Tadžikistan

45

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Tadžikistanin hallitus on pääosin autoritaarinen ja vuodesta 1994 presidentti Emomali Rahmonin johtama. Koska johtajuus on rakenteeltaan totalitaarista, jokaiseen havaittuun poikkeamaan minkään ryhmän taholta suhtaudutaan epäluuloisesti. Tämän vuoksi viranomaiset painostavat kristittyjä merkittävästi kiristämällä olemassa olevia lakeja ja valvomalla tiukasti niiden noudattamista esimerkiksi rajoittamalla seurakuntajohtajien koulutusta.

Venäjän ortodoksinen kirkko on rekisteröity ja sitä siedetään jossakin määrin, koska se ei yleensä koeta tavoittaa tadžikkeja.

Protestantteihin suhtaudutaan erityisen epäluuloisesti ja heitä pidetään ääriryhmänä. Sen lisäksi Tadžikistan on pääosin muslimimaa, mikä merkitsee sitä, että islamista kääntyvät joutuvat vaaraan perheissään ja yhteisöissään laajemman valtiollisen vainon lisäksi.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Kristittyjen kokema painostus on pysynyt suurimmaksi osaksi samana vuodesta toiseen. Maan sijoitus listalla laski huomattavasti, mutta syynä oli enimmäkseen vainon lisääntyminen monissa muissa maissa. Vainolla on edelleen kaksi päälähdettä: maan totalitaarinen hallitus ja muslimienemmistöiset yhteisöt, jotka vastustavat kaikkea poikkeamista islamista.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Kuka tahansa kristitty voi olla vaarassa, koska maan hallitus suhtautuu kristittyihin suurella epäluulolla. Uhka on kuitenkin suurempi protestanteille kuin joillekin perinteisille kirkkokunnille. Islamista kääntyneet kokevat enemmän perheen, ystävien ja yhteisön painostusta maaseudulla. Kaupungit ovat hiukan turvallisempia islamin jättäneille.

Millaista maassa on elää miehenä?

Kuten muuallakin Keski-Aasiassa kristityt miehet ovat yleensä perheiden ja seurakuntien johtajia Tadžikistanissa. Poliisi painostaa näin ollen enemmän kristittyjä miehiä kuin naisia. Poliisit keskeyttävät satunnaisesti seurakuntien kokoontumisia ja kuulustelevat paikalla olevia kristittyjä. Paikalliset viranomaiset määräävät usein sakkoja kristityille heidän uskonsa takia ja lakiin nojaten. Heitä syytetään kokoontumisesta ilman lupaa, uskonnollisen materiaalin luvattomasta hallussapidosta tai painattamisesta tai oletetusta käännyttämisestä.

Kristittyjen oikeuksia rikkova valtion toiminta sisältää etsintöjä, pidätyksiä, kuulusteluja, takavarikointeja, sakkoja ja vankeusrangaistuksia. Poliisien pidättämät kristityt miehet kokevat fyysistä ja sanallista väkivaltaa, uhkailua ja painostusta ryhtyä ilmiantajaksi. Jos mies on seurakunnan johtaja, viranomaisten toiminta häntä kohtaan vaikuttaa seurakuntaan ja lisää pelkoa.

Paikallisen yhteisön käsissä kristityt miehet voivat menettää työnsä ja joutua uhkailun, syrjinnän, eristämisen ja fyysisen ja sanallisen väkivallan kohteeksi ja heidän perheisiinsä voidaan kohdistaa painostusta.

Millaista maassa on elää naisena?

Koska Tadžikistan on pääosin muslimimaa, islamista kääntyneet naiset ovat erityisen alttiita päätymään suvaitsemattomuuden, painostuksen ja väkivaltaisen vainon kohteeksi. Jos kääntyminen tulee ilmi, naiset ovat vaarassa joutua kotiarestiin, pahoinpidellyiksi, hylätyiksi, ahdistelluiksi tai pakkoavioliittoon muslimin kanssa. Jos nainen oli jo naimisissa ennen kääntymistään kristityksi, aviomies todennäköisesti pahoinpitelee häntä toistuvasti ja ottaa lopulta eron.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Emme voi turvallisuussyistä kertoa työstä yksityiskohtaisesti, mutta Open Doors tukee Keski-Aasian kristittyjä seuraavilla osa-alueilla: hätäapu vangituille sekä perheistä ja paikallisyhteisöistä eristetyille, kristillinen kirjallisuus, raamattukoulutus sekä vainon kohtaamiseen valmistavaa koulutusta.

Rukoile:

Rukoile pastori Bahromin kaltaisten seurakuntien johtajien puolesta. Hänet pidätettiin ja hänen kirkkonsa takavarikoitiin. Monet kristityt johtajat seuraavat Jeesusta huomattavalla riskillä – hallitus voi puuttua heidän toimintaansa kovilla otteilla koska tahansa.

Rukoile lähes 30 vuotta hallinneen presidentti Emomali Rahmonin puolesta. Pyydä, että Jumala murtautuisi hänen sydämensä kovuuden läpi ja että Rahmon ymmärtäisi evankeliumin totuuden.

Rukoile Open Doorsin kumppaneiden puolesta Tadžikistanissa ja koko Keski-Aasiassa. Pyydä, että he voisivat tavoittaa ja rohkaista kristittyjä, jotka vaarantavat kaiken palvellakseen Jeesusta. Rukoile suojelusta ja että työ voisi menestyä kantamaan Kristuksen valoa koko alueen läpi.

Herra, me pyydämme että olisit omiesi kanssa Tadžikistanissa. Kun he kantavat monia taakkoja vaikeissa oloissa seuratakseen Sinua, rukoilemme, että he tuntisivat rauhan ja toivon – toivon, joka voi tulla vain Sinulta. Rakas Jumala, varjele omiasi. Pyydämme tätä Jeesuksen nimessä. Aamen.