhempansa nähdään vähämielisinä ja voimattomina puolustamaan lapsiaan.
- Rukoile kuurojen nuorten parissa tehtävän työn laajenemisen puolesta sekä lisää mahdollisuuksia työskennellä teini-ikäisten kanssa, sillä he joutuvat raiskatuksi, väkivallan uhreiksi ja hyljätyiksi.
*Nimi muutettu turvallisuussyistä.