Selaa World Watch -listan maita

18. sijalla World Watch -listalla

Myanmar

WWL 2019: sijalla 18, pisteitä 71/100

WWL 2018: sija 24

WWL 2017: sija 28

WWL 2016: sija 23

 

Asukasluku: 54,8 milj. (4,4 milj. kristittyä)
Pääuskonto: Buddhalaisuus
Vainoamisen syy: Uskonnollinen nationalismi

2019: Myanmar (Burma) nousee sijalle 18 sijalta 24. Myanmarin yli neljä miljoonaa kristittyä muodostavat kahdeksan prosenttia koko väestöstä.

 

Suurin osa asuu Kachinissa (jonka väestöstä n. 85 % on kristittyjä) sekä pohjoisessa Shanin osavaltiossa, jotka kumpikin rajoittuvat Kiinaan. Maailman huomio kohdistui vuonna 2018 rohingojen vainoon, mutta samaan aikaan jatkuivat konfliktit myös kristittyjen alueilla (Karen, Chin Kachin).

 

Ainakin 150 000 kristittyä on jättänyt kotinsa taistelujen vuoksi vuoden 2011 jälkeen. Myanmarin armeija estää kansainväliset avustuskuljetukset ja jopa YK:n edustajilta on toistuvasti evätty pääsy maahan.

 

Maahan päässeiden mukaan armeija on räjäyttänyt kirkkoja ja rakentanut tilalle buddhalaisia pagodeja, koska “burmalaisen tulee olla buddhalainen”. Kiinan tukema kapinallisten UWSA-armeija sulki Shanin osavaltiossa kymmeniä kirkkoja ja niin ikään kymmeniä kristittyjä vangittiin ja karkotettiin syyskuussa 2018.

Vainoavat tahot

Buddhalaiset johtajat (munkit) lietsovat vainoja kristittyjä vastaan yhteisöissä, jotka ovat pääosin buddhalaisia. Radikaalit Ma Ba Tha- ja 969-liikkeet suojelevat buddhalaisuutta valtion kansallisena uskontona. Vaikka nämä liikkeet hiljattain kiellettiin, tilanne ei ole muuttunut, sillä ne ovat löytäneet keinoja jatkaa toimintaansa.

Buddhalaiset, islamilaiset ja heimosidonnaiset perheet vainoavat voimakkaasti kristityksi kääntyneitä jäseniään, koska kääntymistä pidetään perheen ja yhteisön pettämisenä. Erityisesti maaseudulla monet paikalliset valtion virkamiehet puoltavat buddhalaisia johtajia. Sen tähden uskonnolliset ja etniset vähemmistöt, kuten kristityt, kohtaavat syrjintää eivätkä pysty hakemaan oikeutta.

Lisäksi kristityt kärsivät brutaalista ja pitkäkestoisesta, jo lähes unohdetusta sodasta, jota armeija käy kapinallisryhmiä vastaan.

Vainojen ilmeneminen

Enemmistöltään kristityissä osavaltioissa kuten Kachinissa, Karenissa ja Pohjois- Shanissa, hyökätään jopa vakiintuneita historiallisia kirkkoja vastaan. Enemmän kuin 100 000 kristittyä asuu maansisäisillä pakolaisleireillä, ilman ravintoa ja terveydenhoitoa. Joskus buddhalaiset munkit valtaavat kirkon kiinteistöjä ja muuttavat ne oman uskontonsa temppeleiksi.

Niin buddhalaiset, islamilaiset kuin heimosidonnaiset perheetkin vainoavat käännynnäisiä, koska nämä ovat hylänneet aiemman uskontonsa ja näin sulkeneet itsensä yhteisön ulkopuolelle. Yhteisöt, jotka haluavat säilyä ”vain buddhalaisina”, tekevät kristittyjen elämän mahdottomaksi estämällä heiltä yhteisten vesivarojen käytön.

Myös kirkon ei-traditionaaliset ryhmät kohtaavat vastustusta, erityisesti jos ne sijaitsevat maaseudulla tai niiden tiedetään harjoittavan käännyttämistä.

 

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta:

Myanmar

Kiitetään Herraa Raamattujen leviämisestä maassa. Daw Seng* kertoo: "Olen ollut leirillä yhdeksän vuotta ilman Raamattuani,...

Myanmar

Muistetaan monsuunitulvista kärsineitä ihmisiä. Rukoillaan heille suojaa ja toipumista tulvien aiheuttamista vahingoista. Rukoillaan myös, että...