Selaa World Watch -listan maita

24. sijalla World Watch -listalla

Mauritania

WWL 2020: Sijalla 24, pisteitä 68/100
WWL 2019: Sija 25
WWL 2018:
Sija 47

 

Alue: Lähi-itä / Pohjois-Afrikka

Vainon pääsyyt: islamistinen sorto, etninen vihamielisyys, hallinnon vainoharhaisuus, järjestelmällinen rikollisuus ja korruptio

Vainon taso: erittäin vakava

Väkiluku: 4,7 miljoonaa

Kristittyjen määrä: 10 000

Pääuskonto: islam

Hallitusmuoto: semipresidentiaalinen tasavalta

Johtaja: presidentti Mohamed Cheikh El Ghazouani

2020: Mauritanian voimakas nousu sijalta 47 sijalle 24 kahtena viime vuotena johtuu pääosin parantuneesta tiedonsaannista. Todistettavaa tietoa kristitittyjen uskonsa vuoksi kohtaamasta vainosta on saatavilla enemmän.

Miksi Mauritaniassa vainotaan kristittyjä?

Mauritanialaisessa heimokulttuurissa islamin hylkäämistä ei pidetä vain uskontoon kohdistuvana petoksena; se on petos myös omaa heimoa ja perhettä kohtaan sekä lisäksi laitonta. Islamin kritisoimisesta voi saada kuolemantuomion, vaikka kyseinen laki onkin tähän mennessä ollut lähinnä symbolinen.

Miksi Mauritanian listaussijoitus on muuttunut?

Mauritanian pisteytys nousi vuoden 2019 World Watch -listaukseen nähden yhdellä pisteellä, kuten listaussijoituskin. Kokonaispisteytyksen hienoinen nousu johtuu kristittyjen kokemaa painostusta kuvaavan pistemäärän noususta. Se kuvastaa sitä, miten vihamieliseksi mauritanialainen yhteiskunta on muuttunut kristittyjä kohtaan. Mauritanian alhainen väkivaltaista vainoa kuvaava pisteytys johtunee väkivaltatapauksia koskevan raportoinnin puutteellisuudesta.

Millaista Mauritaniassa on elää kristittynä?

Muslimitaustaiset kristityt pitävät usein uskonsa salassa. Yhteisökeskeisessä paimentolaisyhteiskunnassa, jossa laajasti ymmärretty perhe on usein selviämisen kannalta välttämätön, kristityksi kääntyminen on suuri riski. Kristitty tulee usein perheensä ja yhteisönsä hylkäämäksi ja saattaa uskonsa paljastuessa menettää myös kansalaisuutensa. Näistä syistä johtuen uskon yhteisöllinen harjoittaminen on Mauritaniassa erityisen vaikeaa.

Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulleet kristityt maahanmuuttajat tai kristityt avustustyöntekijät, jotka ilmaisevat uskoaan millään tavoin, ovat vaarassa joutua syytteeseen käännytysyrityksestä.

Miten Open Doors auttaa Mauritanian kristittyjä?

Open Doors tukee seurakuntia Pohjois-Afrikassa

 

  • Kouluttamalla
  • Levittämällä kirjallisuutta
  • Kehitysyhteistyön kautta
  • Osoittamalla seurakunnille julkisesti tukensa
  • Keräämällä rukoustukea vaikeissa tilanteissa olevien uskovien puolesta

 

Rukous Mauritanian puolesta:

Herra, auta omiasi kestämään paineen alla. Auta, että heillä saisi olla yhteys toisiinsa. Herätä kristittyjä kaikkialla maailmassa rukoilemaan heidän puolestaan.

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Mauritanian virallinen nimi on “Mauritanian islamilainen tasavalta”. Maan itsevaltainen hallitus pyrkii esittäytymään islamin suojelijana vakiinnuttaakseen asemansa. Muslimista kristityiksi kääntyneille suvun ja yhteisön asettamat paineet ovat erityisen kovia. Ääri-islamilainen ideologia on nousussa. Valtio vainoaa kristittyjä. Ääri-islamilaiset saarnaajat kylvävät vihaa ei-muslimeja kohtaan. Kastijärjestelmän olemassaolo mahdollistaa tummaihoisempien mauritanialaisten pitämisen orjuudessa ja järjestelmää ylläpidetään islamiin vedoten. Siksi hyväosaiset vastustavat kärkkäästi kaikkia maailmankatsomuksia, jotka voisivat sekoittaa nykytilanteen, mukaan lukien kristinuskoa.

Vainojen ilmeneminen

Muslimitaustaiset kristityt ovat alttiita rankimmille vainoille, erityisesti pääkaupungin ulkopuolella. Paineen lisäksi he voivat kohdata eristämistä ja väkivaltaa perheeltään ja laajemmalta yhteisöltä. Jos heidän kristillinen uskonsa paljastuu, rangaistus islamista luopumisesta voi Mauritanian lakien mukaan olla kuolemantuomio. Myös Mauritaniassa asuvia ulkomaalaisia kristittyjä vainotaan. Uskon ilmaiseminen voidaan tulkita muslimin käännytysyritykseksi pois uskostaan. Viranomaisten lisäksi kristittyjen elämää varjostaa väkivallan uhka taistelujoukkojen, kuten al-Qaida, taholta. Yleisen rajoittavan ilmapiirin vuoksi kristittyjen on käytännössä mahdotonta järjestää avoimia jumalanpalveluksia tai muuta kristillistä toimintaa.

 

Selaa World Watch -listan maita

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.