Uutiset
15.02.2018

KIINA: 100 kristittyä lähetetty ”uudelleenkoulutusleirille”

Viime kuukausien aikana yli 100 kristittyä on lähetetty ’uudelleenkoulutusleireille’ Xinjiangin autonomisella uiguurialueella Kaakkois-Kiinassa. Asiasta kertoo World Watch Monitor.
Leirit tunnetaan myös koulutuskeskuksina tai mielenmuutoskeskuksina. Leireillä opetetaan uskollisuutta kommunismille. Moni leireille passitetuista kuuluu uiguurien vähemmistöryhmään ja on taustaltaan muslimi.

Viime vuosina uiguurit ovat olleet hallituksen terrorisminvastaisen kampanjan pääkohde. Kampanjan tavoitteena on separatistiryhmien ja sotaisien islamistiryhmien murtaminen. Myös kristityksi kääntyneet ovat joutuneet kampanjan kohteeksi.

Eräs henkilö kertoi World Watchin edustajalle, että hänen seurakuntansa jäseniä on lähetetty leirille ilman tietoa paluusta. Leireillä ihmisiä on pidetty jopa yli 6 kuukautta. Kristityt perheet hajotetaan, kun vanhemmat tai toinen heistä viedään uudelleen koulutettavaksi

Muslimitaustaiset kristityt – ryhmän pastorin vaimo kertoo: ’’En tiedä, missä mieheni on, mutta uskon Jumalan käyttävän häntä vankilassa tai leirillä. Joskus murehdin, onko hänellä riittävästi lämpimiä vaatteita.’

Eräs nainen, jonka mies on viety leirille, sanoo: ’Pelkään sitä, miten tämä vaikuttaa lapsiini. Koulussa lapsemme ovat opettajan erityistarkkailussa, sillä viranomaiset raportoivat koululle mieheni tilanteesta.’
Maailman tarkimmin seurattu alue
Wall Street Journalin mukaan Xinjiangin aluetta seurataan tällä hetkellä tarkimmin maailmassa. Aseistetut autot partioivat kaduilla, joka kadunkulmassa on poliisiasema ja valvontakameroita on kaikkialla. Tällä alueella asuminen tarkoittaa tarkastuksia monta kertaa päivässä: torilla, maantiellä, liikenteessä jne. Jopa kännyköitä tarkkaillaan. Alue on kuin yksi suuri vankila.
Virallisten kirkkojen pitää tarkastaa kaikki jumalanpalveluksiin tulijat. Heidän henkilöllisyystodistuksensa tarkastetaan. Jos henkilö on hallituksen tai julkisen alan työntekijä, hänestä annetaan hälytys. Tästä syystä monet kristityt tapaavat nykyään vain pienissä epävirallisissa ryhmissä.
Taustaa
Kiinassa on noin 20 miljoonaa muslimia, joista suurin osa kuuluu Hui- ja Uiguuri-kansoihin. Kristittyjä Kiinassa puolestaan on lähes 100 miljoonaa – kuitenkin vain murto-osa maan 1,4 miljardista asukkaasta.

Kiinan kristityistä vain muutama tuhat on entisiä muslimeja. Heistä valtaosa asuu kaukaisessa Xinjiangin maakunnassa. Heille kristityksi kääntyminen maksaa paljon: he joutuvat viranomaisten painostuksen, sekä perheen ja yhteisön hyljeksinnän kohteeksi. 100 kristittyä Xinjiangin maakunnassa on lähetetty

Lähde: World Watch Monitor