Komorit

42

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Komoreilla islamin hylkääminen Jeesuksen seuraamisen vuoksi on vaarallista ja voi johtaa jopa syytteeseen. Niin tekevillä ei ole juuri muuta vaihtoehtoa kuin pitää uskonsa salassa. Käännyttäminen on kielletty kaikkien muiden uskontojen kuin islamin seuraajilta. Uskostaan kertova kristitty voi joutua oikeuden eteen, mikä voi tarkoittaa sakkoja ja enintään vuoden vankeutta. Joissakin osissa maata ääriryhmittymät uhkaavat kristittyjä väkivallalla.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Komorit on pudonnut takaisin World Watch List -raportin 50 kärkimaan joukkoon. Sen hallitus ja paikalliset yhteisöt ovat lisänneet kristittyjen painostusta, ja väkivaltatapauksia on raportoitu enemmän. Maan hallitus on ilmoittanut julkisesti, että uskonnonvapaus koskee vain siellä asuvia ulkomaalaisia, ei komorilaisia. Maa oli 1990-luvulla jonkin aikaa World Watch List -raportin kymmenen kärkimaan joukossa, ja sen jälkeen 20 kärkimaan joukossa useita vuosia. Viime aikojen lisääntyneestä vastustuksesta huolimatta kristittyjen tilanne maassa on parempi kuin se oli noin 20 vuotta sitten.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Islamista kristinuskoon kääntyvät ovat suurimmassa vaarassa joutua vainotuiksi.

Millaista maassa on elää miehenä?

Komorit on matriarkaalinen yhteiskunta. Aviomiesten oletetaan muuttavan appivanhempiensa kotiin, mikä tekee heistä taloudellisesti riippuvaisia vaimonsa sukulaisista. Se voi olla ongelmallista, jos he päättävät luopua islamista kääntyäkseen kristityiksi. Seurauksena voi olla sanallista väkivaltaa, eriarvoista kohtelua, ruuan epäämistä ja avioeroja. Kristityt miehet voivat myös kokea syrjintää työpaikalla.

Millaista maassa on elää naisena?

Monissa komorilaisissa perheissä naiset perivät perheen omaisuuden, ja se voi antaa suojan vainoa vastaan. Kuitenkin kristinuskoon ennen omaisuuden saantia kääntyvät ovat suuressa vaarassa joutua perinnöttömiksi, mikä voi johtaa köyhyyteen. Naimaton nainen voi myös joutua pakkoavioliittoon muslimin kanssa. Siitä kieltäytyvät voivat joutua yhteisönsä hylkäämiksi.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors tekee työtä paikalliskumppaniensa kautta vahvistaakseen vainottua kirkkoa Itä-Afrikan saarilla. Kristittyjen auttamiseksi järjestetään opetuslapseuttamiseen ja taloudelliseen voimaantumiseen tähtääviä projekteja.

Rukoile:

Rukoile, että kristityillä, joiden on pakko pitää uskonsa salassa, on pääsy uskovien yhteisöön ja opetuslasten joukkoon.

Rukoile, että uskonsa tähden painostusta ja vainoa kohtaavat saavat kokea Pyhän Hengen antavan heille voimaa pysyä lujina.

Rukoile, että kristityt saavat mahdollisuuksia kertoa rohkeasti ja turvallisesti uskostaan muille.

Taivaallinen Isä, kiitos jokaisesta lapsestasi Komoreilla. Tunnet heidät nimeltä ja tiedät heidän tilanteensa. Tiedät, että monille heistä sinun seuraamisesi on maksanut paljon. Anna heidän tuntea sinun läsnäolosi hellyys. Täytä runsain mitoin heidän jokapäiväiset tarpeensa. Vahvista kristittyjä vastustuksen kohdatessa heitä. Rohkaise heitä uskossaan ja varjele pahalta. Vuodata parantavaa voimaasi vaikeista kokemuksista haavoittuneiden ylle. Pyydämme, että kristityille ilmaantuu tilaisuuksia kertoa uskostaan niin, että yhä useammat ihmiset oppivat tuntemaan sinut. Loistakoon Komoreiden kirkko kirkkaasti sinun kunniaksesi. Aamen.