Uutiset
07.04.2018

Koptikristittyä opettajaa syytetään uskonnonpilkasta Muhammadista esittämiensä kysymysten takia

Egyptin valtion koulun koptiopettaja on syytettynä uskonnonpilkasta käytettyään sanapelissä kysymyksiä islamin profeetta Muhammadista.

Magdy Farag Samir, 49, on sosiaaliaineiden opettaja Barotin tyttökoulussa Beni Suefin kuvernoraatissa. Hän kysyi oppilailtaan: “Missä profeetta Muhammad syntyi?” Kolme vaihtoehtoa olivat: 1. Yathrib 2. Mecca 3. Hafiza Abo Tartour (Abo Tartour on kylä Egyptissä, mutta tarkoittaa myös tötteröhattua).

Opettaja kysyi myös: “Kuka oli profeetta Mohammadin hoitaja?” Vaihtoehdot olivat: 1. Halima Al-Saadia (oikea vastaus) 2. Halima Bta’at El ta’amiya (“Bta’at El ta’amiya” tarkoittaa falafel-kauppiasta).

Beni Suefin opetushallinto sai virallisen valituksen Magdy Samirin väitetystä jumalanpilkasta (World Watch Monitor).

“Oppilaat ja vanhemmat pitivät tätä loukkauksena profeetta Muhammadia ja islamia kohtaan”, sanoi opettajan sukulainen. “Mutta Maggyn ei ollut tarkoitus loukata, hän vain johdatteli oikeisiin vastauksiin.”

Joulukuussa sattuneen tapauksen jälkeen Samir joutui vaihtamaan koulua, mutta oppilaiden vanhemmat tekivät myös virallisen valituksen alueen opetushallintoon, mistä se eteni valtionsyyttäjän tutkittavaksi.

Samir pidätettiin 14.3. syytettynä uskonnonpilkasta. Pidätys kesti aluksi neljä päivää, mutta sitä pidennettiin tutkimuksen takia 15 päivään.

“Kesäkuun 2013 vallankumouksen piti poistaa uskonnollinen valtajärjestelmä”, kertoo nimettömänä pysyttelevä ihmisoikeusaktivisti Minyasta. “Mutta tätä ei ole vielä saavutettu. Monet koptit haastetaan oikeuteen uskonnonpilkasta ja vangitaan syyttä… koska vallankumous syrjäytti muslimiveljeskunnan, mutta sen ideologia jäi. Egyptin uskonnonpilkkalaki koskee vain yhtä puolta – islamia”, hän lisää.

Beni Suefista kotoisin oleva koptilakimies kertoo: “Oikeusjärjestelmä on viime aikoina syrjinyt kopteja ja syyllistynyt epäoikeudenmukaisuuteen. Koptit kokevat räikeintä oikeudellista syrjintää uskonnonpilkkaa koskevissa oikeudenkäynneissä.”

Toinen koptilakimies Kairosta pitää koptien uskonnonpilkkatuomioita kovina. “Syytettyä vastaan nostetaan monia syytteitä, kuten ’lahkolaisuuteen yllyttäminen’ ja ’uskonnon halventaminen’, jotta vankeusaika pitenisi.”

“Islamin halventamisesta syytetyt eivät joudu vain oikeuden tuomittaviksi vaan myös yhteisönsä eristämiksi. He ovat pakotettuja jättämään kotinsa”, lakimies lisää. Hän kertoo myös, että radikalisoituneet muslimit kokoontuvat oikeuden ulkopuolelle painostaakseen tuomareita.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä World Watch Monitor .

Lähde: World Watch Monitor