Lähetyshetkiä -tilaisuus Lohjalla: Vainoa ja herätystä – terveisiä Egyptin kristityiltä
Paikka:
40
Egyptissä kristityt kohtaavat usein syrjintää yhteisöissään. Kristittyjä naisia ahdistellaan kaduilla, erityisesti maaseudulla, ja kristittyjä lapsia kiusataan koulussa. Joskus muslimijoukot pakottavat kristittyjä lähtemään kodeistaan syytettyinä jumalanpilkasta. Tätä tapahtuu enimmäkseen Ylä-Egyptissä, missä radikaalit islamistiryhmät ovat aktiivisia. Vaikka Salafi al-Nour -puolue on uskonnollinen, se toimii laillisesti ja käyttää voimakasta vaikutusvaltaa köyhillä maaseutualueilla.
Egyptin presidentti el-Sisi puhuu myönteisesti kristityistä ja yrittää edistää yhtenäisyyttä, mutta paikallisviranomaiset eivät usein pysty suojelemaan kristittyjä hyökkäyksiltä. Uusien kirkkojen rakentaminen on vaikeaa tietyillä alueilla Egyptissä, ja kristityt kohtaavat vihamielisyyttä ja väkivaltaa yhteisöissään.
Lisäksi islamista kääntyneet kristityt kohtaavat omissa perheissään voimakasta painostusta palata takaisin islaminuskoon. Turvallisuuspalvelu pidättää ja pelottelee kristityksi kääntyneitä, mikä vaikeuttaa elämistä avoimesti kristittynä.
Ylä-Egyptissä, maan eteläosassa, yhteiskunta on konservatiivisempi ja radikaalimpi. Suurin osa kristittyihin kohdistuvista hyökkäyksistä tapahtuu siellä, erityisesti Minyan kuvernoraatissa. Kristityt kohtaavat samanlaista painostusta radikaaleilta muslimeilta myös köyhillä, pohjoisilla maaseutualueilla, kuten Niilin suistossa. Islamista kääntyneet kohtaavat raskasta painostusta kaikilla tämän muslimienemmistöisen maan alueilla, koska ovat päättäneet seurata Jeesusta.
Kristityt miehet tuntevat usein olevansa toisen luokan kansalaisia Egyptissä. Vain harvat kristityt pääsevät korkeisiin asemiin armeijassa tai hallituksessa. Työttömyys on suuri ongelma erityisesti Ylä-Egyptissä, missä nuoret kristityt miehet joutuvat usein kamppailemaan löytääkseen töitä. Joskus heitä painostetaan luopumaan kristinuskosta taloudellisista syistä. Syrjintä on yleistä, jopa kristittyjen nimien perusteella. Esimerkiksi viimeisten 30 vuoden aikana vain kaksitoista kristittyä pelaajaa on pelannut Egyptin jalkapalloliigassa.
Tämä syrjintä tekee perheen elättämisen vaikeaksi kristityille miehille. Se heikentää heidän itseluottamustaan ja johtaa perheväkivallan ja avioerojen lisääntymiseen. Seurakuntien johtajat, jotka ovat enimmäkseen miehiä, kohtaavat vakavia riskejä. Jotkut on tapettu. Seurakunnan johtajien ja heidän perheidensä ahdistelu aiheuttaa pelkoa ja on johtanut siihen, että yhä useammat kristityt lähtevät maasta. Ne, jotka vastustavat epäoikeudenmukaisuutta, joutuvat todennäköisesti viranomaisten tai muslimien ääriryhmien kohteeksi.
Kristinuskoon kääntyneitä miehiä vainotaan ankarasti, ja he saattavat joutua pakenemaan maasta. Monet miehet ovat muuttaneet alueeltaan paetakseen vainoa ja joutuneet jättämään lapsensa jälkeensä.
Egyptin maaseudulla nuoret kristityt naiset kohtaavat vakavia haasteita. He ovat alttiita islamististen ääriryhmien ahdistelulle. Joka vuosi monia nuoria naisia ja tyttöjä katoaa, yleensä muslimimiesten kanssa solmittujen suhteiden vuoksi. Poliisi puuttuu joskus asiaan ja palauttaa siepatut naiset, mutta usein viranomaiset vaikuttavat olevan osallisia tapauksiin tai välinpitämättömiä. Tammikuussa 2023 kolme miestä todettiin syyttömiksi vanhemman kristityn naisen pahoinpitelyyn ja häpäisyyn. Tapaus osoitti, että vainoajat voivat toimia rankaisematta ympäristössä, jossa vallitsee vahva kunnia- ja häpeäkulttuuri ja muslimienemmistön ja kristityn vähemmistön välillä on vallan epätasapaino.
Väkivallan pelko saa monet naiset pelkäämään ulos menemistä ilman miespuolista saattajaa. Erityisesti köyhistä perheistä tulevia kristittyjä tyttöjä voidaan huijata avioliittoon alaikäisinä. Varhainen avioliitto on yleistä maaseudulla, ja tytöt eivät usein voi käydä koulua. Naisilla on vähän oikeuksia avioliitossa, ja he tarvitsevat miespuolisen holhoojan luvan mennäkseen naimisiin. Islamista kääntyneet naiset kohtaavat vakavaa väkivaltaa, kuten kotiarestia, pahoinpitelyjä tai jopa uhan tulla murhatuksi perheen kunnian suojelemiseksi. Uskonsa vuoksi he menettävät usein lapsensa ja perintöoikeutensa.
Egyptissä seksuaalisen ahdistelun ja väkivallan tasot ovat korkeat. Huolimatta parannuksista monet tapaukset jäävät raportoimatta pelon ja leimautumisen vuoksi. Arvioiden mukaan vuosittain ilmoitetaan 20 000 raiskausta, ja 90 prosenttia naisista kokee jonkinlaista seksuaalista ahdistelua. Egypti on myös yksi niistä maista, joissa tapahtuu eniten naisten sukuelinten silpomisia.
Open Doors tukee Egyptin seurakuntia paikallisten yhteistyökumppaniensa avulla. Työmuotoina ovat luku- ja kirjoitustaidon opettaminen, koulutustuki, oikeusapu, lääketieteellinen apu sekä nuorille, perheille ja naisille suunnatut palvelut.
Egyptissä voi olla vaarallista luopua islamista ja seurata Jeesusta. Rukoile näiden rohkeiden kristittyjen puolesta.
Rukoile kristittyjen puolesta, jotka kokevat syrjintää ja väkivaltaa uskonsa vuoksi. Pyydä Jumalaa vahvistamaan heitä.
Rukoile kristittyjen puolesta, joita vastaan on hyökätty tai joiden läheiset ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi. Rukoile, että Jumala parantaa heidän haavansa ja palauttaa heidän toivonsa.
Taivaallinen Isä, me rukoilemme egyptiläisten veljiemme ja sisartemme puolesta, jotka kohtaavat vainoa uskonsa vuoksi. Anna heille rohkeutta, suojaa ja voimaa. Olkoon rakkautesi ja rauhasi heidän ympärillään, ja löytäköön he toivon ja parantumisen läsnäolossasi. Aamen.