Marokko

27

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Marokossa laki kriminalisoi ”muslimin uskon horjuttamisen”, joten uskostaan kertovat kristityt ovat vaarassa joutua pidätetyiksi. Islamistiset militantit ovat hyökänneet väkivaltaisesti myös kristittyjen oikeuksia puolustavia asianajajia vastaan.

Maan laki tuomitsee vain käännyttämisen, mutta kristityksi kääntymisestä voidaan rangaista muulla tavoin esimerkiksi perimisoikeuden tai lapsen huoltajuuden epäämisellä.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Marokon kristittyjen tulevaisuudenkuva on mennyt huonompaan suuntaan. Merkittävin syy kahden pisteen nousulle on yleisen painostuksen kasvu, joka nousi 12,9 pisteeseen. Tähän vaikutti erityisesti yksityiselämän ja perhe-elämän alueilla tapahtuvan painostuksen lisääntyminen, joka on seurausta COVID-19-rajoituksista ja suluista. Väkivallan pisteet nousivat myöskin 3,7:stä 3,9:ään, mikä johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että monet kristityt pakotettiin lähtemään maasta.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Ulkomailta muuttaneiden kristittyjen kirkkoja valvotaan, jotteivät marokkolaiset voisi osallistua jumalanpalveluksiin. Laki kieltää evankeliumin kertomisen muslimeille, ja tähän syyllistyneitä ulkomaalaisia on karkotettu maasta.

Marokkolaiset kristityt kokoontuvat kotiseurakunnissa, koska he eivät voi saada virallista asemaa ja lupaa julkiseen kokoontumiseen. Erityisesti maaseudulla perheet ja yhteisöt painostavat muslimitaustaisia kristittyjä, jotka siksi usein pitävät uskonsa salassa.

Millaista maassa on elää miehenä?

Nuorilta, naimattomilta miehiltä voidaan evätä taloudellinen tuki. Jos mies on naimisissa, muslimivaimo saattaa jättää hänet. Yleensä perhe painostaa naista varmistamaan, että mies katkaisee kaikki yhteydet. Lisäksi miespuolinen kristityksi kääntynyt voi menettää perinnön tai työn ja uudelleentyöllistyminen voi olla lähes mahdotonta.

Miehet voivat naisia todennäköisemmin joutua valtionjohdon kuulusteltaviksi, vangituiksi tai hakatuiksi. Joka vuosi kristittyjä miehiä pidätetään ja heille määrätään sakkoja vain siksi, että heillä on ollut hallussaan Raamattu tai he ovat keskustelleet kristinuskosta muslimin kanssa. Armoton paine väsyttää monet miehet, ja jotkut lähtevätkin maasta saadakseen helpotusta tilanteeseen.

Millaista maassa on elää naisena?

Kristityiksi kääntyneet marokkolaisnaiset saattavat menettää lapsensa, perintönsä tai yhteyden perheeseensä. He kohtaavat myös toisinaan mielivaltaisia kotiaresteja, kotoa karkottamista, avioeron tai pakkoavioliiton. Raiskauksen uhka on vahvasti läsnä, sillä raiskauksen aiheuttamaa häpeää pelätään.

Raiskausta käytetään keinona naisten käännyttämiseksi takaisin islamiin. Useimmat kristityt naiset ovat yksin uskonsa kanssa. Heillä ei useinkaan ole seurakuntaa eikä kristillistä kirjallisuutta, josta saada rohkaisua. Marokossa nainen voi joutua rajusti hakatuksi Raamatun hallussapidosta.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors toimii yhdessä paikallisten kumppaneiden ja kirkkojen kanssa ja tukee Pohjois-Afrikan kirkkoa seuraavin tavoin:KoulutusMedian seurantaAsianajopalvelutKirjallisuuden jakaminenMikrolainat yrityksilleEsirukoilijoiden löytäminen vaikeuksissa olevien kristittyjen tueksi

Rukoile:

Rukoile niiden kristittyjen kanssa, jotka ovat yksin uskonsa kanssa tai kotiinsa lukitsemisen, fyysisten hyökkäysten, pidätyksen ja vangitsemisen uhan alla. Pyydä Jumalaa vetämään omiaan lähemmäs itseään ja täyttämään heidän sydämensä Hänen läheisyydellään ja rakkaudellaan.

Rukoile, että Marokon yhteiskunnassa alettaisiin hyväksyä muitakin uskontoja islamin rinnalla. Rukoile, että seurakunnat pääsisivät vapaasti kokoontumaan. Pyydä Jumalan johdatusta ja varjelusta paikallisille yhteistyökumppaneillemme, jotka etsivät ja tukevat perheidensä hylkäämiä kristittyjä.

Taivaan isä, ole lähellä niitä marokkolaisia kristittyjä, jotka haluaisivat palavasti jakaa elämäänsä muiden kristittyjen kanssa. Ravitse heitä ja anna heidän löytää kristittyjen yhteys. Heidän maansa ei tunnusta sinua. Nosta heidän harteiltaan tämä sorron taakka. Anna Open Doorsin yhteistyökumppaneille viisautta ja rohkeutta, jotta he osaisivat tuoda toivoa ja oikeanlaista apua niille, jotka joutuvat salaamaan uskonsa. Jeesuksen nimessä. Aamen.