Selaa World Watch -listan maita

48. sijalla World Watch -listalla

Kamerun

WWL 2020: Sijalla 16, pisteitä 76/100
Noussut vuonna 2020 uutena maana World Watch -listalle

 

Alue: Afrikka

Vainon pääsyyt: hallinnon vainoharhaisuus, järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio, etninen vihamielisyys, kirkkokuntien väliset erimielisyydet

Vainon taso: vakava  

Väkiluku: 25,3 miljoonaa

Kristittyjen määrä: 15,4 miljoonaa

Pääuskonto: kristinusko

Hallitusmuoto: tasavalta

Johtaja: presidentti Paul Biya

Miksi Kamerunissa vainotaan kristittyjä?

Boko Haram on tehnyt viime vuosina Pohjois-Kameruniin useita hyökkäyksiä. Jumalanpalveluksia on häiritty ja estetty alueilla, joissa kyseinen terroristijärjestö toimii aktiivisesti. Kirkkojen normaalia toimintaa on vaikeuttanut myös se, että ihmiset ovat joutuneet lähtemään kotiseuduiltaan. Muuallakin Kamerunissa maan hallituksen turvatoimet ovat tuntuvasti rajoittaneet kirkon toimintaa. Maan muslimialueet ovat radikalisoitumassa.

Miksi Kamerunin sijoitus World Watch – listalla on muuttunut?

Useiden tekijöiden yhteisvaikutus on nostanut Kamerunin World Watch -listauksen maiden joukkoon:

 • Boko Haramin iskut ovat muuttuneet vakavammiksi, heitä on soluttautunut maahan yhä enemmän ja kamerunilaisia on värvätty mukaan jihadistien toimintaan.
 • Maan englanninkielisen alueen kriisit ovat saattaneet kristityt aiempaa haavoittuvaisempaan asemaan suhteessa niin maan hallintoon kuin ääri-islamia kannattaviin separatisteihinkin.
 • Julmuuksia arvostelevia kristittyjä vastaan hyökätään tai heitä pelotellaan.
 • Kamerunin hallitus on kieltänyt eräitä kristillisiä ryhmittymiä vakiinnuttamasta toimintaansa maassa.
 • Jotkut vanhat kristilliset kirkot vainoavat toisten kirkkojen jäseniä. Ne näkevät uusien kirkkojen kasvavan jäsenmäärän uhkana.
 • Korruptio on tavanomaista, lakeja ei noudateta, eikä elämä ole turvallista.

Millaista Kamerunissa on elää kristittynä?

Muslimeja pyritään Kamerunissa aktiivisesti estämään kääntymästä kristityiksi. Kääntyneitä uhkaillaan, mikäli heidän hallustaan löydetään Raamattu tai kristillistä kirjallisuutta. Jos he kertovat uskostaan edes perheensä jäsenille, he joutuvat vaaraan.
Elämä kristittynä on erityisen vaikeaa maan pohjoisosissa. Siellä sukulaisten tiedetään pakottaneen kristittyjen perheiden lapsia opiskelemaan islamia. Jos nainen kääntyy kristityksi, hänet saatetaan pakottaa avioliittoon muslimin kanssa. Hän voi myös joutua Boko Haramin sieppaamaksi.

Tositarina

Apusi auttaa islamista kääntyneitä kristittyjä vahvistumaan uskossaan. Näin he voivat pitää uskostaan kiinni kohtaamastaan vihasta ja ulkopuolelle eristämisestä huolimatta.

Adamawan seudulla Pohjois-Kamerunissa ei ole helppo elää kristittynä etenkään, jos on ollut aiemmin muslimi. Kyseisen vuoristoseudun historia liittyy islamiin, jonka puolesta taistelleet ovat aikanaan saaneet siellä suuria voittoja. 1300-luvulla alue oli osa vaikutusvaltaista islamilaista keisarikuntaa nimeltä Kanem-Bornu. 1700-luvulla luutnantti Modido Adama valloitti sen osaksi Usman Dan Fodion kalifaattia nimeltä Sokoto.

Nykyään 60 % paikallisväestöstä on fulaneja eli muslimeja. Kristityt ovat alueella vähemmistössä. Tässä ympäristössä keski-ikäinen Abdul sekä joukko muita Jeesuksen seuraajia yrittää sekä hankkia itselleen elannon että todistaa toisille Kristuksesta. Se ei ole ollut helppoa. Kun olet mukana Open Doorsin työssä, Abdul ja muut hänen kaltaisensa krsitityt voivat saada uutta kestävyyttä, rohkaisua ja toivoa.

Miten Open Doors auttaa Kamerunin kristittyjä?

Open Doors on toiminut Kamerunissa jo kauan. Vuodesta 2008 alkaen olemme keskityneet yhä vahvemmin vainon syiden ymmärtämiseen, jotta kristityt voisivat reagoida vainoon raamatullisesti. Kristittyjä pyritään myös opetuslapseuttamaan sekä kouluttamaan Raamatun mukaiseen rahankäyttöön, evankeliointiin sekä uusista kristityistä huolehtimiseen. Pastoreita opetetaan ajattelemaan, että he ovat laumansa palvelijoita.

Open Doorsin toiminta Kamerunissa sisältää muun muassa:

 • Valmennusta vainoihin
 • Opetuslapseuskoulutusta
 • Taloudellista apua
 • Uusien uskovien auttamista
 • Kamerunin kristittyjen kouluttamista johtajuuteen ja kristittyjen väliseen yhteyteen

Rukoile

Gossin kylään Pohjois-Kamerunissa hyökättiin lauantaina toukokuun 11. päivänä 2019. Hyökkäys kesti sunnuntaiaamuun. Boko Haramin epäillään tehneen hyökkäyksen. Kukaan ei onneksi kuollut, mutta hyökkääjät onnistuivat aiheuttamaan suurta aineellista vahinkoa. Jo ennestään lannistuneet paikalliset kristityt menettivät omaisuuttaan.

Kirkon johtaja ihmisten kestävän tilanteen jotenkuten: “Hyökkääjät veivät mennessään paljon tavaraa ja palasivat vieläpä myöhemmin paikalle ammuskelemaan. Ennen lopullista vetäytymistään, he uhkasivat sekä paikallisten omalla kielellä että hausaksi palata takaisin. Sellaisessa tilanteessa monet alkavat pelätä. Rukoilkaa puolestamme! Tarvitsemme rukouksianne elpyäksemme iskusta.”

 • Rukoile, että Jumala saattaa vastuuseen ne, jotka tekevät meille pahaa. Alkuun he salasivat tekonsa, mutta toimivat nyt julkisesti.
 • Rukoile, että Kamerunin armeija pystyisi puolustamaan viattomia.
 • Rukoile kirkon johtajien puolesta.
 • Tuo rukoksissasi rakastavan Jumalan eteen Kamerunin kaukaisten pohjoisosien ihmisiä.
 • Rukoile, että Jumala rohkaisee ja vahvistaa Kamerunin kristittyjä.

Kamerunilaisten kristittyjen ajatuksia

Open Doorsin tukema kristitty Haoua:
”Pidän todella saamistani korteista. Niiden lukeminen lohduttaa minua. Kortit tekevät minut iloiseksi. Kirjoitan vihkooni kaikki saamani raamatunjakeet – nekin, jotka on kirjoitettu englanniksi, espanjaksi tai kielellä, jota en ymmärrä.”

Selaa World Watch -listan maita

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.