Uutiset
24.08.2021

Miten rukoilla Afganistanin puolesta?

Afganistanista kantautuvia kuvia on vaikea saada mielestään. Emmekä sitä haluakaan, haluamme seistä Afganistanin asukkaiden rinnalla rukouksin. Mutta miten me rukoilemme? Ovatko yhä uudet tarinat, kuvat ja tiedot oikeastaan avuksi, kun sanoja on vaikea löytää?

Open Doorsin perustaja veli Andreas, 93, on ollut järjestölle siunaukseksi pitkään. Hän on jo jäänyt työstä sivuun, mutta hänen kauttaan on välittynyt rikas kirjoitusten ja tallenteiden perintö. Hän on aina ollut ja edelleen on rukouksen mies.

Kirjassaan Todellinen rukoustaistelu veli Andreas ja hänen ystävänsä Al Jansen kertovat, kuinka he matkustivat nykyisen Afganistanin kaltaiselle alueelle. Siellä he kastoivat kaksitoista kristittyä, joista kaksi sai puolen vuoden sisällä surmansa uskon tähden.

Alin mukaan tämä johti uskonkriisiin. Hänen oli opittava rukous, jonka veli Andreas jo tunsi: ”Herra, opeta meitä rukoilemaan!”

”Nuo rukoukset ovat vaarallisia”, veli Andreaksella oli tapana todeta työyhteisön hartaushetkissä. ”Silloin aivan yllättäen astut mukaan tarinaan. Etäisyys on poissa.”

Lisää rukousaiheita Afganistanin puolesta

Rukoile vainottujen puolesta

Veli Andreas on oikeassa. Rukous on sitä, että ottaa jotakuta hengellisesti kädestä ja tuo hänet Jumalan kuninkaalliseen valtaistuinsaliin. Siellä vuodatetaan henkilön tilanne ikään kuin hänen koko elämänsä riippuisi siitä. Koska niin asia todella on.

Kun niin tehdään, voimme tuoda Jumalalle vain kaksi perustetta: hänen armonsa (Hän antaa meille jotakin, mitä emme ansaitse) ja hänen kunniansa.

Veli Andreaksen mukaan Raamatusta löytyy monia esimerkkejä tällaisista esirukouksista. Esimerkiksi sen jälkeen kun Joosua ja Israelin kansa ylittivät Jordan-joen ja voittivat Jerikon kaupungin, he hävisivät seuraavan taistelunsa Aissa. Joku vei jotakin, joka oli omistautunut Jumalalle. Miten Joosua rukoili Israelin puolesta?

»Voi Herra, minun Jumalani! Miksi toit tämän kansan Jordanin yli? Halusitko antaa meidät amorilaisten tuhottaviksi? Kunpa olisimme ymmärtäneet jäädä Jordanin toiselle puolelle! Herrani, mitä minä enää voin sanoa, kun Israel on kääntynyt pakoon vihollistensa tieltä? Kun kanaanilaiset ja kaikki muut tämän maan kansat saavat kuulla tästä, he saartavat meidät ja hävittävät meidät ja meidän nimemmekin maan päältä. Miten sinä silloin pelastat oman nimesi kunnian?» (Joos. 7:7-9)

Afganistanin pääkaupunki Kabul.

Eikö tämä ole Afganistanin kansan rukous? ”Meidät tuhotaan! Mitä Sinä teet nimesi tähden, jos meidät pyyhkäistään pois?”

Veli Andreas oppi paljon eräältä toiselta rukoustaistelijalta, Oswald Chambersiltä. Hän sanoi, että esirukous ei ole samaistumista sen henkilön kanssa, jonka puolesta rukoillaan, vaan Jumalan kanssa. On rukoiltava kuten Jumala rukoilee.

Rukoile vainottujen kanssa

Rukous ei kuitenkaan ole vain tietyn henkilön tilanteen vuodattamista Herran valtaistuinsalissa. Ei, veli Andreaan mukaan meidän tulee rukoilla myös vainottujen kanssa. Jonkun kanssa rukoileminen tarkoittaa, että myös kuunnellaan tuota henkilöä ja rukoillaan niillä sanoilla, joilla hän rukoilee.

Minkä puolesta Afganistanin kristityt sitten rukoilevat?

Jeesus sanoi, että kuka tahansa haluaa seurata Häntä, hänen tulisi pitää itseään sellaisena, joka on jo tuomittu kuolemaan. Tämä on totta eristyisesti veljillemme ja siskoillemme Afganistanin kaltaisissa maissa. He haluavat selviytyä ja elää, mutta samaan aikaan he ovat jo luopuneet elämästään. He haluavat pysyä uskollisina loppuun saakka.

Nämä ovat kaksi tärkeintä rukousta: selviytyminen ja uskollisena pysyminen.

Siskojen ja veljien puolesta rukoileminen on ikään kuin hengellinen halaus, joka yhdistää kaksi sydäntä siten, että ne voivat lyödä yhtenä Yhden puolesta.

Rukoile Raamatun sanoin

Mitä tehdä, kun ei enää löydy sanoja? Mitä jos ei ole tarpeeksi tietoa, jonka pohjalta rukoilla?

”Siinä tapauksessa rukoile Raamatun sanoin”, paikallinen ystävä tuolta alueelta sanoo. ”Rukoile Esterien puolesta, että he voivat suojella rakkaitaan. Rukoile Samuelien puolesta, jotka voivat kuulla Jumalan äänen kutsuvan heitä. Rukoile, että he sanovat: ’Tässä olen, Herra.’ Rukoile kristittyjen Daavidien, taistelijasydämisten miesten puolesta. Rukoile Lyydioiden, seurakuntaa uskollisesti palvelevien naisten puolesta. Rukoile perheitään johtavien Abrahamien puolesta. Rukoile Nooien, Danielien, Ruutien, Naomien, Pietareiden, Paavalien, Marioiden ja Marttojen puolesta.”

”Rukoile jokaisen raamatunhenkilön ja heitä vastaavien henkilöiden puolesta Afganistanissa. Rukoile ylistyksen ja valituksen psalmien sanoin. Rukoile Jobin epätoivoisin sanoin ja Jeesuksen vuorella lausumin lohduttavin sanoin. Rukoile ilmestyksiä Jeesuksesta tervehtimässä taivaassa niitä, jotka ovat voittaneet maailman.”

Lisää rukousaiheita Afganistanin puolesta