Uutiset
29.08.2018

Komoreilla sunnalaisuus valtionuskonnoksi – uskonnolliset vähemmistöt pelkäävät takapakkia

Sunnalaisuus valtionuskonnoksi kansanäänestyksellä

Komoreilla pidetyn kansanäänestyksen tuloksena sunnalaisuudesta tuli maan valtionuskonto. Komorit on saarivaltio Afrikassa.

Sunnalaisuus julistettiin Komoreilla “valtionuskonnoksi” kansanäänestyksen tuloksena.

Uudistetussa perustuslaissa todetaan, että “valtio noudattaa sunni-islamin periaatteita ja sääntöjä”.

World Watch Monitorin paikallisen lähteen mukaan perustuslain muutos merkitsee todennäköisesti sitä, että pienen kristittyjen vähemmistön olot heikkenevät. Saarivaltiossa on n. 825 000 asukasta, joista kristittyjä on muutama tuhat.

Kristittyjen tilanne on ollut maassa huono jo aiemminkin ja perustuslain muutos heikentää heidän asemaansa entisestään.

Presidentti Azali Assoumani pani alulle perustuslain muutosprosessin. Muutos antaa hänelle mahdollisuuden hakea uutta presidenttikautta; aiemmin valtaa kierrätettiin valtion kolmella saarella viiden vuoden välein. Presidentti on syyttänyt perustuslakituomioistuinta “epäpätevyydestä”; tarkkailijat puolestaan näkevät presidentin käytöksen yrityksenä heikentää maan lainsäädäntöä.

Kampanjansa aikana presidentti Assoumani ilmoitti, että jos kansa puoltaa presidentin valtakauden lisäystä, ei-sunnimuslimeja (esim. shiiamuslimit ja kristityt) vastaan voidaan alkaa kohdistaa kovempia otteita.

Väestöstä yli 95 prosenttia on sunnimuslimeja, katolilaisia on noin 2 prosenttia ja protestantteja vain 0,1 prosenttia.

Kristityt ahtaalla

Jo vuosien ajan eri tahojen (kansalaiset, viranomaiset, uskonnolliset johtajat ja islamistiset nuorisoliikkeet) lisääntynyt radikaali-islamistinen ajattelutapa on aiheuttanut huolta kristittyjen keskuudessa.

Komorit on idyllinen turistikohde, mutta paikallisten kristittyjen tilanne on tukala.

Open Doorsin mukaan moskeijoissa ja uskonnollisissa kouluissa toimivat uskonnolliset johtajat levittävät antikristillisiä aatteita. Viranomaiset pakottavat vanhemmat lähettämään lapsensa uskonnollisiin kouluihin. Viranomaiset myös kieltävät kristittyjä evankelioimasta ja osallistumasta uskonnollisiin tilaisuuksiin julkisesti.

Kristityiksi kääntyneitä muslimeja voidaan pidättää ja tuomita ja usein he kokevat vakavaa syrjintää muslimienemmistön taholta. Valtio estää kristittyjä hankkimasta tiloja jumalanpalveluksia varten. Äärikonservatiiveista radikaalioppineista koostuvat paikalliset ryhmät ovat johtamassa maan tilannetta yhä tiukempaan sharialain tulkintaan. Nämä ryhmät vastustavat kristittyjä.

Lähde