Mauritania

23

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Mauritaniassa on laitonta kääntyä islamista toiseen uskontoon. Tämä tekee kristityille yleensä ja etenkin islamista kääntyneille mahdottomaksi kokoontua yhteen ja pitää jumalanpalvelusta.

Myös ei-mauritanialaisen kristityn (kuten maahanmuuttajan tai avustustyöntekijän) mikä tahansa uskon ilmaisu voidaan nähdä muslimien käännyttämisenä, mikä voi johtaa syytteeseen.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Vainoihin nähden Mauritaniassa ei juuri mikään ole muuttunut. Kaikenlaista islaminuskosta poikkeamista vastustetaan voimakkaasti niin kansallisella tasolla, yhteisöissä kuin perheissäkin.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Islamista kristinuskoon kääntyneiden kohtaama paine voi olla hyvin korkea, etenkin maaseudulla, jossa heimo- ja perhesiteet ovat erityisen tiiviit. Väkivaltaiset islamilaiset ääriryhmät kuten Islamilaisen Maghrebin al-Qaida (AQIM) ja Liike ykseyden ja jihadin puolesta Länsi-Afrikassa (MUJAO) ovat erityisen aktiivisia maan itäisillä raja-alueilla.

Millaista maassa on elää miehenä?

Mauritanian heimoyhteiskunnassa naiset ovat isiensä ja aviomiestensä auktoriteetin alaisia ja taloudellisesti riippuvaisia heistä. Islamin jättäminen merkitsee häpeää perheelle. Mauritaniassa naisen vanhemmat valitsevat yleensä hänen ensimmäisen aviomiehensä, usein ennen kuin nainen on täysi-ikäinen.

Aviomiehen täytyy olla muslimi. Jos nainen jättää perheen kodin ennen naimisiinmenoa, hänet leimataan prostituoiduksi, vaikka syynä olisikin usko. Naiskäännynnäisiltä voidaan evätä ruoka, heitä voidaan kiusata ja heidät voidaan laittaa kotiarestiin.

Mauritanian lait kieltävät orjuuden, mutta islamista pois kääntyneiden naisten säälimätön vankina pitäminen ja hyväksikäyttö tapahtuu piilossa ihmisten katseilta. Vaimosta on helppo ottaa ero ja moniavioisuutta esiintyy edelleen.

Millaista maassa on elää naisena?

Jos mies kääntyy kristinuskoon Mauritaniassa, hän tuottaa häpeää koko suvulleen ja menettää asemansa yhteiskunnassa. Hänet saatetaan karkottaa perheestään ja pahoinpidellä. Välttääkseen kääntymisestä usein seuraavat vaikeudet ja osallistumisen islamilaisiin rituaaleihin jotkut kristityt miehet jättävät kotikaupunkinsa tai jopa maansa.

Valtio voi vainota kääntyneitä haastamalla heidät uskonnollisessa oikeudessa oikeuteen uskosta luopumisesta. Open Doorsin maa-asiantuntijan mukaan kristittyjä miehiä on vangittu ”kansallisen turvallisuuden heikentämisen takia islamin loukkaamisesta ja Mauritanian pyhien periaatteiden uhkaamisesta”. Syylliseksi tuomitulle voi tulla pitkä vankilatuomio ja suuret sakot.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors auttaa Pohjois-Afrikan uskovia seuraavilla osa-alueilla:kristillisen kirjallisuuden jakaminen, kun siihen on mahdollisuuskoulutuksen tarjoaminensosiaalis-taloudelliset kehitysprojektitoikeusapu.

Rukoile:

Rukoile Mauritanian salaisten uskovien puolesta, joiden kääntymys on laiton ja vaara todellinen.

Rukoile, että hallituksen virkamiehet voisivat suhtautua uskonharjoitukseen avoimemmin. Pyydä Jumalaa avaamaan heidän sydämensä.

Rukoile, että Jumala tarjoaisi uskoville luovia tapoja löytää toisensa ja tukea toisiaan vaikealla tiellään.

Jumala, me pidämme itsestäänselvyytenä vapauttamme pitää jumalanpalveluksia niin kuin tahdomme. Lapsillasi Mauritaniassa ei ole sitä mahdollisuutta. Päivittäin he vaarantavat elämänsä seuraamalla sinua. Ole heidän vahva puolustajansa ja vahva kallio myrskyävässä meressä. Tuo muutos Mauritaniaan, joka avaa ovet muillekin uskonnoille kuin islamille. Auta mauritanialaisia uskovia löytämään toisiaan ja saamaan voimaa toisiltaan. Jeesuksen nimessä. Aamen.